«Ο άλλος έκανε ληστεία, κάθισε έξω και περίμενε την Αστυνομία να τον συλλάβει…»

Ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν θα αποδεχθούν οποιεσδήποτε τροποποιήσεις στις νομοθεσίες που θα είναι εις βάρος των φυλακισμένων και θα δημιουργούν άνιση μεταχείριση, έστειλε η πρόεδρος του Συνδέσμου για τα δικαιώματα των Φυλακισμένων,  Άννα Αντωνίου, η οποία την ίδια ώρα διερωτάται γιατί κάποια κόμματα δεν ασχολήθηκαν με τις προηγούμενες Διευθύνσεις των Φυλακών που είχαν μετατρέψει το σωφρονιστικό ίδρυμα σε κολαστήριο.  

Στον απόηχο των αντιδράσεων μετά τις προτάσεις της Σκεύης Κουκουμά, που αφορούν τους ουσιοεξαρτώμενους φυλακισμένους που παραπέμπονται για θεραπεία στην Αγία Σκέπη και τις δημόσιες απόψεις από κάποιους σχετικά με την μείωση ποινής που λαμβάνουν οι φυλακισμένοι λόγω καλής διαγωγής και εργατικότητας, η κ. Αντωνία, τράβηξε κόκκινη γραμμή και ύψωσε ασπίδα προστασίας γύρω από τα δικαιώματα των φυλακισμένων, τονίζοντας πως θα πρέπει πρώτα «όλοι αυτοί οι ''ειδικοί'' να ρωτάνε τις θέσεις των καθ' όλα αρμόδιων επί συγκεκριμένων ζητημάτων».   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Εάν θα επιστρέφουν φυλακή οι χρήστες, η Αγία Σκέπη θα απέχει... Είναι ανήθικο»

«Στο μωρό σου λες έλα διάβασε και θα σου δώσω μια καραμέλα, πόσο μάλλον άνθρωποι που έφαγαν δέκα και δεκαπέντε χρόνια και πρέπει να καθίσουν μέσα στη φυλακή και να έχουν κίνητρο για να αλλάξουν... Να έρχεσαι να τους λες πηγαίνετε να κάνετε δυο χρόνια στην Αγία Σκέπη για απεξάρτηση και μετά να επιστρέψετε πάλι στη φυλακή; Ποιος θα πάει; Εάν δεν υπάρχουν κίνητρα για τους φυλακισμένους, γιατί να παρακολουθούν μαθήματα; Γιατί να κάνουν τις δουλειές; Γιατί να μπογιατίσουν, γιατί να κόψουν τα χόρτα; Γιατί να έχουν καλή διαγωγή, αφού δεν έχουν να κερδίσουν κάτι; Γιατί ένα πράγμα όταν πηγαίνει καλά, πρέπει να το καταστρέψουμε; Αφού η Αγία Σκέπη πάει καλά, γιατί θέλει να την αλλάξει η κ. Κουκουμά την κατάσταση;». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αφήνουν ελεύθερους παιδεραστές, φυλακίζουν άτομα για €10-Αποκαλυπτικά στοιχεία

Η Άννα Αντωνίου, θέλησε να ξεκαθαρίσει για άλλη μια φορά, πως δικαίωμα για θεραπεία στην Αγία Σκέπη δεν έχουν όσοι καταδικάστηκαν σε ισόβια και οι σεξουαλικά αδικοπραγούντες, καλώντας άπαντες να σταματήσουν να παραπληροφορούν τον κόσμο. 

Θέση των φυλακισμένων είναι πως τα κόμματα θα πρέπει να τους αφήσουν μακριά από τον προεκλογικό τους αγώνα, τονίζοντας πως αυτό που χρειάζονται είναι στήριξη για επανένταξη, μακριά από ταμπέλες και στιγματισμό, με την πρόεδρο του Συνδέσμου των Φυλακισμένων, να καλεί τους εμπλεκόμενους να αποφεύγουν τους χαρακτηρισμούς, δημιουργώντας λανθασμένες εντυπώσεις.   

