Πυρ και μανία με το ΑΚΕΛ οι φυλακισμένοι-«Άλλα υποσχέθηκε ο Άντρος όταν μας επισκέφθηκε»

Νέες φωτιές στις φυλακές άναψαν οι τροποποιήσεις της νομοθεσίας για τα ουσιοεξαρτώμενα άτομα, που κατατέθηκαν εκ μέρους του ΑΚΕΛ στη Βουλή, με τους κρατούμενους να αποστέλλουν επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη Βουλή, τη Νομική Υπηρεσία και τα κόμματα, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους και κατακεραυνώνοντας το κόμμα της αριστεράς. 

Όπως αναφέρουν, παρά τις διαβεβαιώσεις και τις υποσχέσεις του Άντρου Κυπριανού, μετά από επίσκεψη στις φυλακές ότι θα τους στηρίξει, σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση της υπουργού Δικαιοσύνης, που στην ουσία άλλαζε τη διαδικασία για την μεταφορά κρατούμενων στην Αγία Σκέπη, το ΑΚΕΛ επανήλθε με τροποποιήσεις. Οι κρατούμενοι κάνουν λόγο για επικοινωνιακά τεχνάσματα ενόψει των εκλογών. 

Στην επιστολή τους τονίζουν, πως οι τροποποιήσεις της Σκεύης Κουκουμά μόνο ζημιά κάνουν στο έργο που επιτελείται στις φυλακές, ενώ υποδεικνύουν πως αγνοεί ότι το πρόγραμμα απεξάρτησης, προνοεί επανένταξη στην κοινωνία και όχι επιστροφή κάθε πρώην χρήση στη φυλακή. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα… άκουσε ο Άντρος από τους φυλακισμένους-Συμμερίστηκε τις αντιδράσεις, έτοιμος για στήριξη

Διαβάστε αυτούσια την επιστολή που στάλθηκε στα ΜΜΕ:

Τις τελευταίες μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας οι τροποποιήσεις της νομοθεσίας για τα ουσιοξερτώμενα άτομα οι οποίες κατατέθηκαν εκ μέρους του ΑΚΕΛ και συγκεκριμένα από την κυρία Σκεύη Κουκουμά στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κόντρα σε όσα μας υποσχέθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ κ. Άντρος Κυπριανού σε πρόσφατη επίσκεψη του στις φυλακές.

Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τους λόγους που κρύβονται πίσω από τις αλλαγές στη νομοθεσία αφού μέχρι τώρα οι συνθήκες και οι νομοθεσίες που αφορούν αυτή τη μερίδα των καταδικασθέντων λειτουργούσαν ομαλά και αποτελεσματικά και χωρίς κανένα πρόβλημα. Δικαιολογούμε την τροποποίηση της νομοθεσίας ως ένα επικοινωνιακό τέχνασμα ενόψει των εκλογών.

Θυσιάζουμε όλα όσα επιτεύχθηκαν μέχρι τώρα στο βωμό της δημοσιότητας και του εντυπωσιασμού. Πρώτα απ’ όλα ο κάθε νοήμονας άνθρωπος σε αυτή την κοινωνία καταλαβαίνει ότι όταν κάτι λειτουργεί σωστά δεν θα έπρεπε να τροποποιείται και όταν κάτι δεν λειτουργεί σωστά τότε μόνο πρέπει να γίνονται αλλαγές και να τροποποιείται με σωστές και κατάλληλες παρεμβάσεις.

Τα τελευταία επτά χρόνια το κέντρο απεξάρτησης της Αγίας Σκέπης προβαίνει σε αξιολογήσεις και συνεντεύξεις με αυτούς που αιτούνται στην εισδοχή τους εκεί αφού συλλέγει πληροφορίες από τις φυλακές, τον Γενικό Εισαγγελέα, το γραφείο Ευημερίας και τις Υπηρεσίας Ψυχικής Υγείας των Φυλακών. Τα τελευταία επτά χρόνια η Αγία Σκέπη, έχει εγκρίνει μόνο το 30% των αιτητών από τις φυλακές.

Τα ποσοστά επιτυχίας και επανένταξης στην κοινωνία των χρηστών είναι γνωστά όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην ΕΕ, που κατατάσσει την Αγία Σκέπη σε πολύ ψηλή θέση στη λίστα των κέντρων απεξάρτησης της Ευρώπης.

Πιστεύουμε πως οι τροποποιήσεις της κύριας Σκεύης Κουκουμά. μόνο ζημιά θα κάνουν στο πολύ αξιόλογο έργο και στα αποτελέσματα που έφερε η Αγία Σκέπη στην Κυπριακή Κοινωνία.

Η νέα επιτροπή που εισηγείται να δημιουργηθεί θα προκαλέσει γραφειοκρατία και κατά συνέπεια καθυστέρηση στην αξιολόγηση των αιτήσεων.

Επίσης η διάκριση των ουσιοεξαρτώμενων ανάλογα με την ποινή φυλάκισης και τη φύση του αδικήματος στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το βραχιολάκι το οποίο θεωρεί ως κατάλληλη προσθήκη στη νομοθεσία είναι αντίθετο στη φιλοσοφία της απεξάρτησης και δεν εφαρμόζεται πουθενά στον κόσμο.

Τέλος προφανώς αγνοεί ότι το πρόγραμμα απεξάρτησης προνοεί επανένταξη στην κοινωνία και όχι την επιστροφή κάθε πρώην χρήστη στη φυλακή.

Θα θέλαμε να μας απαντήσει η εισηγήτρια της τροποποίησης αν ο σκοπός της φυλάκισης κατά την άποψή της θα πρέπει να προωθεί τον σωφρονισμό και την επανένταξη ή την τιμωρία. Αν πιστεύει στο 1ο τότε θα πρέπει να αποσύρει άμεσα τις τροποποιήσεις.

Είμαστε άνθρωποι και ζητάμε μια δεύτερη ευκαιρία που αξίζει και πρέπει να δίδεται στον κάθε άνθρωπο. Δεν είναι δυνατό να θέλουμε να λεγόμαστε Κράτος Δικαίου και την ίδια ώρα να προωθούνται άδικες και απάνθρωπες νομοθεσίες.

Ευελπιστούμε ότι θα αναθεωρηθούν κάποιες ενδεχόμενες «λάθος κινήσεις» και σύντομα θα γίνουν τομές που θα βοηθήσουν πραγματικά στην αναβάθμιση του συστήματος βάση πάντα στα βήματα που ακολουθούμε στην Ευρώπη και όχι να κάνουμε βήματα  προς τα πίσω. 

Με εκτίμηση οι έγκλειστοι συνάνθρωποι σας.

Δειτε Επισης

Αναβολές με τη σέσουλα στην ΕΦ-Επιείκεια ΥΠΑΜ σε αθλητές, κάλεσμα Ελεγκτικής για επανεξέταση κριτηρίων
Ξεκρέμαστη η υπόθεση κατά Ουκρανού για ξέπλυμα-Από 40 κατηγορίες τελικά... μία αν δεν καταθέσει η Ουκρανή
Νωρίτερα η καταβολή Κοινωνικών Παροχών ενόψει Πάσχα-Όλες οι πληροφορίες
Ισραηλινή διπλωματική επίθεση κατά του Ιράν-Κάλεσμα σε 32 χώρες να επιβάλουν κυρώσεις
Εννέα συλλήψεις σε πολυεθνική επιχείρηση της Europol για την 645 εκ. απάτη επενδύσεων JuicyFields
Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων και αναβάθμιση του νοσοκομείου Τροόδους
Στο μικροσκόπιο τα κινητά του δεσμοφύλακα για τα ναρκωτικά, ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς-Όσα λέχθηκαν στο Δικαστήριο
Ενημέρωσε την Επιτροπή Προσφύγων για το σχέδιο ΚτίΖΩ ο Ιωάννου
Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά της Λευκορωσίας-Δύο εταιρείες όπλων στην Κύπρο
Η Αστυνομία αναζητά ένα ύποπτο πρόσωπο για διάρρηξη εκκλησίας (pics)