Ντόμινο απειλητικών emails σε νηπιαγωγεία της Λευκωσίας-«Χτύπησαν» έντεκα φορές

Συνεχίζουν ακάθεκτοι οι επιτήδειοι με την αποστολή emails για ύπαρξη βόμβας σε νηπιαγωγεία, με την Αστυνομία από τη μια να τρέχει για έρευνες και από την άλλη να ψάχνει τα ίχνη των δραστών που προκαλούν αναστάτωση.

Από χθες το πρωί μέχρι σήμερα, αποστάλθηκαν συνολικά επτά μηνύματα σε επτά διαφορετικά νηπιαγωγεία στη Λευκωσία, στα οποία διενεργήθηκαν έρευνες, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί οτιδήποτε ύποπτο. Επίσης, το ίδιο email έλαβαν σήμερα και τέσσερα νηπιαγωγεία στη Λεμεσό. 

Το περιεχόμενο των emails είναι το ίδιο και σε αυτό αναφέρεται ότι εάν δεν δοθούν 80 χιλιάδες bitcoin θα ανατινάξουν το σχολείο.   

Όλα τα μηνύματα έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ η Αστυνομία συστήνει προσοχή, τονίζοντας πως πρόκειται για απάτη με σκοπό το κέρδος. 

Πώς δρουν οι επιτήδειοι

Η διαδικασία για να εντοπιστεί ο δράστης ή οι δράστες είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς όπως εξήγησε στον REPORTER ο Βοηθός Υπεύθυνος του Γραφείου Καταπολέμησης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Γιώργος Κάρκας, τέτοιες πληρωμές είναι ανώνυμες και μη ανιχνεύσιμες.

«Το bitcoin είναι ένα από τα διαδεδομένα κρυπτονομίσματα στο διαδίκτυο και είναι ένας τρόπος, ο οποίος επιτυγχάνονται πληρωμές χωρίς να αφήνονται ίχνη, αφού αυτές οι πληρωμές δεν διέπονται από κανένα τραπεζικό σύστημα καμιάς χώρας. Είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθεί πληρωμή μέσω κρυπτονομισμάτων. Ο μόνος τρόπος να εντοπιστεί ο κάτοχος του κρυπτονομίμασματος είναι την ώρα που θα προσπαθήσει κάποιος να κάνει εξαγωγή το κρυπτονόμισμα από τα διάφορα exchange που υπάρχουν σε διάφορες χώρες. Αν δεν βγάλει από το σύστημα μορφή κανονικού νομίσματος δεν μπορεί να ανιχνευθεί».   

Επιπρόσθετα, υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις που γίνεται διάδοση κακόβουλου λογισμικού προγράμματος, το οποίο ονομάζεται Ransomware. Συγκεκριμένα, γίνεται κλείδωμα ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή και γίνεται η απαίτηση λίτρων για ξεκλείδωμα. «Αυτό γίνεται συνήθως μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή με το κατέβασμα κάποιων λογισμικών από το διαδίκτυο που δεν είναι αυθεντικά. Αυτές οι περιπτώσεις συμβαίνουν γύρω στις 30 φορές μέσα σε μια χρονιά. Πάντα τα λεφτά που ζητούνται είναι με διάφορες μορφές κρυποτνομισμάτων και κυρίως bitcoin», πρόσθεσε ο κ. Κάρκας.

Μορφές εκβιαστικών μηνυμάτων υπάρχουν αρκετές που επιλέγουν οι επιτήδειοι. Πέραν από τη διάδοση του κακόβουλου λογισμικού, υπάρχει και η μορφή όπως με το περιστατικό στα νηπιαγωγεία και την απειλή κακόβουλης ενέργειας. Επίσης, γίνεται απαίτηση χρημάτων με απειλή ότι θα χρησιμοποιήσουν τις δραστηριότητες του χρήστη, στη δήθεν θέαση του, σε πορνογραφικό υλικό.

Παράλληλα, ο κ. Κάρκας συστήνει στο κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και ειδικότερα στους χρήστες, για να  δίνουν περισσότερη σημασία από πού λαμβάνουν τα email αλλά και στις εφαρμογές που θα εγκαταστήσουν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους, ώστρ να μην επιτρέψουν τη μόλυνση των χρηστών. «Είναι η αδυναμία των χρηστών που προκαλεί τα λάθη. Ο αδύναμος κρίκος στη λειτουργία των υπολογιστών και του διαδικτύου είναι ο χρήστης, ο οποίος πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και να λαμβάνει όλα τα μέτρα με την εγκατάσταση λειτουργικών ασφαλείας στον υπολογιστή του. Επίσης, κάθε φορά που πάει να εγκατασταθεί κάποια εφαρμογή στον υπολογιστή μας, γίνεται προτροπή μέσω μηνύματος, με yes ή no και οι πλείστοι χρήστες χωρίς να δίνουν ιδιαίτερη σημασία πατάνε yes και άθελα τους δίνουν τη συγκατάθεση τους, ώστε να γίνει μια τροποποίηση στην ασφάλεια του λειτουργικού του συστήματος. Με αυτό τον τρόπο δίνει πρόσβαση σε αυτά τα άτομα και καθένας μπορεί να την πάθει όταν δεν είναι προσεκτικός και συγκεκριμένος σε αυτό που κάνει».

Δειτε Επισης

Ανήλικη ξυλοκόπησε άγρια τη 17χρονη αδερφή της στην Ελλάδα-Το θύμα έχασε τις αισθήσεις του
«Θέλουμε μία ζωή απαλλαγμένη από τον φόβο της αστυνομικής βίας»-Ειρηνική διαμαρτυρία μεταναστών
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Βαριά καμπάνα σε 49χρονη που πιάστηκε με δεκάδες κούτες αδασμολόγητων τσιγάρων