«Υπάρχει αρκετή δυσφορία ανάμεσα στους φυλακισμένους, αφού τους βάφτισαν όλους εμπόρους ναρκωτικών. Έχει άνθρωπο μέσα φυλακή που τον έπιασαν με 0,02 γραμμάρια... Αυτός είναι έμπορος; Αυτόν όμως τον θεωρούν έμπορο, αν είναι ποτέ δυνατόν... Και βγαίνουν και λένε πως οι έμποροι είναι μέσα. Όχι, οι έμποροι είναι έξω και το ξέρουν. Όλη αυτή η συζήτηση γίνεται για να βάλουμε άτομα να περνούν από ακόμη ένα Δικαστήριο, πριν πάνε στην Αγία Σκέπη. Είναι λίγες οι ταμπέλες που έχουν και θέλουμε να τους βάλουμε κι άλλες; Στοχοποιούμε τους φυλακισμένους άδικα, αλλά αν χρειαστεί θα πάμε μέχρι το Ανώτατο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Τους είπα και στη Βουλή, σταματάτε να ασχολείστε με το μέσα των φυλακών, αρχίστε να ασχολείστε με το έξω... Που βγαίνουν φυλακισμένοι και έχουν τρία και τέσσερα παιδιά και δεν μπορούν να τα ζήσουν. Μπορεί να περάσουν έξι και οκτώ μήνες για να τους δώσουν ΕΕΕ και εάν τους του δώσουν. Επαγγελματικές άδειες για φορτηγά για παράδειγμα, δεν τους ανανεώνουν λόγω του ποινικού μητρώου τους. Έχω άτομα επίσης που δεν τους κάνουν λογαριασμούς τραπεζών. Μέχρι που θα πάει αυτό; Και μετά διερωτώνται γιατί κάποιοι επιστρέφουν στην φυλακή... Θα πάνε να πιουν νερό από τον δρόμο που ξέρουν και από εκεί που τους αναγκάζουν...». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι παρεξηγημένοι «έμποροι» ναρκωτικών και οι… Εσκομπάρ της Κύπρου

Κληθείσα να σχολιάσει τις άνισες αποφάσεις των Δικαστηρίων, τα οποία φυλακίζουν άτομα για μικροαδικήματα, η κ. Αντωνίου διερωτήθηκε γιατί δεν εφαρμόζονται οι εναλλακτικές ποινές. 

«Υπάρχουν εναλλακτικές ποινές. Γιατί δεν τις χρησιμοποιούν δεν καταλαβαίνω... Και πρέπει να γεμίζουν οι φυλακές. Άτομο έκλεψε ένα ουίσκι 35 ευρώ και είναι μέσα στη φυλακή. Η άλλη στην Πάφο είναι 66 χρονών και έκλεψε πιστωτική κάρτα. Διερωτήθηκαν γιατί αποφάσισε να κλέψει στα 66 της; Γιατί έφθασε σε αυτή την ανάγκη η συγκεκριμένη κυρία; Όχι... Ο άλλος διέπραξε ληστεία στο περίπτερο και κάθισε έξω και περίμενε την Αστυνομία να τον συλλάβει. Αυτά τα άτομα δεν έχουν στήριξη από κανένα. Δεν λέμε να μην τιμωρούνται αλλά πρέπει να τα λαμβάνουν όλα υπόψη και να υπάρχει ίση μεταχείριση. Όχι άλλοι μέσα και άλλοι που έκλεψαν εκατομμύρια να είναι έξω». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο ρομαντικός δολοφόνος, ο κακός ληστής, ο στυγνός killer, ο τρυφερός κλέφτης…

 

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απέρριψε αγωγή κατά της Δημοκρατίας σε υπόθεση κουρέματος
«Αλλοδαποί στις Κεντρικές ζητούν αναστολή ποινής και συμφωνούν με απέλαση αλλά απορρίπτονται οι αιτήσεις»
Συνελήφθησαν τρία πρόσωπα για υπόθεση λαθρεμπορίου μεταναστών