Έσπασαν τα τηλέφωνα του 1480 το 2020-Οι περισσότερες κλήσεις για ηλεκτρονικό έγκλημα

Στη Γραμμή Βοήθειας 1480, η οποία έχει ως στόχο να παρέχει σε παιδιά, νέους/νέες, γονείς, εκπαιδευτικούς και στο ευρύτερο σύνολο της κυπριακής κοινωνίας, υπηρεσίες συμβουλευτικής και υποστήριξης, αναφορικά με την ασφαλή, υπεύθυνη και ηθική χρήση του Διαδικτύου και των ψηφιακών τεχνολογιών από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, απευθύνθηκαν συνολικά 3.106 άτομα, σημειώνοντας αύξηση στον αριθμό κλήσεων προς τη Γραμμή κατά 139,48%, σε σχέση με το 2019.

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, ως συντονιστής του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου στη σχετική ανακοίνωση προσθέτει ότι ο ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός κλήσεων, οφείλεται, κυρίως, στην πανδημία του κορωνοϊού Covid-19 και προσθέτει ότι κρίνεται ανησυχητική  η διαπίστωση ότι, κατά τη σχετική περίοδο, τετραπλασιάστηκαν οι αναφορές περιστατικών διαδικτυακής αποπλάνησης-Grooming, όπου ενήλικα/άγνωστα άτομα, σε κοινωνικά δίκτυα, ενθάρρυναν ανήλικα παιδιά να εμπλακούν σε δραστηριότητες σεξουαλικής φύσεως

Συγκεκριμένα  οι 1.857 κλήσεις (59,79%), από το σύνολο των κλήσεων, δεν σχετίζονταν με τις παρεχόμενες υπηρεσίες της Γραμμής Βοήθειας 1480, αλλά αφορούσαν σε πληροφόρηση για την πανδημία (π.χ., συμπτωματολογία, τρόπους προστασίας, μέτρα πρόληψης σε εργασιακούς χώρους) και στην ανάγκη πληροφόρησης του κοινού, αναφορικά με τα επιδόματα και τα βοηθήματα του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΥΕΠΚΑ).

Αναφορικά με τα 1.249 περιστατικά, που αφορούσαν στις υπηρεσίες της Γραμμής Βοήθειας 1480, αυτά ήταν κατά 14,48% αυξημένα, σε σχέση με την περσινή χρονιά. Αναφορικά με το φύλο των 1.249 ατόμων που κάλεσαν στη Γραμμή Βοήθειας 1480, το 61,09%  (763 άτομα) ήταν κορίτσια/γυναίκες και το 38,91% (486 άτομα), ήταν αγόρια/άντρες.

Για το προφίλ των καλούντων, αναφέρεται ότι η πλειοψηφία των ατόμων, που κάλεσαν για βοήθεια και υποστήριξη, ήταν ενήλικα άτομα, 95,52% (1193 άτομα). Μόνο 56 άτομα, από το σύνολο των 1249 καλούντων, δηλαδή ποσοστό 4,48%, ήταν ανήλικα άτομα (έως 18 χρονών), τα οποία χρησιμοποίησαν τη Γραμμή Βοήθειας 1480, για να αναφερθούν σε προσωπικές τους δυσκολίες στο Διαδίκτυο.

Αναφορικά με τους λόγους επικοινωνίας με τη Γραμμή, τα περισσότερα αιτήματα, για το έτος 2020, σχετίζονταν με περιστατικά, που αφορούσαν την κατηγορία ηλεκτρονικό έγκλημα (27,46%), δηλαδή, περιστατικά που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την αντιμετώπιση παραβίασης της ιδιωτικότητας (hacking), οικονομικής απάτης ή κλοπής ταυτότητας. Επιπρόσθετα, ένας μεγάλος αριθμός των κλήσεων προς τη Γραμμή Βοήθειας 1480, αφορούσε στην αντιμετώπιση περιστατικών διαδικτυακού εκφοβισμού (20,10%), περιστατικά τα οποία σημείωσαν ποσοστιαία αύξηση, κατά 2,04%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Παράλληλα, σημαντικό ποσοστό των αναφορών προς τη Γραμμή Βοήθειας 1480 αφορούσε, μεταξύ άλλων, η αντιμετώπιση τεχνικών ζητημάτων - τεχνική υποστήριξη (13,93%) (π.χ., πώς να δημιουργήσουν ή να διαγράψουν έναν λογαριασμό σε κοινωνικά δίκτυα, πώς να θέσουν ρυθμίσεις ασφαλείας σε ψηφιακές συσκευές), καθώς, επίσης, και ζητήματα που σχετίζονται με τον τρόπο προστασίας των προσωπικών δεδομένων (10,49%), τη διαδικτυακή φήμη (5,44%) καθώς, επίσης και περιστατικά που αφορούν σε περιστατικά σεξουαλικού εκβιασμού/ εξαναγκασμού – Sextortion (3,20%).

Ανησυχητική κρίνεται η διαπίστωση ότι, κατά τη σχετική περίοδο, τετραπλασιάστηκαν οι αναφορές περιστατικών διαδικτυακής αποπλάνησης-Grooming, όπου  ενήλικα/άγνωστα άτομα, σε κοινωνικά δίκτυα, ενθάρρυναν ανήλικα παιδιά να εμπλακούν σε δραστηριότητες σεξουαλικής φύσεως (π.χ., αποστολή φωτογραφιών σεξουαλικού περιεχομένου). Επιπρόσθετα, κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, τριπλασιάστηκαν σχεδόν οι αναφορές περιστατικών Sexting, δηλαδή η ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων, αλλά και εικόνων (φωτογραφίες και βίντεο) με σεξουαλικό περιεχόμενο, μεταξύ των εφήβων.

Επιπλέον, κατά την περίοδο αυτή, οι λειτουργοί της Γραμμής Βοήθειας 1480 κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν σημαντικό αριθμό περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης (32 περιστατικά), που αφορούσαν σε αποστολή ή σε κοινοποίηση ανεπιθύμητου σχετικού περιεχομένου και σχολίων καθώς, επίσης και να αντιμετωπίσουν περιστατικά, όπου έφηβοι ανέφεραν ότι δέχονταν μηνύματα από άγνωστα διαδικτυακά προφίλ, με στόχο να συμμετέχουν σε παιχνίδια πρόκλησης, ώστε να εκτελέσουν μια σειρά επικίνδυνων πράξεων, συμπεριλαμβανομένων και πράξεων αυτοτραυματισμού.

Όλοι οι πολίτες μπορούν να αποταθούν στη Γραμμή Βοήθειας 1480, καλώντας, χωρίς χρέωση, στον αριθμό 1480 (ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή, 9.00 - 13.00 & 15:00 – 18:00, και Σάββατο 10:00 – 13:00) ή αποστέλλοντας ηλεκτρονικό μήνυμα στο 1480helpline@cyearn.pi.ac.cy καθώς, επίσης, και μέσω ηλεκτρονικής φόρμας (https://www.cybersafety.cy/helpline-report) ή μέσω ηλεκτρονικής συνομιλίας (chat) (https://www.cybersafety.cy/helpline-chat).

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)