Πράσινο Εισαγγελέα για διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών για τα επεισόδια

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας έχει προ ολίγου λάβει επιστολή από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ), βάσει του περί Αστυνομίας (Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων) Νόμο, Ν.91(Ι)/2006, μέσω της οποίας ενημερώνεται για την πρόθεση της ΑΑΔΙΠΑ να διερευνήσει αυτεπάγγελτα το κατά πόσο υπήρχε άσκηση υπέρμετρης βίας από πλευράς μελών της Αστυνομίας σε σχέση με τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021, στο κέντρο της Λευκωσίας.

Εν όψει της πρόθεσης της ΑΑΔΙΠΑ για διερεύνηση του υπό αναφορά θέματος, ο Γενικός Εισαγγελέας συμφώνησε με τον διορισμό ποινικών ανακριτών από την ΑΑΔΙΠΑ. Όταν ολοκληρωθεί η διεύρυνση από τους ποινικούς ανακριτές και ετοιμαστεί η προβλεπόμενη από τον Νόμο σχετική έκθεση με τις εισηγήσεις της ΑAΔΙΠΑ, η υπόθεση θα διαβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία, ώστε αυτή να μελετηθεί και αποφασισθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα το ενδεχόμενο άσκησης ποινικών διώξεων εναντίον οποιουδήποτε προσώπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κινείται νομικά η 25χρονη που χτυπήθηκε στο μάτι-Αλλεπάλληλα πυρά από τα κόμματα

Σε ανακοίνωσή της, η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας αναφέρει πως αύριο θα συνεδριάσει εκτάκτως για να προχωρήσει στον διορισμό ποινικών ανακριτών για τον ισχυρισμό για άσκηση υπέρμετρης βίας από μέλη της Αστυνομίας στην εκδήλωση διαμαρτυρίας πολιτών το Σάββατο.

Σημειώνεται πως η Αρχή έλαβε την απάντηση του Γενικού Εισαγγελέα ότι συμφωνεί για αυτεπάγγελτη διερεύνηση από πλευράς της.

Ως εκ τούτου, αναφέρεται, η Αρχή προτίθεται να προχωρήσει ως η ειλημμένη απόφαση της με το διορισμό ποινικών ανακριτών για σκοπούς διερεύνησης των σχετικών ισχυρισμών/παραπόνων.

Ενόψει του επείγοντος που χαρακτηρίζει την όλη υπόθεση, προγραμματίστηκε έκτακτη συνεδρία της Αρχής αύριο 16/02/2021, για σκοπούς διορισμού ποινικών ανακριτών, καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβεβαιώσεις για απόδοση ευθυνών

Θέση για τον σάλο που ξέσπασε μετά τα επεισόδια του Σαββάτου στο κέντρο της Λευκωσίας, μεταξύ ομάδων διαδηλωτών και της Αστυνομίας, έλαβε το Προεδρικό, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να διαβεβαιώνει πως ένα προκύψει από τις έρευνες πως υπάρχουν ευθύνες, αυτές θα αποδοθούν.

Μιλώντας στο κρατικό κανάλι ο Κυριάκος Κούσιος, σημείωσε πως η χρήση υπέρμετρης ή δυσανάλογης βίας δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει ανεκτό από τον καθένα μας, υποδεικνύοντας παράλληλα πως το κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Υπενθύμισε πως λόγω της πανδημίας, βρίσκονται σε ισχύ περιοριστικά μέτρα που έχουν ως στόχο να εξέλθουμε το συντομότερο από την πανδημία και να ανακτήσουμε όλοι τις ελευθερίες και τα δικαιώματα που συνηθίσαμε να έχουμε ζώντας σε μια δημοκρατική κοινωνία.

«Κάποιοι», υπέδειξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των συμπολιτών μας», αναφερόμενος στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση του Σαββάτου που έγινε παράνομα με βάση τα διατάγματα που βρίσκονται σε ισχύ.

Την ίδια ώρα διαπίστωσε πως δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό να υπάρχει δυσανάλογη βία, παραπέμποντας στις τοποθετήσεις, των τελευταίων ωρών, τόσο από την υπουργό Δικαιοσύνης όσο και από τον Αρχηγό Αστυνομίας. Παράλληλα ο κ. Κούσιος διαβεβαίωσε πως η Κυβέρνηση δεν θα διστάσει να αποδώσει ευθύνες, σε περίπτωση που αυτές εντοπιστούν από τις έρευνες.

«Θα πρέπει να έχουμε όλοι υπομονή και σεβασμό στις διαδικασίες και να διαβεβαιώσω ότι εφόσον διαπιστωθεί από τα πορίσματα ότι προκύπτει δυσανάλογη βία και κατάχρηση εξουσίας και εφόσον υπάρχουν ευθύνες, θα υπάρξουν συνέπειες», τόνισε ο κ. Κούσιος. Υπέδειξε παράλληλα πως αυτές οι διαδικασίες δεν καθυστερούν και οι έρευνες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε μικρό χρονικό διάστημα.

Απευθυνόμενος στους πολίτες, τους κάλεσε παράλληλα να είναι βέβαιοι πως η Κυβέρνηση δεν θα διστάσει να αποδώσει ευθύνες.

«Υπάρχει σοβαρό ζήτημα όταν γίνονται τέτοια επεισόδια. Το γεγονός ότι έχουμε τέτοιες σκηνές δεν νομίζω να ικανοποιεί κανένα και για αυτό πρέπει να γίνει ουσιαστική διερεύνηση. Θα πρέπει να περιμένουμε να γίνει πλήρης διερεύνηση. Ταυτόχρονα δεν μπορούμε μέσα από ένα περιστατικό να ισοπεδώνουμε τα πάντα και να καταδικάζουμε τους αστυνομικούς που είναι εκεί για να μας προστατεύουν. Εκείνο που έχει σημασία είναι να κρατάμε το μέτρο. Δεν μπορούμε να ισοπεδώνουμε και να λέμε η Αστυνομία», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έντονες επικρίσεις, κατακραυγή και… στο ακουστικό ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές

Δειτε Επισης

Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί