Προειδοποιεί με πρόστιμο ή φυλάκιση τους απείθαρχους εφέδρους η Εθνική Φρουρά

Προειδοποιεί με φυλάκιση και πρόστιμο δύο χιλιάδων ευρώ το Υπουργείο Άμυνας, όσους εφέδρους δεν έχουν λάβει μέχρι στιγμής ΦΑΠ και δεν παρουσιάστηκαν στα αρμόδια τμήματα επιστράτευσης, ενώ στην προσπάθεια εντοπισμού τους συμβάλλει και η Αστυνομία.

«Εδώ και δυόμισι εβδομάδες, μέχρι στιγμής, δόθηκαν 289 ΦΑΠ, ενώ 154 περιπτώσεις, διαφάνηκε ότι δικαιολογημένα βρίσκονται εκτός εφεδρείας, ενημερώθηκε η κατάσταση τους και δικαιολογημένα δεν έχουν πάρουν ΦΑΠ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για άτομα, τα οποία είτε βρίσκονται στο εξωτερικό είτε για λόγους εργασίας, είτε για λόγους φοίτησης», ανέφερε σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας, Χρίστος Πιερή.

Συγκεκριμένα, έχει δοθεί διορία μέχρι και τις 30 Απριλίου σε άτομα, τα οποία ανήκουν στις σειρές κατάταξης από το 1971 μέχρι το 2001, ενώ οι στρατεύσιμοι θα πρέπει να έχουν στα χέρια τους ΦΑΠ. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να διευκρινίζουν στα τμήματα επιστράτευσης, τον λόγο για τον οποίο δεν έχουν λάβει το ΦΑΠ τους. 

«Δώσαμε αυτή την περίοδο, μέχρι το τέλος του Απρίλη, γιατί σύμφωνα με το Νόμο, οφείλουν οι ίδιοι να ενημερώνουν την Εθνική  Φρουρά, όταν αλλάζει η κατάσταση τους. Η κλήση των εφέδρων στη Δύναμη είναι υποχρεωτική. Οι έφεδροι υποχρεώνονται σε περίπτωση αλλαγής τόπου, διεύθυνσης, ή κατά τη διάρκεια της αλλαγής που γίνεται της κατάστασης τους, θα πρέπει να το δηλώνουν εντός 30 ημερών, από την ημέρα που γίνεται η αλλαγή», πρόσθεσε ο κ. Πιερή.

Την ίδια ώρα, και με τη λειτουργία του συστήματος της Αστυνομίας, έχουν εντοπιστεί έφεδροι οι οποίοι δεν είχαν παραλάβει ΦΑΠ, ενώ άλλα τέσσερα ΦΑΠ έχουν δοθεί από την Αστυνομία.

Σε περίπτωση που κάποιος δεν εξασφαλίσει το ΦΑΠ του μέχρι και τις 30 του Απρίλη, το τμήμα επιστράτευσης, θα του ανοίξει ποινική υπόθεση και θα ενημερώσει την Αστυνομία. Όπως προνοεί η νομοθεσία, όποιος δεν προβεί στις ανάλογες ενέργειες, υπόκειται σε φυλάκιση ενός έτους ή χρηματική ποινή, που δεν υπερβαίνει τις 2000 ευρώ ή και τις δύο ποινές μαζί.

Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως προνοεί η νομοθεσία, όποιος υποβοηθάει ή συμβάλλει με οποιοδήποτε τρόπο στην ανυπόταξη άλλου προσώπου, υπόκειται σε ποινή που είναι ακριβώς διπλάσια, δηλαδή δεν υπερβαίνει τα δύο έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις 4000 ή και στις δύο αυτές ποινές. «Για παράδειγμα, μπορεί να πηγαίνει κάποιος του τμήματος επιστράτευσης στο σπίτι ενός εφέδρου να δώσει την επιστολή ή το ΦΑΠ και κάποιος συγγενής, μπορεί να πει ψέματα ότι δεν διαμένει εδώ και βρίσκεται στο εξωτερικό».

Παράλληλα, τα ίδια ισχύον και για όσους εργοδοτούν ανυπότακτο στρατεύσιμο, εκτός αν αποδείξει ο ίδιος ότι δεν γνώριζε ότι το εργοδοτούμενο πρόσωπο ήταν ανυπότακτος, διαπράττει αδίκημα.

Δειτε Επισης

Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Οι επιστημονικές εξετάσεις δίνουν απαντήσεις για τον θάνατο της οκτάχρονης Καισσαριανής
Δεν θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές οι Σπαρτιάτες-Μπλόκο από τον Άρειο Πάγο
Καταχωρείται μέχρι την Παρασκευή η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Ανοίγουν παλιά μέτωπα, ετοιμοπόλεμες οι δύο πλευρές
Δεκαεπτάχρονος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)
Αποκαλυπτικό βίντεο ντοκουμέντο από την ενέδρα στην Ανθούπολη-Δίπλα δίπλα δράστες και θύμα
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος για την επίθεση στον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης
Πρόεδρος Ανωτάτου: Γυναίκες το 56% του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου
Τα νούμερα, τα απρόοπτα και τα ενδιαφέροντα της υποβολής υποψηφιοτήτων