Η θυσία Ιουνίου, το casus belli που δεν απετράπη και ο διορισμός υψηλού ρίσκου

Η 23η Ιουνίου του 2020 ήταν μια ημέρα που ο Νίκος Αναστασιάδης αιφνιδίασε τους πάντες, με μια κίνηση ματ που κανείς δεν ανέμενε, αφού αποφάσιζε να επιλέξει τελικά ως διάδοχο του Κώστα Κληρίδη, τον υπουργό Δικαιοσύνης της Κυβέρνησης του Γιώργο Σαββίδη, μετά και την άρνηση του Ιωνά Νικολάου να αναλάβει τα ινία της Νομικής Υπηρεσίας.

Την ίδια ώρα με τον διορισμό και του Σάββα Αγγελίδη, στη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, αλλά και την προ καιρού προσωπική απόφαση του Γιώργου Λακκοτρύπη να αποχωρήσει, πετύχαινε ένα μίνι λίφτινγκ του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα προσέδιδε μια ανανέωση στην Κυβέρνηση του, ενώ του δινόταν η ευκαιρία να αυξήσει το αριθμό των γυναικών, πράγμα για το οποίο είχε κατηγορηθεί.

Όπως σημείωνε τότε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε πρόταση στον Ιωνά Νικολάου για να διοριστεί στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, με τον δεύτερο όμως να την αρνείται ευγενικά, γνωρίζοντας πως ο διορισμός του θα προκαλούσε το μένος της αντιπολίτευσης. Μένος το οποίο είχε εκφραστεί προκαταβολικά, με το ΑΚΕΛ, κυρίως, αλλά και το ΔΗΚΟ, να προειδοποιούν πως πιθανός διορισμός του Ιωνά Νικολάου στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, θα ήταν casus belli από τον Νίκο Αναστασιάδη.

Μάλιστα, για τον ενδεχόμενο διορισμό Ιωνά, το ΑΚΕΛ έριξε προειδοποιητικές βολές και δια στόματος του Γενικού του Γραμματέα, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξή του, ότι σε περίπτωση που ο Νίκος Αναστασιάδης προχωρούσε στον διορισμό του Ιωνά Νικολάου, θα απεδείκνυε πως δεν τον ενδιέφερε καθόλου το κράτος δικαίου.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να εκφράσει τις θερμές του ευχαριστίες προς τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου, ο οποίος λαμβάνοντας υπόψη τις παντελώς αστήριχτες και αδικαιολόγητες ενστάσεις που εκφράστηκαν από κόμματα της αντιπολίτευσης και προκειμένου να διαφυλάξει το κύρος του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν απεδέχθη την πρόταση να αναλάβει την θέση του Γενικού Εισαγγελέα», σχολίαζε στην ανακοίνωση με την οποία κοινοποιούσε την απόφαση για διορισμό του Γιώργου Σαββίδη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στον Άντρο Κυπριανού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι επιθέσεις στη Γιολίτη με «Αίαντα», το ναρκοπέδιο και το... φορτίο του Ιωνά

Η απόφαση υψηλού κινδύνου

Με την άρνηση του Ιωνά Νικολάου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν έχασε την ευκαιρία, να διορίσει στις καυτές καρέκλες του Γενικού και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, δύο σχεδόν άφθαρτα πρόσωπα, που κατά τη διάρκεια της θητείας τους ως υπουργοί, κράτησαν χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας έτσι την κριτική της αντιπολίτευσης.

Σχεδόν ταυτόχρονα, λάμβανε την απόφαση να διορίσει την Έμιλυ Γιολίτη στη θέση του Γιώργου Σαββίδη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Μια απόφαση που εξ αρχής ήταν υψηλής επικινδυνότητας, όχι για κάποιο ουσιαστικό λόγο, αλλά επειδή ήταν θέμα χρόνου η Έμιλυ Γιολίτη να βρεθεί στόχαστρο, λόγω των φιλικών σχέσεων που διατηρεί με τις θυγατέρες του Προέδρου, αλλά και για την κοινωνική της ζωή. Έτσι και έγινε, πρώτα από την κοινή γνώμη, στο άκουσμα της υπουργοποίησής της, ενώ στη συνέχεια αποτέλεσε στόχος των πυρών της αντιπολίτευσης  

Ο Ιωνάς Νικολάου κάθισε για επτά χρόνια στην καυτή καρέκλα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ουκ ολίγες φορές βρέθηκε στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, αλλά και συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, όπως για παράδειγμα των οπαδών, που έγινε υβριστικό σύνθημα στα χείλη τους.

Ωστόσο, παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε, και είτε συμφωνείς, είτε διαφωνείς μαζί του, κατάφερε μεταξύ άλλων, να περάσει την κάρτα φιλάθλου και να εκμηδενίσει τη βία στα γήπεδα, να ετοιμάσει νομοσχέδια για την πάταξη της διαφθοράς, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τη Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και να αφήσει για τους διαδόχους του ένα έτοιμο πλάνο που θα έπρεπε να υλοποιήσουν.

Παράλληλα, ο Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος χαρακτηρίζεται για την έντονη προσωπικότητα του, δεν δίσταζε να βγαίνει μπροστά και να απαντά, τις πλείστες φορές, ευθέως και κοφτά στα πυρά που δεχόταν και σπανιότερα με διπλωματία. Υπήρχαν βεβαίως περιπτώσεις που χρησιμοποιούσε τις διπλωματικές του ικανότητες, εντούτοις, τις περισσότερες φορές έβγαινε φουλ στην αντεπίθεση, παρά το γεγονός ότι γνώριζε πως θα ρίξει περισσότερο λάδι στη φωτιά και θα προκαλούσε ακόμη περισσότερες επικρίσεις.          

Κόκκινο πανί για την αντιπολίτευση

Η Έμιλυ Γιολίτη συμπληρώνει κάτι παραπάνω από επτά μήνες στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο διορισμός της ήταν αποτέλεσμα και της ανάγκης του Νίκου Αναστασιάδη να εμπλουτίσει με γυναίκες το Υπουργικό του Συμβούλιο, πράγμα για το οποίο κατηγορήθηκε στο παρελθόν. Αναμφίβολα, αφενός οι ιδιαιτερότητες του προφίλ της, η απειρία στην πολιτική και ο λίγος χρόνος που μέχρι σήμερα είχε στη διάθεση της, δεν δίνουν χώρο για εκτενή κριτική.

Όμως, λόγω ακριβώς αυτών των χαρακτηριστικών της, που εξ αρχής την καθιστούσαν διορισμό υψηλού ρίσκου για τον Νίκο Αναστασιάδη, σήμερα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Από τη μια, το μέτωπο που άνοιξε με τους φυλακισμένους και ο χειρισμός της υπόθεσης του parody account, και από την άλλη η παρεξήγηση στη Βουλή με τα Νομοσχέδια των εκποιήσεων και το πιο πρόσφατο, με τα επεισόδια στο κέντρο της Λευκωσίας, την μετέτρεψαν σε επτά μήνες, σε αυτό που για επτά χρόνια ήταν ο Ιωνάς Νικολάου. Κόκκινο πανί για την αντιπολίτευση.

Σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, στον απόηχο των επεισοδίων του περασμένου Σαββάτου, με το κόμμα της Εζεκία Παπαϊωάννου, και όχι μόνο, να ζητά την παραίτηση της υπουργού Δικαιοσύνης. Πλέον, είναι στο χέρι του Προέδρου της Δημοκρατίας, αν θα επιμείνει στο «εγώ είμαι Πρόεδρος, εγώ αποφασίζω και εμπιστεύομαι πλήρως την Έμιλυ Γιολίτη», που είπε με αφορμή το parody account, ή αν μετά τα γεγονότα του Σαββάτου και το ασφυκτικό πρέσσινγκ της αντιπολίτευσης θα υποκύψει στις πιέσεις, κάτι το οποίο θεωρείται απομακρυσμένο σενάριο. Την ίδια ώρα, η Έμιλυ Γιολίτη, κληθείσα να απαντήσει κατά πόσο πρόκειται να παραιτηθεί, διαμήνυσε πως η παραίτηση της βρίσκεται καθημερινά στην διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας.  

Από όλα όσα εκτυλίσσονται το τελευταίο διάστημα, ένα είναι σίγουρο. Μπορεί ο Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος υπήρξε για χρόνια στενός συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την απόρριψη της πρότασης να τον διευκόλυνε στιγμιαία, ώστε να αποφύγει τα πυρά της αντιπολίτευσης, ωστόσο η επιλογή του Προέδρου, να διορίσει την Έμιλυ Γιολίτη, έφερε νέες φουρτούνες που σήμερα ο Νίκος Αναστασιάδης καλείται να διαχειριστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το μαινόμενο ΑΚΕΛ, οι εκλογές και η νέα «καυτή πατάτα» στα χέρια Αναστασιάδη

Δειτε Επισης

Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»