«Δεν ήταν ότι καλύτερο οι εικόνες από μια πόλη υπεύθυνη για την έξαρση»

Πονοκέφαλο στους αρμόδιους προκάλεσαν, οι εικόνες που έλαβαν χώρα χθες στη Λεμεσό, όπου πολίτες συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν το καρναβάλι, χωρίς να τηρούν τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα και παραβιάζοντας τα σχετικά διατάγματα της Κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, που η επιδημιολογική εικόνα της επαρχίας βρίσκεται στο κόκκινο και η κατάσταση στα νοσοκομεία εκπέμπει SOS, αρκετοί πολίτες έδειξαν ανευθυνότητα και δεν σεβάστηκαν τόσο τους συνανθρώπους τους που περιορίστηκαν στα σπίτια τους, ενώ έθεσαν σε κίνδυνο και τη δημόσια υγεία.

Η Αστυνομία ακολουθώντας την ίδια στρατηγική που ακολούθησε σε προηγούμενες μαζικές εκδηλώσεις, δεν επενέβη προς αποφυγή επεισοδίων, ενώ δόθηκαν οδηγίες όπως προχωρήσουν σε εξώδικα, εντοπίζοντας και ταυτοποιώντας τους καρναβαλιστές.

Μέχρι στιγμής, η Αστυνομία κατήγγειλε 40 πρόσωπα και δύο ιδιοκτήτες υποστατικών, ενώ έθεσε στο μικροσκόπιο της οπτικό υλικό και γίνονται προσπάθειες για εντοπισμό και άλλων προσώπων, με τις καταγγελίες να αναμένονται αν αυξηθούν.  

Σημειώνεται ότι, η Αστυνομία έχει αυξήσει τα μέτρα της, καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου, ώστε να υπάρχει τήρηση των μέτρων και να αποφευχθούν οποιαδήποτε παρατράγουδα. Η Αστυνομία χθες Κυριακή, κατήγγειλε σχεδόν 300 άτομα, εκ των οποίων τα περισσότερα ήταν στην Λεμεσό.

«Υπεύθυνη η Λεμεσό για την έξαρση»

Κληθείς να σχολιάσει τις εικόνες από την καρναβαλίστικες εκδηλώσεις, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής και Καθηγητής Μικροβιολογίας-Μοριακής Ιολογίας, Πέτρος Καραγιάννης, σε δηλώσεις του στον REPORTER, εξέφρασε την ανησυχία του, επισημαίνοντας παράλληλα ότι μετά από τα όσα έλαβαν χώρα στη Λεμεσό, σε περίπου δέκα ημέρες, ίσως και νωρίτερα, αναμένεται να παρατηρηθεί αύξηση στα κρούσματα.

«Δεν ήταν ότι το καλύτερο θα μπορούσε να γίνει χθες και μάλιστα σε μια πόλη, η οποία αυτή τη στιγμή είναι υπεύθυνη για την άσχημη εικόνα που παρουσιάζει η Κύπρος συνολικά, όσον αφορά την κατηγοριοποίηση από το ECDC. Επομένως, θα ανέμενε κανείς περισσότερη υπευθυνότητα, από κάποιους λόγο και του γεγονότος, ότι τέτοιες εκδηλώσεις μπορούν κάλλιστα να διασπείρουν τον ιό ακόμα πιο ευρύτερα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Θετικοί» στην ανευθυνότητα οι Λεμεσιανοί, χορεύουν σάμπα τον… κορωνοϊό

Σε σχέση με την απειθαρχία ορισμένων πολιτών, την ώρα που η επιδημιολογική κατάσταση στη Λεμεσό, είναι επιβαρυμένη, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι δεν πρέπει και δεν γίνεται να υπάρχει απειθαρχία από ορισμένα άτομα, προσθέτοντας πως «από τη στιγμή που έχουμε σχεδόν 205 άτομα στα νοσηλευτήρια μας και από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε εάν διακινείται και το βρετανικό στέλεχος σε μεγάλη κλίμακα, το οποίο είναι και περισσότερο μεταδοτικό. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τι κάνουμε, τουλάχιστον για τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, και κυρίως τώρα που θα ανοίξουν και οι χώροι εστίασης, για να μην κάνουμε τα πράγματα ακόμη πιο χειρότερα. Τουλάχιστον να δοθεί ακόμα λίγος χρόνος για εμβολιαστική κάλυψη και έτσι να θωρακιστούν οι ηλικιακές ομάδες, άνω των 50 ετών».

Ερωτηθείς για το πότε θα μπορεί να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα των νέων χαλαρώσεων, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι θα μπορούν να αξιολογηθούν σε ένα δεκαπενθήμερο περίπου, κάτι το οποίο έγινε και στα προηγούμενα μέτρα.

«Όταν χαλαρώσαμε τα πρώτα μέτρα στις αρχές του Φεβρουαρίου, η αύξηση των κρουσμάτων δεν έγινε αισθητή, μέχρι το τέλος του μήνα. Ήταν προς το τέλος του Φεβρουάριου, που αρχίσαμε να βλέπουμε την νέα αύξηση. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα, αν δεν είμαστε προσεκτικοί. Σε δύο με τρεις εβδομάδες, θα δούμε κάποια περαιτέρω αύξηση και ελπίζω πριν δούμε αυτή την αύξηση στο ενδιάμεσο να δούμε και κάποια πτώση, γιατί αν πάμε από εκεί πάνω που είμαστε τώρα, τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα».

Με αφορμή του ανοίγματος των χώρων εστίασης, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής υπέδειξε ότι για να μπορέσει να υπάρξει συμμόρφωση από τους πολίτες, θα πρέπει και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων να επιβλέπουν τον κόσμο, υποδεικνύοντας ότι «πρέπει και αυτοί να θέσουν κάποια όρια σε αυτούς που θα παρανομούν. Δεν πρέπει να αφήνεται μόνο στον κόσμο να εφαρμόζει τα μέτρα, αλλά και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες πρέπει να υποδεικνύουν αν κάποιος παραβιάζει τα μέτρα. Είναι ο μόνος ο τρόπος για να εξασφαλίσουμε ότι οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν με ασφάλεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον