Μια κατάσταση που μυρίζει μπαρούτι και μια Αστυνομία που «ό,τι κάμει εν λάθος»

Μπαρουτιασμένο τοπίο... Μια έκφραση η οποία αντικατοπτρίζει τη γενική αλλά και ταυτόχρονα έκρυθμη εικόνα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες, με μια μερίδα πολιτών από τη μια να βράζει και από την άλλη, την Αστυνομία, να βρίσκεται σε πλήρη συναγερμό για επιβολή της τάξης.

Η διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, βρίσκεται ακόμη στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου, όχι τόσο για τα μηνύματα που επιχείρησαν να στείλουν οι πολίτες, αλλά για τα επεισόδια που επισκίασαν την πορεία και είχαν ως αποτέλεσμα τραυματισμούς πολιτών και αστυνομικών. 

Μετά τις προαναγγελίες για νέες κινητοποιήσεις, η Αστυνομία σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποίησε κατάρτισε σχέδιο δράσης, με τη συμμετοχή εκατοντάδων μελών της Δύναμης, που θα μετατρέψουν τόσο τη Λευκωσία, όσο και τη Λεμεσό, σε απόρθητο φρούριο, ώστε να αποφευχθούν νέα παρατράγουδα. 

Μπορεί η ηγεσία της Αστυνομίας να εκπονεί σχέδιο δράσης για τον έλεγχο των προγραμματισμένων μαζικών διαμαρτυριών, αλλά μόνο εύκολο δεν θεωρείται το έργο της, στον απόηχο μάλιστα και των επεισοδίων που έλαβαν χώρα την προηγούμενη βδομάδα. Είναι ηλίου φαεινότερο, πως οποιαδήποτε κίνηση των μελών της αστυνομικής δύναμης θα τύχει επίκρισης, καθώς η έντονη παρουσία της στη διαμαρτυρία, το πιθανότερο σενάριο είναι να έχει την ίδια αντίδραση, ενώ η μηδαμινή παρουσία της, θα επιφέρει άλλες αντιδράσεις από τους υπόλοιπους πολίτες, καθώς βρισκόμαστε ακόμη σε μίνι lockdown και η διακίνηση γίνεται με μηνύματα και οι διαδηλώσεις μάλιστα, απαγορεύονται ρητά από το διάταγμα. Ωστόσο, πέραν των αντιδράσεων, η Αστυνομία διαμηνύει πως έχει υποχρέωση να επιβάλει τη τάξη και την τήρηση του Νόμου, πέραν των οποιοδήποτε επικρίσεων. 

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η θέση της Αστυνομίας είναι αρκετά λεπτή γύρω από αυτό το ζήτημα και σαφώς, αυτό που θα επιχειρηθεί, είναι η ομαλή εξέλιξη των πραγμάτων, μακριά από επεισόδια και τραυματισμούς, που το μόνο αποτέλεσμα που επιφέρουν, είναι να αμαυρώνουν την ιστορία του τόπου μας, σε μια περίοδο που η κοινωνία ταλανίζεται λόγω κορωνοϊού. 

Παρά το γεγονός ότι οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας αναφέρουν πως η εκδήλωση θα έχει ειρηνικό χαρακτήρα, πληροφορίες που έχει στην κατοχή της Αστυνομία, κάνουν λόγο για πρόσωπα που θα παρεισφρήσουν στην εκδήλωση το Σάββατο, με σκοπό να προκαλέσουν επεισόδια. 

Την ίδια ώρα, που παρατηρείται ένας διχασμός μεταξύ των πολιτών και τη στάση της Αστυνομίας που κράτησε το περασμένο Σάββατο, λάδι στη φωτιά φαίνεται να ρίχνουν κόμματα, τα οποία, πηγαίνοντας με το ρεύμα, εκμεταλλεύονται την όλη κατάσταση, δυναμιτίζοντας το κλίμα. Κάτι, που αναμφίβολα, συνδέεται με τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, όπου κόμματα, βάζουν ψηλά στην ατζέντα τους τα θέματα που μονοπωλούν στην επικαιρότητα, με σκοπό να αυξήσουν όσο περισσότερο γίνεται τις μετοχές τους. 

Ταυτόχρονα, ενώ η Αστυνομία παρακολουθεί την κατάσταση και τα όσα διοργανώνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι πολίτες «συσπειρώνονται», με την προγραμματισμένη πορεία «Ως Δαμέ», να έχει μέχρι στιγμής πέραν των 7.000 χρηστών που ενδιαφέρεται να συμμετέχει στη διαμαρτυρία. Διαμαρτυρίες έχουν διοργανωθεί και στη Λεμεσό, με την Αστυνομία επίσης να έχει ετοιμάσει πλάνο δράσης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