Έστησαν στον τοίχο την Κουκουμά-«Πρέπει να σώσουμε ζωές... Σας ενδιαφέρει αυτό;»

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η νέα πρόταση Νόμου της βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύης Κουκουμάς, που αφορά τους ουσιοεξαρτώμενους φυλακισμένους που παραπέμπονται για θεραπεία στην Αγία Σκέπη, με όλους τους αρμόδιου να στήνουν στον τοίχο την βουλευτή. 

Η πρόταση μεταξύ άλλων, προνοεί την εξαίρεση των ατόμων που έχουν καταδικαστεί με ποινή άνω των 10 ετών στο πρόγραμμα, την χρήση ειδικού βραχιολιού όσων βρίσκονται στην Αγία Σκέπη και την επιστροφή στις φυλακές μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, το οποίο σημειώνεται πως το τρίτο στάδιο περιλαμβάνει την κοινωνική επανένταξη. 

«Άτομα που χρήζουν θεραπείας και όχι ως εγκληματίες»

Στην Επιτροπή Ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συζητήθηκε εν μέσω εντάσεων το θέμα, παρόν ήταν και η υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη, η οποία σε δηλώσεις της ξεκαθάρισε ότι σκοπός είναι να δοθεί κίνητρο στους φυλακισμένους χρήστες να προχωρήσουν στην απεξάρτηση, με αντάλλαγμα την αποφυλάκισή τους. Μάλιστα τόνισε ότι «θα πρέπει οι χρήστες, να τυγχάνουν χειρισμού ως άτομα που χρήζουν θεραπείας και όχι ως εγκληματίες του ποινικού συστήματος», προσθέτοντας πως «όλοι οι άνθρωποι, ελεύθεροι και έγκλειστοι, έχουν δικαίωμα στην παροχή θεραπείας, χωρίς διακρίσεις. Συνεπώς, η απρόσκοπτη παροχή θεραπείας στους χρήστες παραμένει το σημαντικότερο εργαλείο κατά των ναρκωτικών».

Όπως είπε, «το θέμα που συζητήσαμε είναι πολιτικά αχρωμάτιστο. Πιστεύω πως όλοι επιθυμούμε το ίδιο πράγμα. Να δώσουμε κίνητρα σε έγκλειστους συνανθρώπους μας. Όλοι επιθυμούμε την αξιοκρατική και διάφανη διαδικασία παραπομπής από τις φυλακές σε κέντρα θεραπείας και όλοι επιθυμούμε την ομαλή παραγωγική επανένταξη των ουσιοεξαρτώμενων συνανθρώπων μας πίσω στην κοινωνία. Για αυτόν τον λόγο, το τελικό πρόγραμμα της θεραπείας στην Αγία Σκέπη και στα κέντρα θεραπείας είναι πάντα η επανένταξη και κοινωνική εργασία».

Η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ανέφερε πως το 2014 καθορίστηκε η διαδικασία παραπομπής των καταδίκων στην θεραπευτική κοινότητα Αγία Σκέπη. Στο πρώτο στάδιο καταχωρήθηκαν 12 θέσεις, ενώ στη συνέχεια, πρόσθεσε, και μετά την επίσκεψη της στο θεραπευτικό κέντρο τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι θέσεις αυξήθηκαν σε 17, με την έγκριση 5 νέων θέσεων.

Όσον αφορά την πρόταση Νόμου που κατατέθηκε από την κ. Κουκουμά, η κ. Γιολίτη ανέφερε πως χρήζει επανέξετασης. «Εξαιρεί μεγάλο αριθμό κρατουμένων που κρίνονται από το θεραπευτικό κέντρο ότι χρήζουν θεραπείας, αφού θέτει ως όριο, η ποινή φυλάκισης να μην υπερβαίνει τα 10 έτη και προβαίνει σε διακρίσεις και διαχωρισμό των χρηστών ναρκωτικών. Επίσης, προνοεί για επιστροφή στη φυλακή μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος». Ανέφερε ακόμη πως μετά την ολοκλήρωση του επίπονου αυτού προγράμματος, της επανένταξης στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας, που η Αγία Σκέπη βοηθά για να επανενταχθούν ομαλά στην κοινωνία, η επιβράβευση δεν μπορεί να είναι επιστροφή στη φυλακή για να εκτίσει κάποιος το υπόλοιπο της ποινής. «Η επιβράβευση», πρόσθεσε, «θα πρέπει να είναι η συνεχής στήριξη και η παρακολούθηση της ομαλής επανένταξης στην ελεύθερη κοινωνία, μακριά από ουσιο-εξαρτήσεις».

«Πρέπει να σώσουμε ζωές... Σας ενδιαφέρει αυτό;» 

Οργίλη ήταν η αντίδραση της Διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών, Άννας Αριστοτέλους, η οποία με έντονο ύφος ξεκαθάρισε πως στόχος είναι να σωθούν ζωές, χωρίς διακρίσεις, διερωτημένη εάν αυτό ενδιαφέρει την κ. Κουκουμά, ενώ τόνισε πως χωρίς κίνητρο κανείς δεν πρόκειται να πάει για απεξάρτηση στο σκληρό πρόγραμμα της Αγίας Σκέπης.  

«Δεν αντιλαμβάνομαι τον σκοπό της πρότασης Νόμου που καταστραφεί όσα πετύχαμε τόσα χρόνια και με την Αγία Σκέπη. Σκοπός δεν είναι η αποφυλάκιση, αλλά το κίνητρο», τόνισε η κ. Αριστοτέλους, εξηγώντας πως το 62% των κρατουμένων που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα της Αγίας Σκέπης, είναι σήμερα καθαροί στην κοινωνία, εργάζονται και σπουδάζουν. «Μερίδα αυτών εργάζεται και στο πρόγραμμα της Αγίας Σκέπης. Αυτά λοιπόν τα άτομα που τα κατάφεραν με τόση επιτυχία, αυτόματα θα αποκλειστούν με την πρόταση της κ. Κουκουμά».

«Μάλωσε με τον πατέρα του στο ζύγισμα των ναρκωτικών»

Όσον αφορά τους κατάδικους για εμπορία, η ίδια ξεκαθαρίζει ότι τις πλείστες περιπτώσεις είναι άτομα από οικογένεια χαμηλής κοινωνικής κατάστασης ή από οικογένειες, μέλη των οποίων ήταν ναρκομανείς, με αποτέλεσμα να οδηγούνται και αυτοί στην χρήση.

«Είχαμε περιπτώσεις που ξεκίνησαν τα ναρκωτικά από τα δέκα τους χρόνια και στα 18 τους καταδικάστηκαν για εμπορία ναρκωτικών. Εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και τα κατάφεραν. Αυτό είναι επιτυχία. Το να σώζεις ζωές και ειδικά το να αλλάζεις την ζωή ενός χρήστη, που είναι πάρα πολύ δύσκολο, είναι μια μεγάλη επιτυχία. Οι προσωπικές ιστορίες των χρηστών που καταδικάζονται είναι παρόμοιες. Ξεκινούν από 18 χρονών. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι γονείς τους έκαναν χρήση μπροστά τους ή και μαζί τους. Υπάρχουν άλλες που μάλωσαν με τον πατέρα τους στο ζύγισμα των ναρκωτικών... Τραγικές καταστάσεις. Θέλουμε να τους σώσουμε ή να τους αφήσουμε στο έλεος τους;» 

Τέλος, ανέφερε ότι οι φυλακισμένοι πρέπει να έχουν κίνητρο να ενταχθούν σε πρόγραμμα και να επιβραβευτούν για αυτό και όχι να επιστρέψουν στις φυλακές. «Πρέπει να σώσουμε ζωές. Αυτό σας ενδιαφέρει; Όταν μια διαδικασία είναι πετυχημένη δεν πρέπει να καταστρέφεται με προτάσεις Νόμου».

Παράλληλα, η κ. Αριστοτέλους σε δηλώσεις της ανέφερε πως δεν πρέπει να υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες γύρω από τέτοιου είδους ζητήματα, ενώ παρέπεμψε σε εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συγχαίρει το έργο που επιτελείται στις φυλακές και τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους θέματα, καλώντας την κ. Κουκουμά να μην παραπληροφορεί για τα ζητήματα των ναρκωτικών. 

«Ένας κατάδικος με βραχιολάκι θα έχει αρνητικά αποτελέσματα»

Κάθετη και ενάντια στην σχετική πρόταση Νόμου, ήταν και η Διευθύντρια της Αγίας Σκέπης, Τίνα Παύλου, η οποία μεταξύ άλλων, διέψευσε τους μύθους πως το Κέντρο αποτελεί «παραθυράκι» στον Νόμο που εκμεταλλεύονται χρήστες που καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία και σεξουαλικά αδικήματα, ξεκαθαρίζοντας ότι στο πρόγραμμα απαγορεύεται να αποταθούν άτομα τα οποία καταδικάστηκαν για αυτά τα αδικήματα. 

Η κ. Παύλου επεξήγησε τα στάδια του προγράμματος αλλά και το πόσο σκληρό είναι, ενώ αναφέρθηκε και στη διαδικασία επανένταξης των ατόμων, η οποία κρίνεται πολύ σημαντική και ως εκ τούτου, η επιστροφή των πρώην χρηστών στη φυλακή, θεωρείται καταστροφική. 

Όπως εξήγησε η κ. Παύλου, το τρίτο στάδιο του προγράμματος που αφορά την κοινωνική επανένταξη, παρέχεται από στέγαση μέχρι και ευκαιρία να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό που ενδεχομένως κάποιοι να μην είχαν ποτέ τους. «Από το πρόγραμμα κοινωνικής επανένταξης, δεν μπορεί να τελειώσει κανένας εάν δεν έχει βρει δουλειά πλήρης απασχόλησης και συνεχίζουν να παρακολουθούνται για κάποιο διάστημα, ανάλογα με το προφίλ τους. Ιδιαίτερα τους φυλακισμένους του παρακολουθούμε στενά για περισσότερο χρόνο, κάνοντάς τους και εξετάσεις ούρων, ώστε να ελέγχονται ότι είναι καθαροί». 

Σε ότι αφορά την πρόταση της Σκεύης Κουκουμάς για ένταξη των κρατουμένων χρηστών στο πρόγραμμα με ειδικό βραχιόλακι, η κ. Παύλου, τόνισε πως θα έχει αρνητικά αποτελέσματα, αφού όπως είπε, θα υπάρχουν ουσιαστικά θεραπευόμενοι διπλών ταχυτήτων.

«Είναι επικίνδυνο θεραπευτικά να υπάρχουν θεραπευμένοι διπλών ταχυτήτων. Η Αγία Σκέπη, κατάφερε να προσφέρει μια εναλλακτική οικογένεια που ο χρήστης μπορεί να εμπιστευτεί. Ένας κατάδικος με βραχιολάκι, θα έχει αρνητικά αποτελέσματα».

«Να χτυπήσουμε το πρόβλημα στην ρίζα του, μέσω της απεξάρτησης»

Από την πλευρά του, ο ποινικολόγος και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Φυλακισμένων και Αποφυλακισθέντων, Γιάννης Πολυχρόνης, ξεκαθάρισε ότι πέραν του 80-85% των κρατουμένων βρίσκονται στην φυλακή για αδικήματα που συσχετίζονται με την ουσιοεξάρτηση και ζήτησε η διαδικασία να μείνει ως έχει.

«Αν χτυπήσουμε το πρόβλημα στην ρίζα του, μέσω της απεξάρτησης, θα χτυπήσουμε και την υποτροπή και εξάπλωση των ναρκωτικών. Ζητούμε να μείνει η διαδικασία ως έχει. Διαφωνούμε με την πρόταση της κ. Κουκουμά». 

«Η κοινωνία  σπρώχνει τους φυλακισμένους, να πάνε πίσω»

Ενάντια στην σχετική πρόταση ήταν και η πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισμένων, Άννα Αντωνίου, η οποία δήλωσε στον REPORTER, ότι εξαρχής απορρίπτουν την κάθε νομοθεσία η οποία φέρνει τους φυλακισμένους δέκα και είκοσι χρόνια πίσω.

Τόνισε ότι, «βουλευτές και υπουργοί, πρέπει να ασχοληθούν με το τι γίνεται μετά την αποφυλάκιση, και όχι κατά την φυλάκιση των καταδικών. Δουλειά δεν τους πιάνουν, λευκό ποινικό μητρώο δεν έχουν, επαγγελματικές άδειες δεν δίνουν και έχουν και μια μεγάλη ταμπέλα πάνω τους. Πάνε πίσω εκεί που ξέρανε και είναι σίγουροι ότι θα εισπράξουν χρήματα. Η κοινωνία μας εκεί τους σπρώχνει, να πάνε πίσω. Θα ήταν ευχής έργο να τους βοηθούσε. Η Κυβέρνηση πρώτα και κύρια, με την εύρεση εργασίας. Αν δεν έχουν δουλειά επιστρέφουν εκεί που ήξεραν».

Δειτε Επισης

Έξι πρόσωπα κατηγορήθηκαν γραπτώς για παράνομη εργοδότηση στην Πάφο
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
Σιγή ασυρμάτου για τη διερεύνηση του θανάτου αλλοδαπού στη Λεμεσού-Περιμένει στοιχεία η Λοττίδου
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ανέκοψαν όχημα για έλεγχο και εντόπισαν 120 κροτίδες-Συνελήφθη 22χρονος
Διευκρινήσεις Δήμου Λεμεσού για την κατάρρευση προέκτασης οροφής κτιρίου
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας, Κυριάκος Χαραλάμπους
Τέλος στις κακοποιήσεις παιδιών ζητούν από Χαρτσιώτη μαθητές μέσω τέχνης (pics)
Παρατείνεται μέχρι τον Αύγουστο η δίκη του Κενάν Αγιάζ