Η ταινία πριν το φόνο του '76, η διάγνωση σχιζοφρένειας και η διακοπή της δίκης

Αρκετά είναι τα ερωτήματα που εγείρονται σε σχέση με τον 59χρονο που σκότωσε την 52χρονη σύζυγο του και τον 20χρονο γιο του, ο οποίος αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, ενώ σαράντα πέντε χρόνια πριν, είχε δολοφονήσει με τον ίδιο τρόπο, την δεκάχρονη ανιψιά του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η επανάληψη του εγκλήματος, οι κοινοί παρονομαστές και τα κενά μνήμης του δράστη

Ωστόσο, ο τότε δεκαπεντάχρονος, δεν καταδικάστηκε λόγω του νεαρού της ηλικίας του, εντούτοις από το 1976 μέχρι το 1985 νοσηλευόταν στο ψυχιατρείο Αθαλάσσας, αφού όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα της εποχής, είχε διαγνωστεί με σχιζοφρένεια. 

Το μεγάλο χρονικό διάστημα που παρέμεινε έγκλειστος στο ψυχιατρείο, δείχνει την σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του, η οποία μπορεί μεν να βελτιώθηκε και να έλαβε εξιτήριο, όμως το ιστορικό του, αποδεικνύει πως πρόκειται για άτομο που έχριζε παρακολούθησης, προκειμένου να αποφευχθεί η νέα τραγωδία. 

​Ο 59χρονος, σε ηλικία δεκαπέντε ετών είχε επιφέρει στην ανιψιά του δεκαεπτά μαχαιριές με χαρτοκόπτη, με αποτέλεσμα να την τραυματίσει θανάσιμα, ενώ ακολούθως διέφυγε, για να συλληφθεί λίγες ώρες αργότερα από την Αστυνομία. 

Όπως γράφουν τα δημοσιεύματα της εποχής, ο δεκαπεντάχρονος μόλις αντιλήφθηκε τους αστυνομικούς άρχισε να τρέχει στα χωράφια. Αστυνομικοί τον καταδίωξαν και τον συνέλαβαν, αφού εντοπίστηκε κρυμμένος σε ένα περιβόλι κοντά στην περιοχή.

Όταν ρωτήθηκε για τον φόνο, δεν μίλησε και δεν είπε τίποτα στην Αστυνομία, ενώ αργότερα οι αστυνομικοί εντόπισαν ματωμένο ένα «στιλέτο» που σπάζουν χιόνι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συγκλονιστική αποκάλυψη! Σκότωσε την 10χρονη ανιψιά του στα 15 του ο 59χρονος

Έπραξε ότι είδε στην τηλεόραση 

Η δολοφονία της δεκάχρονης από τον δεκαπεντάχρονο θείο της, είχε συγκλονίσει το παγκύπριο, ενώ ο Τύπος ασχολείτο με την υπόθεση για μέρες και οι λεπτομέρειες που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, ήταν όλο και περισσότερες. 

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το βράδυ πριν από το φονικό, ο δεκαπεντάχρονος παρακολουθούσε στην τηλεόραση μια επεισόδιο της σειράς «Πετροτσέλλι», η οποία περιλάμβανε μια σκηνή δολοφονίας με τον ίδιο ακριβώς όργανο που χρησιμοποιήθηκε εναντίον της εναντίον της δεκάχρονης από τον δεκαπεντάχρονο, ένα μαχαίρι πάγου.

«Η χαμηλή νοημοσύνη του 15χρονου δυσκολεύει τις ανακρίσεις»

Μερικές μέρες μετά το φονικό, πρωτοσέλιδο εφημερίδας έγραφε πως η Αστυνομία συναντά μεγάλες δυσκολίες στις ανακρίσεις, λόγω της χαμηλής νοημοσύνης του δεκαπεντάχρονου.

Ο νεαρός είχε οδηγηθεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, ενώ όπως έγραφαν οι εφημερίδες, «η χαμηλή νοημοσύνη του δεν επέτρεπε να μιλήσει ελεύθερα και να αναφέρει στους ανακριτές τα γεγονότα που σχετίζονται με το έγκλημα, διότι μερικά λεπτά πριν από τη δολοφονία της δεκάχρονης, βρισκόταν μαζί της».

Το Δικαστήριο είχε διατάξει την κράτηση του νεαρού για οκτώ ημέρες, ενώ ακολούθως παραπέμφθηκε σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου, με το αδίκημα της ανθρωποκτονίας. 

Μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης, αποφασίστηκε η κράτηση του στο ψυχιατρείο, αφού διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια, ενώ, σύμφωνα με τον Τύπο, θα δικαζόταν ερήμην του για τη δολοφονία της δεκάχρονης.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε, μετά από γνωμάτευση του ψυχίατρου και των Δικηγόρων της Δημοκρατίας. «Ο κατηγορούμενος πάσχει διανοητικά, έχει διαταραχή της προσωπικότητας και περιοδικά παρουσιάζεται με επιθετικές διαθέσεις σε μεγάλο βαθμό. Η συμπεριφορά του κατηγορουμένου είναι παιδική, είναι απαιτητικός και γενικά δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσει τη διαδικασία».

Δεύτερη ανανέωση της κράτησης του

Στη συνέχεια, το διάταγμα κράτησης του δεκαπεντάχρονου, ανανεώθηκε για άλλες οκτώ μέρες, με τον συνήγορο υπεράσπισης του να μη φέρει ένσταση, όμως ζήτησε από την Αστυνομία, «να παρέχει στον δεκαπεντάχρονο περίθαλψη και να προσκομίζεται στη ψυχιατρική πτέρυγα για να παρακολουθείται από τους θεράποντες ιατρούς».

Κατά την διάρκεια της συγκεκριμένης ακροαματικής διαδικασίας, οι εφημερίδες έγραφαν πως οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στους διαδρόμους του Δικαστηρίου, ήταν συγκλονιστικές. 

«Ο νεαρός, έκλαιγε, ακουμπισμένος στους ώμους της μητέρας του, και αρνιόταν πεισματικά να ακολουθήσει τους αστυνομικούς. Έκλαιγε γοερά και έλεγε σε όποιον τον πλησίαζε ότι ‘’θέλω να πάω σπίτι μου. Μαμά πάρε με σπίτι μαζί σου’’. Με σπαραγμό η τραγική μάνα προσπάθησε να τον πείσει να ακολουθήσει τους αστυνομικούς και τελικά μπήκε και αυτή μαζί του στο αστυνομικό αυτοκίνητο».

Παραπέμφθηκε σε δίκη 

Ακολούθως, ο δεκαπεντάχρονος παραπέμφθηκε στο Κακουργιοδικείο, με την κατηγορία πως με παράνομη πράξη επέφερε το θάνατο της δεκάχρονης ανιψιάς του.  

Όπως περιγράφουν τα ρεπορτάζ της εποχής, ο νεαρός άκουγε με προσοχή τον Δικαστή, όταν όμως ρωτήθηκε αν είχε καταλάβει τι του είχε λεχθεί, είχε απαντήσει αρνητικά, ενώ ο δικηγόρος του, ανέφερε πως ο πελάτης του, ότι έχει να πει, θα το πει κατά τη διάρκεια της δίκης. 

Η Αστυνομία, επίσης, ζήτησε από το Δικαστήριο να δώσει διαταγή όπως σε περίπτωση που ο δεκαπεντάχρονος θεραπευτεί  και απολυθεί από το ψυχιατρείο πριν από την ολοκλήρωση της δίκης, να τεθεί υπό αστυνομική κράτηση. 

Χωρίς καταδίκη 

Η υπόθεση τελικά έκλεισε, χωρίς ο δεκαπεντάχρονος να καταδικάζεται για το έγκλημα που διέπραξε, ενώ για περίπου εννέα χρόνια παρέμεινε για νοσηλεία στο ψυχιατρείο. 

Σαράντα πέντε χρόνια μετά, ο σήμερα 59χρονος, διέπραξε ένα νέο έγκλημα, με θύματα αυτή τη φορά, τη σύζυγο και το γιο του, χωρίς οποιαδήποτε εξήγηση, ενώ μέχρι σήμερα αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. 

Ο 59χρονος, ανακρινόμενος μετά τη σύλληψη του, ανέφερε πως δεν θυμάται το έγκλημα που διέπραξε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Οκτώ χρόνια φυλάκισης στον προπονητή στίβου που κακοποιούσε ανήλικες αθλήτριες
Καταχωρήθηκε η αγωγή Αναστασιάδη κατά του Μακάριου Δρουσιώτη-Αξιώνει πέραν των δύο εκ.
Συνελήφθη επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο που προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Με το ένα πόδι εκτός ΔΗΣΥ η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη
Υπό πλήρη έλεγχο η δασική πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού
Ανακρίθηκε αριθμός ατόμων για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη
Πέντε νέες κάμερες σε λειτουργία στη Λεμεσό από τη Δευτέρα-Η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου