Βράζει ο χώρος του πολιτισμού-Αυξάνονται οι καταγγελίες, σπάει ο κώδικας σιωπής

«Ακούω να μιλάμε για ανθρώπους που φέρονται να έχουν κάνει τις πράξεις αυτές και αποκαλούνται μεγάλοι καλλιτέχνες. Ποιος είναι ο μεγάλος καλλιτέχνης; Δεν υπάρχει μεγάλος καλλιτέχνης, αν δεν έχεις γίνει πρώτα σπουδαίος άνθρωπος… Ο σκηνοθέτης που τραυματίζει τον ηθοποιό του ψυχικά και σωματικά, δεν είναι σκηνοθέτης είναι οπερατέρ. Τα έργα πρέπει να μετράς και όχι τα χρόνια… Ποιο θέατρο κινδυνεύει; Μετράει 3,000 χρόνια το θέατρο. Το ζητούμενο είναι να προσέξουμε τι λέμε, απέναντι σε αυτούς που υψώνουν ανάστημα και ορθώνουν λόγο».

Όταν ο ταλαντούχος σκηνοθέτης Σωτήρης Τσαφούλιας, σε ένα ξέσπασμα χαστούκι για τα όσα απίστευτα αποκαλύφθηκαν στο χώρο του πολιτισμού στην Ελλάδα, έλεγε αυτά τα σπουδαία λόγια, ουδείς φανταζόταν πως λίγες μέρες αργότερα, θα άγγιζαν τόσο πολύ και την Κύπρο. Είχαν γίνει μεν κάποιες δημόσιες καταγγελίες και ακούστηκαν θαρραλέες φωνές μέσω αναρτήσεων στο διαδίκτυο, ουδείς πίστευε δε, ότι θα μετουσιωθούν σε επίσημες καταγγελίες.

Ουδείς πίστευε ότι θα ανοίξουν στόματα στο χώρο κι αυτό επειδή το Ελληνικό #metoo και η απόφαση κάποιων να μιλήσουν στην χώρα μας, συνέπεσαν με το άνοιγμα των θεάτρων. Κάποιοι πόνταραν, κι ακόμη ποντάρουν, στην ανάγκη των ηθοποιών και των υπόλοιπων ανθρώπων του πολιτισμού να δουλέψουν, μετά από εβδομάδες απραξίας λόγω πανδημίας, όχι για να γίνουν πλούσιοι, αλλά για ένα πιάτο φαΐ. Πίστευαν πως αυτό θα ήταν αρκετό για να εξαγοράσει τη σιωπή τους…

Αυτό σε συνδυασμό με το πόσο μικρός είναι ο χώρος στην Κύπρο και πόσο λίγες είναι οι δουλειές, κάνουν ακόμα πιο σπουδαίο αυτό που γίνεται, που είναι γεγονός πως δεν μπορεί κανένας να προβλέψει που θα καταλήξει. Αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο όμως, είναι πως οι καταγγελίες στην Αστυνομία για υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, λεκτική και σωματική βία στο χώρο, έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες και πως ολοένα περισσότερα πρόσωπα, επικοινωνούν με τα οργανωμένα σώματα του πολιτισμού, προκειμένου να ενημερωθούν για τις επιλογές τους.

Σε αυτό συνέβαλε η ασπίδα προστασίας που ύψωσαν προς τα θύματα πολλοί υπέροχοι άνθρωποι του πολιτισμού, κυρίως ηθοποιοί της γενιάς που αποφάσισε να βάλει φρένο στην ανοχή και να σπάσει τον κώδικα σιωπής. Αυτοί είναι ο πολιτισμός μας και είναι έτοιμοι να τα βάλουν ακόμη και με «ιερά» τέρατα εάν χρειαστεί, προκειμένου να επέλθει κάθαρση. Αυτοί γνωρίζουν καλά πως «ο πολιτισμός δεν κληρονομείται, αλλά κατακτάται». (Αντρέ Μαλρώ)

Σε αυτό συνέβαλε όμως και η δημόσια καταγγελία του ηθοποιού Ανδρέα Φυλακτού, για τον Δημήτρη Λιγνάδη, καθώς και έναν Κύπριο διαμεσολαβητή, που υποδείχθηκε και από άλλους και φέρεται να είχε κομβικό ρόλο σε υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης. Η εξομολόγηση του Ανδρέα, ταρακούνησε για τα καλά τα νερά. Το ίδιο και η μαρτυρία χθες της Ελευθερίας στον REPORTER, που κατήγγειλε σκηνοθέτη κυπριακής σειράς, για λεκτική και σωματική βία. Σημειώνεται ότι για τον συγκεκριμένο σκηνοθέτη, υπάρχουν και άλλες καταγγελίες ενώπιον της Αστυνομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα καταγγελία εναντίον σκηνοθέτη στην Κύπρο-«Νόμιζα ότι άξιζα να με δέρει»

Ο χώρος του πολιτισμού πλέον βράζει… Φαίνεται και από τις οργίλες αντιδράσεις ανθρώπων του χώρου, όταν δημοσιεύονται μαρτυρίες κακοποιητικής συμπεριφοράς… Φαίνεται και από τις δημόσιες εκκλήσεις προς τα θύματα που πυκνώνουν μέρα με την ημέρα… Φαίνεται όμως και από την εκκωφαντική σιωπή κάποιων, που έχασαν τον ύπνο τους…  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σπάει δημόσια τη σιωπή του ο Ανδρέας Φυλακτού-Καρφώνει Λιγνάδη για σεξουαλική παρενόχληση

«Οφείλουμε να ενδυναμώσουμε τη φωνή του Ανδρέα»

«Βοήθησε πάρα πολύ η δημόσια καταγγελία του Ανδρέα Φυλακτού. Οφείλουμε όλοι, να ενδυναμώσουμε τη φωνή του Ανδρέα. Φαίνεται ότι κάποιοι έχουν πάρει θάρρος και υπάρχει μια κινητικότητα τις τελευταίες ημέρες», ανέφερε η συντονίστρια της Ειδικής Επιτροπής διερεύνησης περιστατικών παρενόχλησης, που έχει συσταθεί από την Ένωση Ηθοποιών Κύπρου.  

Το τελευταίο διάστημα, όπως σημείωσε η κ. Μανδρή, έχουν δεχθεί αρκετά τηλεφωνήματα από άτομα που διερευνούν τις επιλογές τους .«Έχουμε δεχθεί αρκετά τηλεφωνήματα και προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα άτομα, να τους ενημερώσουμε για τις επιλογές τους και να τους βοηθήσουμε. Ανάλογα με την περίπτωση δίνουμε την αντίστοιχη κατεύθυνση».

Η Ένωση Ηθοποιών προσπαθεί να δημιουργήσει, όπως υπέδειξε η κ. Μανδρή, ένα ασφαλές περιβάλλον για τα θύματα. «Πέραν της δημιουργίας της Επιτροπής, έχουμε φροντίσει να αναπτύξουμε συνεργασία και με άλλους φορείς, ώστε να νιώσει ασφάλεια το άτομο όταν προχωρήσει στην υποβολή του παραπόνου του και να έχει στήριξη από ψυχολόγους, νομική υποστήριξη και οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρειαστεί».

Η Ένωση Ηθοποιών Κύπρου έχει αποστείλει Κώδικα για αντιμετώπιση περιστατικών παρενόχλησης και σεξουαλικής παρενόχλησης, σε όλους τους φορείς και στους ηθοποιούς μέλη της, για να γνωρίζουν τις επιλογές τους. «Λειτουργούμε ως συμβουλευτική επιτροπή όταν οι καταγγελίες δεν αφορούν μέλη μας. Εάν ο θύτης είναι μέλος μας και το θύμα επιθυμεί διερεύνηση, τότε και μόνο μπορούμε να προχωρήσουμε σε διερεύνηση και οι ποινές που υπάρχουν στο καταστατικό μας, είναι η διαγραφή από την Ένωση Ηθοποιών Κύπρου. Όταν περάσει η νομοθεσία και καταφέρουμε να δημιουργήσουμε το μητρώο ηθοποιών, τότε θα δημιουργηθεί πειθαρχικό σώμα και εκεί θα μιλούμε για πιο σοβαρές ποινές».

Η Μαρίνα Μανδρή, έστειλε και ένα μήνυμα προς τα θύματα, τα οποία κάλεσε να μιλήσουν όταν είναι έτοιμα.

«Θέλω απλά να γνωστοποιήσω στα θύματα ότι είμαστε εδώ και είμαστε έτοιμοι να τα στηρίξουμε και να τους παρέχουμε όση ασφάλεια χρειάζονται. Αυτό πρέπει να ξέρουν, ότι είμαστε εδώ».

Σημειώνεται πως οι υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, άσεμνων επιθέσεων, λεκτικής και σωματικής βίας είναι ένα φαινόμενο με εύρος στη χώρα μας και δεν αφορά μόνο στον τομέα του πολιτισμού, όπως άλλωστε αποδεικνύεται και από τις καταγγελίες που έχει ενώπιον της η Αστυνομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 39χρονο για κλοπή από αποθήκη-Κλάπηκε περιουσία πέραν των 1000 ευρώ
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Λοϊζίδης vs Παπαθεοδώρου: Ο χαρτοπόλεμος, οι κατηγορίες και η καταγγελία για κατάχρηση εξουσίας
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές
Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού