Αντιδράσεις και σκιές για κουκούλωμα για την αναστολή δίωξης αστυνομικών στην υπόθεση Μεταξά

Αντιδράσεις προκάλεσε η αναστολή δίωξης αστυνομικών που είχαν διωχθεί για παραλείψεις για τα ελλείποντα πρόσωπα που δολοφονήθηκαν από τον Νίκο Μεταξά, με την υποψήφια βουλευτή του ΔΗΚΟ, Αγγελική Σάββα, να τονίζει «χάθηκαν στη κόκκινη λίμνη τα ‘’κατά συρροή’’ λάθη της Αστυνομίας;».

Σε γραπτή της δήλωση, η κ. Σάββα αναφέρει πως λάθη και παραλείψεις που είχαν ως αποτέλεσμα ένας κατά συρροή δολοφόνος να δρα ανενόχλητος για τρία χρόνια κάτω από την μύτη των αρχών, προσθέτοντας ότι «πριν από ένα χρόνο η Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας παρέδωσε ένα ογκωδέστατο πόρισμα στον Γενικό Εισαγγελέα, βάσει του οποίου «το σύνολο των γεγονότων υπερβαίνει τα όρια της όποιας απλής πειθαρχικής ευθύνης και οι επιλήψιμες ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις μελών της Δύναμης αλλά και αξιωματικών συνιστούν υπόβαθρο στοιχειοθέτησης ποινικών αδικημάτων».

Παράλληλα, η υποψήφια βουλευτής του ΔΗΚΟ αναφέρει ότι «τον Μάιο του 2020 ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης είχε δώσει οδηγίες για άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον 15 μελών της Αστυνομίας για εμπλοκή τους σε ποινικά αδικήματα κατά παράβαση του Άρθρου 134 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154, που αφορά την παράλειψη υπηρεσιακού καθήκοντος από δημόσιους λειτουργούς. Το τελευταίο 24ωρο έχουν δει το φως της δημοσιότητας δημοσιογραφικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ουδείς θα διωχθεί ποινικά και ουδείς θα παραπεμφθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για παράλειψη καθήκοντος».

Επιπρόσθετα, η κ. Σάββα παραθέτει τα εξής ερωτήματα:

«Πού «εξαφανίστηκαν» οι παραλείψεις και οι εύλογες υπόνοιες για διάπραξη ποινικών αδικημάτων;

Τι έχει προκύψει τον τελευταίο χρόνο που έχει αναθεωρήσει την απόφαση του τέως Γενικού Εισαγγελέα;

Μήπως οι ευθύνες και τα κατά συρροή λάθη, χάθηκαν και αυτά στην κόκκινη λίμνη;

Εάν ευσταθούν οι πληροφορίες, τότε αυτή η εξέλιξη δίδει ένα εντελώς λανθασμένο μήνυμα στην κοινωνία για την αποφασιστικότητα αυτού του κράτους να καταπολεμήσει την αδιαφορία και την απαράδεκτη κουλτούρα της ατιμωρησίας».

Απαράδεκτη η απόφαση για το Κίνημα Οικολόγων 

Σε ανακοίνωση του το Κίνημα Οικολόγων αναφέρει ότι «η αθώωση της Αστυνομίας στην υπόθεση των πολλαπλών δολοφονιών γυναικών ακόμα μια ένδειξη της απουσίας "κράτους δίκαιου"». Για την υπόθεση «Μεταξά» η οποία ταρακούνησε το Παγκύπριο, αλλά απασχόλησε και το παγκόσμιο, φαίνεται να βαίνει (κι αυτή) σε κουκούλωμα. Παρά τις καταγγελίες για  Αστυνομικούς πρώτης γραμμής που γνώριζαν για τις εξαφανίσεις των γυναικών επί σειρά  ετών κι είχε ως αποτέλεσμα να στοιχίσει την ζωή σε 5 γυναίκες και δύο παιδιά φαίνεται να  προκύπτουν ποινικές ευθύνες για όργανα της τάξης. Οι γυναίκες - θύματα, δολοφονήθηκαν και δεν εξαφανίστηκαν ή πήγαν στα κατεχόμενα «γιατί έτσι κάμνουν τούτες» όπως δήλωναν Αστυνομικοί σε καταγγελίες πολιτών».

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι «για τους συγκεκριμένους Αστυνομικούς αποφασίστηκε πως δεν θα διωχθούν ποινικά, δηλαδή ουδείς θα παραπεμφθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για παράλειψη καθήκοντος.

Παράλληλα, το Κίνημα Οικολόγων θεωρεί την εν λόγω απόφαση απαράδεκτη, «εάν οι συγκεκριμένοι Αστυνομικοί είχαν υπηρετήσει σωστά το καθήκον τους και εάν είχαν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για έλεγχο των «εξαφανίσεων» τότε θα προλαβαίναμε τα χειρότερα και δεν θα θρηνούσαν οι οικογένειες τα θύματα από τον κατά συρροή δολοφόνο. Τελικά ποια η δικαιοσύνη και πως απονέμεται σε αυτή τη χώρα; Τελικά υπάρχει κράτος δικαίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί