Έξω από το ΡΙΚ κορυφώνονται οι αντιδράσεις για το «El Diablo»-«Ύμνος σε σκοτεινές δυνάμεις»

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το El Diablo, με το ΡΙΚ να δέχεται καθημερινά πυρά από διάφορες οργανώσεις. Εξάλλου, οι πολίτες συνεχίζουν τον δικό τους αγώνα, με σκοπό να ασκηθεί πίεση στους αρμόδιους και να αποσυρθεί το τραγούδι.

Ομάδα πολιτών αναμένεται σήμερα το πρωί να μαζευτεί έξω από τις εγκαταστάσεις του κρατικού καναλιού, στην Αγλαντζιά, όπου θα διαμαρτυρηθούν για την επιλογή του συγκεκριμένου τραγουδιού, για να εκπροσωπήσει την Κύπρο στην Eurovision. Η διαμαρτυρία αναμένεται να ξεκινήσει στις 11:00 το πρωί, με τους διοργανωτές να αναφέρουν πως πρόκειται να έχει ειρηνικό χαρακτήρα.

Ωστόσο, η Αστυνομία έχει καταρτήσει επιχειρησιακό πλάνο και στο σημείο αναμένεται να υπάρχουν μέλη της Δύναμης, σε περίπτωση που οξυνθούν τα πνεύματα και χρειαστεί η παρέμβασή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η διεθνής επιτυχία του #ElDiablo και οι νέες αντιδράσεις στην Κύπρο

Δίνουν και παίρνουν οι ανακοινώσεις

Εξάλλου, οι ανακοινώσεις από διάφορους φορείς δίνουν και παίρνουν. Μετά τους Θεολόγους, ανακοίνωση εξέδωσε και το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού, το οποίο εξέφρασε την «κάθετη διαφωνία του με την επιλογή του τραγουδιού με τίτλο EL DIABLO από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, για να εκπροσωπήσει την Κύπρο στον φετινό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision».Το Ινστιτούτο χαρακτήρισε την απαντητική ανακοίνωση του ΡΙΚ υποκριτική «και σε καμμιά περίπτωση δεν αποτελεί σοβαρό ή και πειστικό επιχείρημα ενός κρατικού πολιτισμικού οργανισμού. Καλεί, τέλος, τους αρμοδίους να συνειδητοποιήσουν ότι το Ρ.Ι.Κ. δεν είναι ιδιωτική εταιρεία ούτε κερδοσκοπικός οργανισμός και δεν νομιμοποιείται να δρα αυθαίρετα, όταν πρόκειται για ένα διεθνή Διαγωνισμό και για ένα θέμα που άπτεται απόλυτα της πολιτισμικής φυσιογνωμίας του λαού μας, σπαταλώντας αφειδώς τα χρήματα των φορολογουμένων, μάλιστα σε περίοδο βαθιάς υγειονομικής και οικονομικής κρίσης».

Λίγες ώρες αργότερα, η Ορθόδοξη Νεολαία Κύπρου, σε επιστολή της, έκανε λόγο για ύμνο σε σκοτεινές δυνάμεις και για ένα τραγούδι που διακηρύττει την υποταγή του ανθρώπου στο σκότος και τον εξευτελισμό. Υποστηρίζει, δε, ότι προσβάλει τις ελληνορθόδοξες αξίες και αρχές.  Μέρος του υπομνήματος, που θα παραδώσουν στο ΡΙΚ αναφέρει πως «μέσα στο έτος όπου γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας, όπου και πάλι η Κύπρος ήταν βροντερά παρούσα, όπου οι αγωνιστές κλεφταρματωλοί μάχονταν «Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος», είναι μεγάλη ντροπή εσείς να προκρίνετε και να υποστηρίζετε ένα τραγούδι ύποπτο, περίεργο και σκοτεινό για να εκπροσωπήσει την Κύπρο. Με το παρόν Υπόμνημα εκφράζουμε την δυσαρέσκεια και αγανάκτηση της πλειοψηφίας των Κυπρίων και καλούμε να πράξετε τα δέοντα. Το συγκεκριμένο τραγούδι δεν μας εκπροσωπεί, δεν μας εκφράζει και περαιτέρω αποτελεί ευθεία πρόκληση των θεοφιλών και χριστιανικών αισθημάτων της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Υπενθυμίζουμε αυτό που είχε πει ο αείμνηστος Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας « Ει ο Θεός μεθ’ ημών, ουδείς καθ’ ημών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αδειάζει την Ιερά Σύνοδο η Κυβέρνηση-«Σεβασμός στην ελευθερία δημιουργίας»

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου και η απάντηση της Κυβέρνησης

Την απόσυρση του τραγουδιού, με παρέμβαση, μάλιστα της Κυβέρνησης, ζήτησε και η Ιερά Σύνοδος, η οποία σε ομόφωνη ανακοίνωσή της, ανέφερε πως δεν αντικατοπτρίζει, το προκλητικό και απαράδεκτο περιεχόμενο των στοίχων.

Στην ανακοίνωση, οι Ιεράρχες ζητούν από την Κυβέρνηση ένα τραγούδι που να προάγει όπως λένε, την ιστορία, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και διεκδικήσεις μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Εξομολόγησε» το El Diablo η Iερά Σύνοδος, ζητά παρέμβαση Κυβέρνησης για... καθαίρεση

«Ἡ Ἱερὰ Σύνοδος τῆς Ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου, μετὰ τὴ δημοσιοποίηση τοῦ τίτλου καὶ τοῦ περιεχομένου τοῦ τραγουδιοῦ, τὸ ὁποῖο, δυστυχῶς, ἐνέκρινε τὸ Διοικητικὸ Συμβούλιο τοῦ Ραδιοφωνικοῦ Ἱδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) καὶ τὸ ὁποῖο θὰ ἐκπροσωπήσει τὴν πατρίδα μας στὸν διαγωνισμὸ τραγουδιοῦ τῆς Eurovision, ἐκφράζει ἔντονη διαφωνία καὶ ἀπογοήτευση τόσο γιὰ τὴ στάση τοῦ Διοικητικοῦ Συμβουλίου τοῦ ΡΙΚ ὅσο καὶ τῶν ἄλλων ἰθυνόντων, οἱ ὁποῖοι ἀντὶ νὰ συμβάλουν στὴν προώθηση τῶν δικαίων τοῦ λαοῦ μας καὶ στὴν προβολὴ τῶν αἰτημάτων του γιὰ ἐλευθερία καὶ κατίσχυση τῶν ἠθικῶν ἀξιῶν, μέσω ὁποιουδήποτε προσφερόμενου διεθνοῦς βήματος προέκριναν τὴν παγκόσμια γελοιοποίησή μας μὲ τὴν παρουσίαση τῆς διακήρυξης ὅτι παραδίδουμε τὸν ἑαυτό μας στὸ διάβολο καὶ ὅτι προάγουμε μὲ τὸν τρόπο αὐτὸ τὴν λατρεία του. Πρόκειται οὐσιαστικὰ γιὰ τὴν ἐξύμνηση μίας μοιρολατρικῆς ὑποταγῆς καὶ παράδοσης τοῦ ἀνθρώπου στὴν ἐξουσία τοῦ διαβόλου».

Για να λάβει την απάντηση από πλευράς Κυβέρνησης, ότι σέβονται τις όποιες απόψεις της Ιεράς Συνόδου ή όσων διαφωνούν με τον τίτλο του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει φέτος την Κύπρο στη Eurovision.

«Την ίδια ώρα, όμως, η Κυβέρνηση σέβεται απολύτως την πνευματική και καλλιτεχνική ελευθερία της δημιουργίας, η οποία δεν μπορεί να παρερμηνεύεται ή να περιορίζεται λόγω του τίτλου ενός τραγουδιού και δεν θα πρέπει να δίνονται διαστάσεις που δεν χρειάζονται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα άκρα για το «El Diablo»-Ετοιμάζουν διαμαρτυρία στο ΡΙΚ, τοποθετείται η Ιερά Σύνοδος

Δεν αποσύρεται το τραγούδι, λέει το ΡΙΚ

Όλα αυτά γίνονται την ίδια ώρα που το ΡΙΚ ξεκαθαρίζει πως είναι δεκτές όλες οι απόψεις και η κριτική, όμως δεν πρόκειται να αποσυρθεί το τραγούδι. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ, Ανδρέας Φράγκος, δεν υπήρχε πρόθεση να θιγούν τα θρησκευτικά αισθήματα οποιουδήποτε και απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση στον πρόεδρο της Ένωσης Θεολόγων της ΟΕΛΜΕΚ για να συζητήσουν το θέμα.

Μάλιστα, σημείωσε πως θα έπρεπε να επεξηγηθεί καλύτερα το μήνυμα του τραγουδιού, ενώ δεν τίθεται ζήτημα για αλλαγή της κυπριακής συμμετοχής στην Eurovision.

Μαινόμενος πολίτης εισέβαλε στο ΡΙΚ

Εξάλλου, το περασμένο Σάββατο, άνδρας βρισκόταν έξω από τις εγκαταστάσεις του κρατικού καναλιού και διαμαρτυρόταν για την επιλογή του τραγουδιού, ωστόσο, σε κάποια στιγμή, βρήκε την ευκαιρία να εισέλθει εντός του καναλιού, όταν άνοιξε η πύλη και τότε άρχισε η ένταση.

Σε κάποια στιγμή, τα πράγματα, πήγαν να ξεφύγουν, όταν ο διαμαρτυρόμενος επιτέθηκε φραστικά σε δημοσιογράφο ο οποίος αντέδρασε με τους ψυχραιμότερους να τον συγκρατούν απομακρύνοντας παράλληλα τον πολίτη από το σημείο.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε η Αστυνομία, μέλη της οποίας έσπευσαν στο σημείο, ενώ παράλληλά ο πολίτης κλήθηκε για κατάθεση και αφού κατηγορήθηκε γραπτώς αφέθηκε ελεύθερος.

Δεν ήταν η πρώτη ακραία αντίδραση όμως. Την Παρασκευή, άγνωστοι τηλεφώνησαν στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, απειλώντας ότι θα βάλουν φωτιά λόγω του τραγουδιού. Η Αστυνομία τέθηκε σε κινητοποίηση και προσπαθεί να εξακριβώσει ποιοι κρύβονται πίσω από τις απειλές, ενώ η διαδικτυακή συλλογή υπογραφών, για ακύρωση της κυπριακής συμμετοχής συνεχίζονται. Ξεπέρασαν τις 14,000.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Βαριά καμπάνα σε 49χρονη που πιάστηκε με δεκάδες κούτες αδασμολόγητων τσιγάρων
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»