Οι επιθέσεις στη Γιολίτη με «Αίαντα», το ναρκοπέδιο και το... φορτίο του Ιωνά

Αναμφίβολα, η υπουργός Δικαιοσύνης, Έμιλυ Γιολίτη, είναι ένα από τα κεντρικά πρόσωπα στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου του Νίκου Αναστασιάδη, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εδώ και μήνες, βρίσκεται στο επίκεντρο των επικρίσεων, τόσο από την κοινή γνώμη, όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τα πυρά πάντως να αγγίζουν και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επιλογή του.

Από την πρώτη κιόλας μέρα που ανακοινώθηκε το όνομα της, ως η διάδοχος του Γιώργου Σαββίδη, η Έμιλυ Γιολίτη βρέθηκε στο στόχαστρο των επικρίσεων, από τη μία λόγω των φιλικών σχέσεων που διατηρεί με τις θυγατέρες του Προέδρου της Δημοκρατίας, και από την άλλη, λόγω της κοινωνικής της ζωής, η οποία «ενέπνευσε» και έδωσε το έναυσμα σε αρκετούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, να σχολιάζουν, να επικρίνουν ή να σατιρίζουν την παρουσία της, άλλες φορές δίκαια και άλλες φορές άδικα, ξεπερνώντας μάλιστα τα όρια. Η ίδια πάντως, αρκέστηκε να απαντήσει πως θα κριθεί από το έργο της.

Μια γρήγορη ματιά στην σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου, είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς πως η πιο «καυτή» υπουργική καρέκλα, παραδοσιακά στην Κύπρο, ήταν αυτή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Ουκ ολίγοι υπουργοί αναγκάστηκαν να παραιτηθούν, αφού η ιδιομορφία του Υπουργείου είναι τέτοια, που οι καταστάσεις που σχετίζονται με το έγκλημα και άλλους ευμετάβλητους παράγοντες, παραμένουν ρευστές και από τη μια μέρα στην άλλη, αλλάζουν. Συνεπώς, οι υπουργοί δεν εξαρτώνται μόνο από το έργο και τις μεταρρυθμίσεις που επιτελούν, αλλά και από μια σειρά αστάθμητων παραγόντων που δεν ελέγχουν. Η σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου, βρίθει παραδειγμάτων, αφού υπουργοί Δικαιοσύνης, επέδειξαν ή είχαν να επιδείξουν πλούσιο έργο, εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση.

Αναντίρρητα, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, κατατάσσεται στους υπουργούς που είχαν μια… ταραχώδη πορεία κατά τη διάρκεια της θητείας τους, σε αντίθεση με τον διάδοχο του που κράτησε χαμηλούς τόνους και είχε ένα σύντομο πέρασμα από το Υπουργείου, αφού ένα χρόνο μετά την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του, διορίστηκε στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα.

Τα ανοικτά κεφάλαια του Ιωνά
Σε ότι αφορά τον Ιωνά Νικολάου που διαχειρίστηκε τα καυτά θέματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για έξι χρόνια, από τη μια η έντονη προσωπικότητα του και από την άλλη η σκληρή αντιπολίτευση που έκανε ενόσω ήταν βουλευτής επί της διακυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια, τον έφεραν πολλές φορές, στο μάτι του κυκλώνα, αφού σε αρκετές περιπτώσεις, αυτά που επέκρινε, τα βρήκε μπροστά του… 

Μια προσωπικότητα, που πολλές φορές, «ενέπνεε» και την αντιπολίτευση για… σκληρό ροκ, αφού ουδέποτε ο Ιωνάς Νικολάου παρέμεινε σε θέση άμυνας, αντιθέτως έβγαινε μπροστά, απαντώντας σε οποιαδήποτε πυρά. «Ποιος θα μου έλεγε πως θα μου έλειπε ο Ιωνάς», έγραψε μάλιστα πρόσφατα η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία ουκ ολίγες φορές ήρθε σε αντιπαράθεση και άσκησε δριμεία κριτική κατά του κ. Νικολάου…

Πέραν όμως από τις διαμάχες, και είτε σου είναι συμπαθής, είτε όχι, ο Ιωνάς Νικολάου από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε το δύσκολο χαρτοφυλάκιο του Υπουργείο Δικαιοσύνης, προχώρησε σε μια σειρά από Μεταρρυθμίσεις και ενέργειες σε όλα τα επίπεδα.

Πρώτο εμπόδιο που βρήκε μπροστά του, ήταν η κατάσταση που επικρατούσε στις φυλακές με τις απανωτές αυτοκτονίες και τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων. Με μια κίνηση ματ, που αποδείχθηκε πετυχημένη, ο Ιωνάς Νικολάου απομάκρυνε τον Γιώργο Τρυφωνίδη, την θέση του οποίου κατέλαβε η Άννα Αριστοτέλους.

