Σκιές γύρω από το Πανεπιστήμιο Κύπρου-Καταγγέλθηκε καθηγητής για λεκτική βία

Αν κάτι ανέδειξαν οι καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης, λεκτικής και σωματικής βίας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είναι πως αυτά τα φαινόμενα έχουν εύρος στη χώρα μας. Οι δημόσιες μαρτυρίες πληθαίνουν, όπως και οι υποθέσεις ενώπιον της Αστυνομίας που διερευνά 16 καταγγελίες, μεταξύ άλλων από το χώρο της πολιτικής, της εκκλησίας, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που έχασαν τον ύπνο τους και προέρχονται από πολλούς άλλους χώρους. Κι αυτό επειδή ολοένα περισσότερα θύματα, βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν.

Η σκιά απλώθηκε και πάνω από το Πανεπιστήμιο Κύπρου τις τελευταίες ημέρες, αφού πέραν από τους ψιθύρους που φούντωσαν, υπήρξαν και δημόσιες αναρτήσεις. 

Ο REPORTER τις έθεσε υπόψη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο Τάσος Χριστοφίδης, ανέφερε πως στις αρμόδιες αρχές του πανεπιστημίου δεν υπάρχουν επίσημες ή προφορικές καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, παρά μόνο μία που υποβλήθηκε πριν από λίγες ημέρες σε βάρος καθηγητή για λεκτική βία.

«Δεν πρόκειται το πανεπιστήμιο να ανεχθεί τέτοιες συμπεριφορές. Εγώ είμαι διατεθειμένος να διερευνήσω ακόμη και προφορική καταγγελία, αλλά δεν μπορώ να ανατρέχω στο διαδίκτυο να δω τι λέγεται», ανέφερε προσθέτοντας πως δέχθηκε ο ίδιος τις τελευταίες ημέρες καταγγελία από παλαιό φοιτητή του Πανεπιστημίου σε βάρος ακαδημαϊκού.

«Είχαμε μία καταγγελία για λεκτική βία. Έγινε σε μένα και την παρέπεμψα στο νεοσύστατο γραφείο Ισότητας, Ενσωμάτωσης και Πολυμορφίας. Αμέσως το γραφείο επικοινώνησε με τον καταγγέλλοντα και άρχισε διερεύνηση».

Μετά το σάλο που προκλήθηκε από τις καταγγελίες στο χώρο του Αθλητισμού και το Πολιτισμού, ο κ. Χριστοφίδης, απέστειλε μήνυμα στην πανεπιστημιακή κοινότητα, ζητώντας να καταγγελθούν, εάν υπάρχουν τέτοια περιστατικά σημειώνοντας πως η βία σε οποιαδήποτε μορφή, αντιβαίνει τις θεμελιώδεις αξίες του Πανεπιστημίου.

Συστάθηκε ακόμα Γραφείο Ισότητας, για σκοπούς διερεύνησης τέτοιων περιστατικών. «Το γραφείο είναι υπό την εποπτεία μου. Έχω προτρέψει τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό, φοιτητές και ερευνητές να μην διστάσουν να καταγγείλουν τέτοιου είδους παραβατικές συμπεριφορές. Δεν πρόκειται το πανεπιστήμιο να ανεχθεί τέτοιες συμπεριφορές. Μάλιστα το πανεπιστήμιο, έχει πρόσφατα θεσπίσει με πρωτοβουλίες της Πρυτανείας πολιτικές και κώδικες. Μία από τις πολιτικές αφορά στην πρακτική για την καταπολέμηση της παρενόχλησης και της σεξουαλικής παρενόχλησης», ανέφερε ο κ Χριστοφίδης.

Προέτρεψε δε «οποιοδήποτε μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας να βγει μπροστά και εάν υπάρχουν τέτοια περιστατικά να τα καταγγείλει, διότι εκείνο που εκτρέφει τέτοιες συμπεριφορές, είναι η ατιμωρησία. Όποιος θέλει να καταγγείλει οτιδήποτε, μπορεί να επικοινωνήσει είτε με την επικεφαλής του αρμόδιου γραφείου, είτε με μένα προσωπικά. Η πόρτα μου είναι ήδη ανοικτή».

Όπως ανέφερε, σε τέτοιες καταγγελίες ακολουθούνται όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται στον πειθαρχικό έλεγχο. «Υπάρχει μία διαδικασία που είναι ενώπιον της Βουλής, που αφορά στους πειθαρχικούς κανονισμούς ελέγχου του προσωπικού, αλλά δεν έχει εγκριθεί ακόμη και έτσι αυτή τη στιγμή δεν προβλέπεται να μπει κάποιος σε διαθεσιμότητα εάν είναι μέλος του προσωπικού».

Σε υπόδειξη πως είναι δυνατόν να μην απομακρύνεται τουλάχιστον μέχρι τη διερεύνηση του περιστατικού ένας φερόμενος θύτης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου απάντησε πως εάν ληφθεί τέτοια καταγγελία «τότε τα αρμόδια σώματα θα πάρουν τις αποφάσεις τους. Για μένα είναι δεδομένο πως εάν υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για μία καταγγελία, τότε παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπεται, θα μπορούσε το πανεπιστήμιο να πάρει τις αποφάσεις του».

Εν τω μεταξύ, με αφορμή το σάλο που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες, το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου πραγματοποίησε αρχές Μαρτίου την εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος», προκειμένου να δοθεί βήμα σε οποιονδήποτε επιθυμεί να μιλήσει για τι θέμα. Τρεις καθηγητές ανέλυσαν το νομικό πλαίσιο γύρω από τα θέματα παρενόχλησης δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη νομική-εγκληματολογική και ψυχολογική ανάλυση, του τι αποτελεί παρενόχληση και σεξισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗ:

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό