Πυρά κατά Ζαννέτου για χλευαστικό σχόλιο για υπόδικους-«Είναι απλώς τραγικό...»

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε ανάρτηση της Επιτρόπου Νομοθεσίας Λουϊζας Χριστοδουλίδου-Ζαννέτου, η οποία σχολίασε την πρόταση Νόμου, με την οποία θα μπορούν πλέον τα Δικαστήρια να εντάσσουν τους υπόδικους στο μέτρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης (βραχιολάκι) αντί της κράτησης στις Κεντρικές, με σκοπό την αποσυμφόρηση. Ένα μέτρο το οποίο εφαρμόζεται ευρέως στις χώρες του ΣτΕ από τις αρχές του 21ου αιώνα, ενώ άρχισε η εφαρμογή του μέτρου στην Αμερική από τον περασμένο αιώνα και συγκεκριμένα από την δεκαετία του 1980, όπου εξαπλώθηκε η εφαρμογή, σε όλες τις ηπείρους του κόσμου, με πολλαπλά οφέλη για το κράτος, την κοινότητα και τον κρατούμενο.

Σε ανάρτηση της η Επίτροπος Νομοθεσίας, έγραψε «υπόδικοι στο σπίτι με βραχιόλι ποιων αδικημάτων άραγε;  Ο υπερπληθυσμός η αιτιολογία του, ο τίτλος του άρθρου θα έπρεπε να είναι «στο σπίτι ο βιαστής με  μια συνδρομή νετφλιξ».  

Ανάρτηση η οποία έφερε την έντονη αντίδραση του Συνδέσμου Προστασίας των Δικαιωμάτων Φυλακισμένων, αφού αυτή δεν έγινε από οποιοδήποτε άλλο, αλλά από την ίδια την Επίτροπο Νομοθεσίας, η οποία όπως τονίζεται, θα έπρεπε να γνωρίζει πως οι υπόδικοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως τους αντιθέτου, μέχρι την τελική ετυμηγορία του Δικαστηρίου, ενώ δεν είναι όλοι οι υπόδικοι βιαστές, όπως αναφέρει χλευαστικά η κ. Ζαννέτου.    

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, «πρέπει κάποιος να απαντήσει στην Επίτροπο Νομοθεσίας ότι οι υπόδικοι είναι κατηγορούμενοι και κατά τεκμήριο αθώοι. Το τίτλο του βιαστή ή του εμπόρου θα τον αποκτήσει κάποιος κατηγορούμενος μόνο μετά από ετυμηγορία Δικαστηρίου και μάλιστα σε τελευταίο βαθμό. Μέχρι την τελική απόφαση της έφεσης, ο κάθε κατηγορούμενος ενδύεται το μανδύα του τεκμηρίου αθωότητας».

Επιπρόσθετα, ο Σύνδεσμος τονίζει πως «είναι τραγικό η Επίτροπος Νομοθεσίας να εκφράζεται δημόσια με αυτό το τρόπο για κατηγορούμενους και να βεβηλώνει το τεκμήριο αθωότητας τους λες και είμαστε στο Μεσαίωνα».

Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος παραπέμπεις τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Βουλή, τα οποία δείχνουν πως τα τελευταία χρόνια, περισσότεροι από τους μισούς υπόδικους, αθωώνονται.

Σε ότι αφορά το χλευαστικό σχόλιο περί συνδρομής Netflix, σε δηλώσεις του ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Γιάννης Πολυχρόνης, αναφέρει πως «δεν κατάλαβα ποιο είναι το πρόβλημα της κ. Ζαννέτου, στο να έχουν Netflix οι καταδικασθέντες. Ποιο είναι το πρόβλημα της; Απαγορεύεται; Ενοχλεί την κυρία; Αυτές είναι αναχρονιστικές αντιλήψεις, αντίθετες με τις σύγχρονες ευρωπαϊκές σωφρονιστικές αρχές, όπου ομοιόμορφα σε όλη την Ευρώπη, σκοπός της επιβολής ποινής, δεν είναι η τιμωρία αλλά η αναμόρφωση ενός παραβάτη. Αν διαφωνεί με το να βλέπει Netflix ένας κρατούμενος, δείχνεις τις απόψεις της».

Ο κ. Πολυχρόνης, επανέλαβε πως «είναι απλώς τραγικό να παραβιάζει η ίδια η Επίτροπος Νομοθεσίας το θεμελιώδης δικαίωμα της αθωότητας ενός κατηγορουμένου», ενώ την παράλληλα τόνισε πως αδειάζει τις προσπάθειες όλων των αρμοδίων στις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια για εκσυγχρονισμό του συστήματος, που σκοπός είναι η αναμόρφωση των κρατουμένων αλλά και για την αλλαγή των αντιλήψεων και της ταμπελοποίησης ατόμων.    

Τέλος, ο κ. Πολυχρόνης τονίζει, προς αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων, πως η νέα τροποποίηση του Νόμου, εξοπλίζουν τα Δικαστήρια με περαιτέρω εξουσία και αυτά εναπόκειται σε αυτά να αποφασίζουν ποιοι υπόδικοι θα μπαίνουν στο βραχιολάκι.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πενταπλάσιοι οι υπόδικοι στις Κεντρικές-Κλειδί στην αποσυμφόρηση το βραχιολάκι

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας