Πέμπτη 18 Αυγ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Στέλνει στο εδώλιο ιατροδικαστή για άρνηση διενέργειας νεκροτομής ο Σαββίδης

  04/02/2021 16:21
Στέλνει στο εδώλιο ιατροδικαστή για άρνηση διενέργειας νεκροτομής ο Σαββίδης

Στέλνει στο εδώλιο ιατροδικαστή για άρνηση διενέργειας νεκροτομής ο Σαββίδης

  04/02/2021 16:21

Ο Γενικός Εισαγγελέας διέταξε την άμεση διερεύνηση και καταχώρηση ποινικής υπόθεσης από την Αστυνομία σε σχέση με την άρνηση διενέργειας νεκροτομής επί της σορού αποβιώσαντα με Covid-19 από ιατροδικαστή του Δημοσίου, ως και την άρνηση συμμόρφωσής του με το διάταγμα του θανατικού ανακριτή.

Ειδικότερα αναφέρεται ότι, η Νομική Υπηρεσία προέβη σε συστάσεις και υποδείξεις προς τους αρμοδίους για την άμεση διενέργεια νεκροτομής και με γνωμάτευση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα ημερομηνίας 2 Φεβρουαρίου 2021 προς το Υπουργείο Υγείας λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθυντήριες οδηγίες που τέθηκαν, τόσο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όσο και από το Royal College of Pathologists, οι οποίες επιτρέπουν τη διενέργεια νεκροτομής υπό την προϋπόθεση λήψης  των απαραίτητων προστατευτικών μέτρων, συνέστησε συμμόρφωση προς το σχετικό διάταγμα. Με την ευκαιρία αυτή, εκφράζουμε την ευαρέσκειά μας για την όλη αντίκριση του θέματος από τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας. 

Θέση του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα είναι ότι αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση ο σεβασμός προς τους νεκρούς και τους συγγενείς τους, η δε επί μακρόν αδικαιολόγητη καθυστέρηση ταφής νεκρού είναι επιεικώς απαράδεκτή. Επιπρόσθετα, η παρακοή διατάγματος Δικαστηρίου συνιστά καταστρατήγηση βασικής πτυχής του κράτους δικαίου, η οποία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον ιατροδικαστή Σοφοκολή Σοφοκλέους.

Ενώπιον της Βουλής το θέμα του ιατροδικαστή

Στο μεταξύ, το πρωί, το θέμα συζητήθηκε στην Βουλή και πιο συγκεκριμένα στην επιτροπή Υγείας.

Σε δήλωση στο ΚΥΠΕ μετά την ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας για τις περιπτώσεις που επιβάλλεται ιατροδικαστική νεκροτομή σε αποβιώσαντες με αιτία θανάτου τον COVID-19, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας "βιώσαμε άλλη μία φορά, από πρώτο χέρι τις ανάλγητες και απαράδεκτες συμπεριφορές των κυβερνητικών ιατροδικαστών, οι οποίοι αρνούντο πεισματικά, παρά τον όρκο του Ιπποκράτη που έδωσαν ως γιατροί, να υπηρετούν την υγεία των ανθρώπων".

Συνεχίζοντας ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως ο Διευθυντής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Σοφοκλής Σοφοκλέους, "για να δικαιολογήσει την άρνηση, επικαλέστηκε αστήριχτες αιτιολογίες, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα".

Πρόσθεσε πως με βάση τα σχετικά πρωτόκολλα και τις οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και τις θέσεις των λοιμοξιολόγων μπορούν να διενεργούνται ιατροδικαστικές πράξεις. Σημείωσε πως στην Αγγλία, Ελλάδα και άλλες χώρες διενεργούνται σε συνεχή βάση τέτοιου είδους ιατροδικαστικές πράξεις

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας πρόσθεσε ότι η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας αναγκάστηκε να αναλάβει ευθύνη και να προωθήσει μέσω του ιδιωτικού τομέα τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής ατόμου, το οποίο έχασε τη ζωή του και παρέμενε για 18 ημέρες άταφο συνεπεία της άρνησης των ιατροδικαστών του κράτους να διενεργήσουν τη νενομισμένη νεκροψία.

"Μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί πως πέραν από τη θλίψη της απώλειας που βίωναν οι οικείοι του, βίωναν και την ψυχολογική πίεση και όλες τις άλλες συνέπειες την αναμονής για την τέλεση της κηδείας στις συνθήκες του εγκλεισμού και αυτό λόγω της άρνησης δημοσίων λειτουργών, που βρίσκονται σε ψηλή μισθολογική κλίμακα προκειμένου να υπηρετούν τον άνθρωπο και τους πολίτες", πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντίνου.

Είπε ακόμα πως η άρνηση για διενέργεια νεκροψίας δημιουργεί προβλήματα στην ιατροδικαστική υπηρεσία και στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια "απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργείται από κυβερνητικούς ιατροδικαστές", η οποία για 5η φόρα απασχολεί συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας και πρέπει να προβληματίσει σοβαρά και να αναληφθούν οι ευθύνες από πλευράς του Υπουργείου Υγείας το οποίο επέδειξε ανοχή, που αντί να έχει αποτέλεσμα τον τερματισμό αυτού του είδους συμπεριφορών εκλήφθηκε ως αδυναμία, συνέχισε ο κ. Κωνσταντίνου.

Υποδείχθηκε στο Υπουργείο πως θα πρέπει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση να σταματήσει επειδή δεν πάει άλλο.

Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε πως "η ομηρία του Υπουργείου Υγείας και του κράτους από τη συγκεκριμένη υπηρεσία", πέρα από την ταλαιπωρία που προκαλεί σε ανθρώπους για το όφελος των οποίων έπρεπε να ενεργεί, το κράτος επιβαρύνεται με πρόσθετες δαπάνες, καθώς για το δημόσιο πλήρωσε μεγάλο ποσό σε ιδιώτη ιατροδικαστή για να προβεί σε ιατροδικαστική πράξη.

«Η αμέλεια η οποία επιδεικνύεται, πρακτικές οι οποίες επαναλαμβάνονται, επισύρουν πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα και έπρεπε κάποιοι να αναλάβουν αυτές τις ευθύνες και να σταματήσει αυτή η κατάσταση, κάποιοι επέδειξαν ασύγγνωστη ανοχή, η κατάσταση δεν πάει άλλο, πρέπει να αναληφθούν οι ευθύνες είτε αυτές είναι πολιτικές, είτε διοικητικές ή άλλες», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας