Η ακτινογραφία των σεξουαλικών αδικημάτων-To προφίλ κι ο τρόπος δράσης των θυτών

Η εξέλιξη της κοινωνίας φέρνει τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες καταγγελίες για σεξουαλικά αδικήματα, με θύματα ως επί το πλείστον γυναίκες και θύτες, άνδρες. Τα ταμπού στην Κύπρο, άρχισαν επιτέλους να σπάνε, με αποτέλεσμα τα στόματα των θυμάτων, να ανοίγουν ευκολότερα απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια.

Μόνο για το 2020, καταγράφηκαν 37 καταγγελίες, οι πλείστες από τις οποίες αφορούσαν βιασμό και άσεμνη επίθεση εναντίον γυναίκας, ενώ ένα χρόνο προηγουμένως και δη το 2019, οι καταγγελίες είχαν φθάσει τις 30. Ωστόσο, ο αριθμός των καταγγελιών, για το 2021, αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα, αφού με αφορμή το κίνημα #metoo, αλλά και τις αποκαλύψεις για σεξουαλικά αδικήματα, που ξεκίνησε από την Ελλάδα και έφθασε στην Κύπρο, όλο και περισσότερες γυναίκες πείστηκαν να καταγγείλουν τους θύτες, ακόμα και μετά από 20 και 30 χρόνια. Ανάμεσά στα πρόσωπα που καταγγέλθηκαν είναι μητροπολίτης, πολιτικός και άτομα από το χώρο του αθλητισμού.

Η ακτινογραφία των σεξουαλικών αδικημάτων

Παρόλα αυτά, τα συνολικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα και αφορούν σεξουαλικά αδικήματα, είναι μέχρι το έτος 2018. Μέσα από τα συγκεκριμένα στοιχεία φανερώνεται μια αυξητική τάση, που ξεκινά από το 2013. Βέβαια οι περισσότερες καταγγελίες που καταγράφηκαν σε ένα ημερολογιακό έτος, είναι το 2005, όταν έφθασαν τις 80, ενώ στη συνέχεια, χρόνο με το χρόνο μειώνονταν, μέχρι το 2013 και ακολούθως παρατηρείται κλιμακωτή αύξησή τους.

Το 2018, οι καταγγελίες άγγιξαν τις 49, από τις οποίες 45 καταγγέλθηκαν από τα ίδια τα θύματα και οι υπόλοιπες από άλλα πρόσωπα. Οι πλείστες καταγγελίες, αφορούσαν βιασμό γυναικών (31), οι περισσότεροι από τους οποίους διαπράχθηκαν στην ελεύθερη Αμμόχωστο (11), ενώ ακολουθούν Πάφος (7) και Λευκωσία (5).

Άλλες δώδεκα καταγγελίες αφορούν διαφθορά κοριτσιού, ηλικίας 13-17 ετών (4), διαφθορά γυναίκας με νοητική στέρηση (4) και σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκου (4).

Ο τρόπος δράσης των θυτών, οι χώροι που επιλέγουν και ο χρόνος

Με βάση πάντα τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Αστυνομία, οι περισσότεροι θύτες διαπράττουν το αδίκημα του βιασμού, με τη χρήση σωματικής βίας (28), ενώ υπήρξε εξάλλου μία περίπτωση, όπου ο δράστης έκανε χρήση πυροβόλου όπλου, μία με ψυχολογική βία ή απειλή και μία χωρίς χρήση όπλου ή άσκηση βίας.

Σε ότι αφορά στη διαφθορά κοριτσιού, ηλικίας 13-17 ετών, δεν δηλώθηκε ο τρόπος δράσης, ενώ στις υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκου σε δύο περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε εργαλείο και σε άλλες δύο, ψυχολογική βία ή απειλή.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν και τα δεδομένα για το χρόνο που δρουν οι θύτες, αφού οι υποθέσεις είναι μοιρασμένες μεταξύ μέρας (13) και νύχτας (18). Εξάλλου, σε 16 περιπτώσεις, δεν δηλώθηκε ο χρόνος.

Παράλληλα, ο πιο σύνηθες χώρος για διάπραξη σεξουαλικών αδικημάτων είναι οι οικίες (21), ενώ ακολουθούν δρόμοι/υπαίθριοι χώροι στάθμευσης (5) και άλλοι ανοιχτοί χώροι (5).

Οι ηλικίες και η καταγωγή των θυτών

Σε ότι αφορά στους θύτες, οι πλείστοι είναι αλλοδαποί (40), από τους οποίους οι 23 υπήκοοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 17 υπήκοοι τρίτων χωρών. Οι υπόλοιποι εννέα, είναι Κύπριοι.

Από τους 49 που καταγγέλθηκαν, οι 12 ήταν ηλικίας από 25-34 ετών, έξι ήταν από 20-34 ετών, τέσσερις από 45-54 και οι υπόλοιποι άλλων ηλικιών, ενώ σε επτά περιπτώσεις, η ηλικία είναι άγνωστη.

Οι Κύπριοι θύτες, προέβησαν σε σεξουαλικά αδικήματα κατά Κύπριων σε 6 περιπτώσεις, σε 2 εναντίον υπηκόων χωρών της Ε.Ε. και σε 1 εναντίον υπηκόου τρίτης χώρας.

Όσον αφορά τους αλλοδαπούς παραβάτες, υπήρξαν 10 καταγγελίες από Κύπριες, 17 από υπηκόους χωρών της Ε.Ε. και 7 από υπηκόους τρίτων χωρών.

Ενώπιον Δικαστηρίου 55 υποθέσεις το 2018

Για το ίδιο έτος, παραπέμφθηκαν ενώπιον Επαρχιακών Δικαστηρίων και Κακουργιοδικείων 55 υποθέσεις και καταδικάστηκαν 35 πρόσωπα, 32 άνδρες και 3 γυναίκες.

Από αυτούς, σε 19 επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης, σε 5 ποινή φυλάκισης με αναστολή και σε 5 άλλη ιδρυματική ποινή. Επίσης σε 4 περιπτώσεις οι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν υπό όρους και άλλοι δύο απαλλάχθηκαν πλήρως.

Πάντως, η στοιχειοθέτηση τέτοιων υποθέσεων, δεν είναι καθόλου εύκολη από τις Αρχές, αφού ως συνήθως, τα άτομα που μπορούν να μαρτυρήσουν είναι τα ίδια τα θύματα, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις, ιδιαίτερα στο παρελθόν, βίωναν το δράμα τους, μόνοι τους και το κρατούσαν ως επτασφράγιστο μυστικό, ίσως και μέχρι την τελευταία τους πνοή.

Σημειώνεται ότι στις υποθέσεις σεξουαλικών αδικημάτων, το Δικαστήριο επισύρει ποινή μέχρι και ισόβιας κάθειρξης.

Στο μεταξύ, σε άλλες χώρες, όσοι κρίνονται ένοχοι για υποθέσεις σεξουαλικών αδικημάτων, εκτίουν τις ποινές τους εκτός φυλακής και πιο συγκεκριμένα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, εν αντιθέσει με την Κύπρο, όπου δεν υπάρχουν ανάλογες υποδομές και ως εκ τούτου, κρατούνται στο σωφρονιστικό ίδρυμα, παρότι είναι άτομα που χρήζουν διαφορετικής διαχείρισης και εκπαίδευσης, από αυτή που προσφέρεται στις φυλακές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η βαθμολογία των έξι Ευρωβουλευτών για το έργο τους-Η κοινοβουλευτική και δημόσια επιρροή τους
Τα πολλά ψηφοδέλτια, οι εκατοντάδες υποψήφιοι και το ενδεχόμενο σύγχυσης των ψηφοφόρων
Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Εμπρηστικός ο Ερντογάν-«Η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας αν δεν σταματούσαμε το 1974»
Στα 60 τα περιστατικά για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας-Ανάκληση προσωπικού από Πυροσβεστική
Δεκατέσσερα συνεργεία επί πόδος, στις 56 οι κλήσεις για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας
Στο νοσοκομείο γυναίκα που εγκλωβίστηκε στο όχημά της μετά από τροχαίο
ΒΙΝΤΕΟ: Πλημμύρισαν υποστατικά και δρόμοι στη Λευκωσία-Επί ποδός η Πυροσβεστική