Η κατάσταση πλέον στις φυλακές, που άλλαξε άρδην, παίρνοντας μάλιστα τα εύσημα από τις Ευρωπαϊκές Επιτροπές που τονίζουν πως το σωφρονιστικό ίδρυμα της Κύπρου αποτελεί πρότυπο, αποτελέσαν «παυσίπονο» τόσο για τον Ιωνά Νικολάου, όσο και για τους διαδόχους του, που γνωρίζουν πως το κεφάλαιο φυλακές, διαχρονικά, ήταν ένας τεράστιος πονοκέφαλος. 

Μετά το σύντομο πέρασμα του Γιώργου Σαββίδη, η Έμιλυ Γιολίτη, κλήθηκε να αναλάβει τα ινία, σε μια περίοδο, ιδιαίτερα κρίσιμη αφού σημαντικές Μεταρρυθμίσεις που άφησε στη μέση ο Ιωνάς δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει ο Γιώργος Σαββίδης.

Τα μεγάλα στοιχήματα
Μάλιστα, η υπουργός, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, βγήκε μπροστά και μίλησε για μηδενική ανοχή στα θέματα της διαφθοράς, διαμηνύοντας την ίδια ώρα, πως δεν θα ανεχτεί τέτοια φαινόμενα στην Αστυνομία.

Η ανάληψη των καθηκόντων της συνέπεσαν με τη συγκυρία των αποκαλύψεων για τα ζητήματα των πολιτογραφήσεων και τα θέματα της διαφθοράς. Με την υπουργό να έχει ήδη δηλώσει πως επιθυμεί να κριθεί από το έργο της, τα συγκεκριμένα θέματα, αποτελούν πεδίο δόξης λαμπρό για την ίδια ώστε να αφήσει κάτι πολύ ουσιαστικό πίσω της. Κι αυτό διότι έχει ήδη προηγηθεί μεγάλη προεργασία από τους προκατόχους της με την Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς.

Πατώντας πάνω σε αυτή την προεργασία, εξάλλου, ετοιμάστηκε και το πλάνο δράσης που η ίδια παρουσίασε πρόσφατα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και που με την υλοποίησή του, επιδιώκουν να δημιουργήσουν εκείνες τις δικλείδες που θα περιορίσουν, τα φαινόμενα διαφθοράς σε όλους τους τομείς. Πλέον εναπόκειται στην ίδια την υπουργό, να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τη βουλή, ώστε όλες αυτές οι εξαγγελίες να γίνουν πράξη.

Εξάλλου σε εκκρεμότητα παραμένει και ένα σημαντικό ποσοστό υλοποίησης της μεγαλεπήβολης Μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης. Παρά το γεγονός πως η εν λόγω προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη από την θητεία του προηγούμενου υπουργού, ακόμα πολλά θέματα βρίσκονται σε εκκρεμότητα, με τις ευθύνες να γίνονται μπαλάκι ανάμεσα σε Υπουργείο Δικαιοσύνης και Βουλή.

Και σε αυτό το ζήτημα, η Έμιλυ Γιολίτη, με πολιτική βούληση και εποικοδομητική στάση θα μπορούσε να αφήσει πίσω της σημαντικά πράγματα που θα κάνουν τη ζωή των δικαστών, των δικηγόρων, της αστυνομίας, αλλά και του συνόλου του πληθυσμού πολύ πιο εύκολη.

Οι πρώτες αντιδράσεις
Και ενώ όλα κυλούσαν ομαλά στις Κεντρικές Φυλακές, μια εξαγγελία της υπουργού, πως προωθεί τροποποιήσεις με τις οποίες θέλει να αλλάξει τα κριτήρια για τις αποφυλακίσεις Επ' αδεία, ενώ θα αποστερούνται της επιλογής για απεξάρτηση στην Αγία Σκέπη όσοι καταδικάστηκαν για υποθέσεις ναρκωτικών, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Μάλιστα, η υπουργός χαρακτήρισε «εγκληματίες» τους κρατούμενους, οι οποίοι με επιστολές τους απάντησαν δημόσια στην Έμιλυ Γιολίτη.

Οι κρατούμενοι, μεταξύ άλλων, ανέφεραν πως θεωρούν απαράδεκτο να μπαίνουν ταμπέλες και να λέγονται χαρακτηρισμοί σε όσους προσπαθούν να σωφρονιστούν, ενώ τονίζουν με έντονο τρόπο, πως είναι αδιανόητο να γίνονται προσπάθειες για αποδοχή των αποφυλακισθέντων, ζητώντας από την κοινωνία να τους δίνει δεύτερη ευκαιρία, και την ίδια ώρα, να χαρακτηρίζονται εγκληματίες από την πολιτική προϊστάμενη του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Στον απόηχο της εξαγγελίας, κόκκινη γραμμή τράβηξε και η Διευθύντρια της Αγίας Σκέπης, η οποία διαμήνυσε δημόσια στην υπουργό Δικαιοσύνης πως «εάν συμπεριληφθεί στην τροποποίηση της νομοθεσίας η επιστροφή των ατόμων στις Κεντρικές Φυλακές, εγώ σαν Αγία Σκέπη, αρνούμαι να πάρω οποιονδήποτε κατάδικο για θεραπεία. Είναι ανήθικο και είναι σαν να του τάζω κάτι που δεν ισχύει».

Άναψε φωτιές το parody account
Η ενέργεια της υπουργού να προβεί σε καταγγελία στην Αστυνομία για parody λογαριασμό που σατιρίζει την ίδια, κατόπιν της οποίας εξασφαλίστηκε ένταλμα έρευνας σε οικία γυναίκας, έφερε νέες φουρτούνες για την Κυβέρνηση, την ώρα μάλιστα που τα πυρά της αντιπολίτευσης, είναι διαδοχικά.

Η Έμιλυ Γιολίτη κατηγορήθηκε τόσο από την κοινή γνώμη, όσο και από τα κόμματα, για κατάχρηση εξουσίας, με την ίδια να υπεραμύνεται των ενεργειών της, λέγοντας πως προέβη σε καταγγελία καθώς έγινε αναφορά για τον πατέρα της και παραβιάζονταν τα προσωπικά της δεδομένα.

Η υπόθεση οδηγήθηκε ενώπιον του Ανωτάτου, το οποίο ακύρωσε το ένταλμα έρευνας, τονίζοντας πως δεν υπήρχε εύλογη υπόνοια για έκδοση του, ενώ μετά και την απόφαση αυτή, ζητήθηκε με έντονο τρόπο, η παραίτηση της υπουργού, η οποία ωστόσο, επανέλαβε αρκετές φορές, πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Αστυνομία ενεργεί με αυτό τον τρόπο, παραπέμποντας σε δεκάδες καταγγελίες πολιτικών προσώπων.

Την κουβέντα για παραίτηση της υπουργού, έκοψε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της διάσκεψης Τύπου για τα μέτρα κατά της διαφθοράς, ανέφερε με έντονο ύφος, «θέλετε απαντήσεις από πλευράς Κυβέρνησης. Εγώ είμαι Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εγώ την διόρισα την κ. Γιολίτη, της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και δεν τίθεται θέμα ανάληψης ευθυνών. Απλούστατα, τελεία και παύλα»,

Η υπόθεση συζητήθηκε και ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την υπουργό να μην κρύβει τον εκνευρισμό της, αφού μετά το πέρας της συζήτησης, σε δηλώσεις της ανέφερε πως «δυστυχώς το επίπεδο συζήτησης στην επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεν ήταν αυτό που ανέμενα», προσθέτοντας πως «δεν νομίζω να ήθελαν απαντήσεις από εμένα. Με διέκοψαν πάμπολλες φορές. Επρόκειτο για ένα στημένο σκηνικό. Ήρθαν έτοιμοι για καυγάδες, λαϊκισμό και αποπροσανατολισμό».

Μάλιστα, για άλλη μια φορά κληθείσα να απαντήσει για ποιο λόγο δεν ζητά συγνώμη από την γυναίκα, στην οικία της οποίας διεξήχθη έρευνα, η Έμιλυ Γιολίτη, είπε, «δεν έχω πρόβλημα να ζητήσω συγνώμη, αλλά για ποιο πράγμα πρέπει να απολογηθώ.

Ο Αίαντας  χτύπησε ξανά την Γιολίτη

Και σαν να μην έφτανε η θύελλα που ξεσηκώθηκε για τον λογαριασμό-παρωδία, με την ίδια να κάνει λόγο για «πολύ τοξικό κλίμα», τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στο κέντρο της Λευκωσίας κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας, έρχονται να ρίξουν και άλλο λάδι στη φωτιά, με την Έμιλυ Γιολίτη να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.

Μετά τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας και τις καταγγελίες για υπέρμετρη βία, η κοινή γνώμη και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν με έντονο τρόπο την παραίτηση της υπουργού Δικαιοσύνης, η οποία με ανακοίνωση της, ανέφερε πως συμφώνησε με τον Αρχηγό Αστυνομίας για την διεξαγωγή έρευνας από την Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.

Η Έμιλυ Γιολίτη, που βρέθηκε χθες στην Βουλή, στήθηκε στον τοίχο από τους βουλευτές, λέγοντας της πως θα έπρεπε να παραιτηθεί, με την ίδια ωστόσο να αναφέρει πως «δεν κοιμήθηκα ούτε το Σάββατο, ούτε την Κυριακή. Οι ακραίες συμπεριφορές δεν έχουν θέση στην Αστυνομία. Οι υπαίτιοι θα λογοδοτήσουν. Δεν υπήρχαν οδηγίες για τέτοιου είδους καταστολή».

Ερωτηθείσα εάν προτίθεται να παραιτηθεί, η υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως η παραίτηση της βρίσκεται καθημερινά στην διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δειτε Επισης

Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Έξι πρόσωπα κατηγορήθηκαν γραπτώς για παράνομη εργοδότηση στην Πάφο
Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
LIVE: Επιβεβαιώνεται ότι δεν πλήγηκαν πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από Ισραήλ
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σιγή ασυρμάτου για τη διερεύνηση του θανάτου αλλοδαπού στη Λεμεσού-Περιμένει στοιχεία η Λοττίδου
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης