Τρίτη 9 Μαρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Χαστούκι στους νοσηλευτές της Αθαλάσσας από Φυλακές-«Μεταχείριση βάσει ασθένειας κι όχι καταδίκης»

  27/01/2021 20:10
Χαστούκι στους νοσηλευτές της Αθαλάσσας από Φυλακές-«Μεταχείριση βάσει ασθένειας κι όχι καταδίκης»

Χαστούκι στους νοσηλευτές της Αθαλάσσας από Φυλακές-«Μεταχείριση βάσει ασθένειας κι όχι καταδίκης»

  27/01/2021 20:10

Πυρ και μανία είναι το Τμήμα Φυλακών, μετά την ανακοίνωση του Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού Ψυχικής Υγείας ΠΑΣΥΔΥ, που εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του, για τη μεταφορά κρατούμενου στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, χωρίς την παρουσία δεσμοφύλακα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Φυλακών, αναφέρει ότι «η μεταχείριση των ψυχιατρικά ασθενών γίνεται στη βάση της ασθένειας τους και όχι αν έχει καταδικαστεί για οποιοδήποτε αδίκημα, στιγματίζοντας και βάζοντας τους ταμπέλες. Η ψυχική νόσος δεν συνδέεται με την εγκληματικότητα, και ο ψυχιατρικά ασθενής που είναι κρατούμενος δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο επικίνδυνος από τον ψυχιατρικά ασθενή που δεν είναι κρατούμενος. Και όταν ο ψυχιατρικά ασθενής κρατούμενος βρίσκεται σε κατάσταση ψύχωσης, δεν σημαίνει ότι είναι περισσότερο επικίνδυνος από άλλο ψυχιατρικά ασθενή που βρίσκεται εκτός των Φυλακών στην κοινότητα».

Το Τμήμα Φυλακών σημειώνει εξάλλου πως «η  ψυχιατρική νοσηλεία φυλακισμένων γίνεται στα εξειδικευμένα νοσηλευτήρια, από εξειδικευμένο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, στα πλαίσια των πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται για όλους τους ψυχικά ασθενείς, και δεν διενεργείται στην παρουσία σωφρονιστικού λειτουργού. Οι Φυλακές είναι το λιγότερο θεραπευτικό περιβάλλον για τους ψυχιατρικά ασθενείς κρατούμενους, ειδικότερα όταν κριθεί από τους ειδικούς ότι χρήζουν ψυχιατρική νοσηλείας στο αρμόδιο νοσοκομείο».

Αναφέρεται εξάλλου ότι, «αυτά επισημαίνονται στη βιβλιογραφία και σε εκθέσεις της Επιτρόπου, 10 χρόνια προηγουμένως, όπου επισημαίνεται με σαφήνεια ο περιορισμός των δικαιωμάτων ατόμων με ψυχικές ασθένειες που εκτίουν ποινή φυλάκισης, για κατάλληλη ψυχιατρική νοσηλεία ή διάκριση εναντίον τους όσον αφορά την μεταχείρισή τους, στη βάση αυτής καθ’ αυτής της καταδίκης τους και μόνο, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σε καμία περίπτωση, πόσο μάλλον όταν αυτές οι διακρίσεις δημιουργούνται από τον χώρο στον οποίο νοσηλεύεται ο ψυχιατρικά ασθενής κρατούμενος».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του, το Τμήμα Φυλακών σημειώνει πως «στο πλαίσιο αυτό είναι σκόπιμο να επισημάνουμε για άλλη μια φορά ότι θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι στα πλαίσια της καλής συνεργασίας με το Υπουργείο Υγείας, εφαρμόζεται από τις 11.11.2016 Πρωτόκολλο λήψης απόφασης για συνοδεία φυλακισμένων ψυχικά ασθενών όταν αυτοί νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Αθαλάσσας, και η περίπτωση κρατούμενου που αναφέρεται στην ανακοίνωση τους δεν εμπίπτει σε αυτές τις περιπτώσεις, και εν πάση περιπτώσει ούτε είχε ζητηθεί τέτοια συνοδεία μέχρι σήμερα. Παρά το γεγονός ότι η περίπτωση αυτή του κρατούμενου δεν εμπίπτει στις περιπτώσεις του πρωτοκόλλου για περιμετρική φρούρηση κρατούμενου που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Αθαλάσσας, εντούτοις ανταποκριθήκαμε άμεσα ως Τμήμα Φυλακών και είχαμε στείλει περιμετρική φρούρηση πριν την έκδοση της ανακοίνωσης τους. Ακόμα και χθες για περίπτωση μετακίνησης κρατούμενου ψυχιατρικά ασθενούς από το θάλαμο που νοσηλευόταν σε άλλο θάλαμο, όταν ζητήθηκε η παρουσία μας περιμετρικά του χώρου, παρά το ότι δεν προβλέπεται στο πρωτόκολλο συνεργασίας, ανταποκριθήκαμε και πάλι άμεσα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας