Πολιτικοί που κατήγγειλαν παραβιάσεις στα social media-Πλαστοί λογαριασμοί, fake news και… σωσίες

Διάφορες καταγγελίες από πολιτικά πρόσωπα, οδηγούνται κατά καιρούς ενώπιον της Αστυνομίας, που αφορούν είτε δημιουργία πλαστών λογαριασμών, είτε διάδοση ψευδών ειδήσεων, είτε άλλες υποθέσεις, κάποιες από τις οποίες οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης, άλλες αρχειοθετήθηκαν και άλλες βρίσκονται στο περίμενε.

Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, το 2016 υπήρξε μια καταγγελία από μέλος της Βουλής. Το 2017 καταγράφηκαν επτά καταγγελίες από μέλη της Βουλής, τρεις από εκπροσώπους κομμάτων και μια από άλλο θεσμικό αξιωματούχο.

Το 2018, καταγράφηκαν τρεις καταγγελίες από μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, τέσσερις από μέλη της Βουλής, έξι από εκπροσώπους κομμάτων και τέσσερις από άλλους θεσμικούς αξιωματούχους.

Το 2019, καταγράφηκαν δύο καταγγελίες από μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, τρεις από μέλη της Βουλής, μία από εκπρόσωπο κόμματος και μία από θεσμικό αξιωματούχο.

Το  2020, καταγράφηκαν πέντε καταγγελίες από μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, τρεις από μέλη της Βουλής, δύο από εκπροσώπους κομμάτων και μία από θεσμικό αξιωματούχο.

Όλες οι υποθέσεις, αναμένεται να τεθούν ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, όπου θα συζητηθεί η υπόθεση του λογαριασμού-παρόδια που σατιρίζει την υπουργό Δικαιοσύνης και την έρευνα που έγινε στην οικία γυναίκας. Η συζήτηση στην Βουλή ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Δευτέρα, ωστόσο αναβλήθηκε καθώς εκκρεμεί η απόφαση του Ανωτάτου, στην οποία προσέφυγε η γυναίκα, στην οποία διενεργήθηκε η έρευνα.

Πιο κάτω, καταγράφονται υποθέσεις που βρέθηκαν ενώπιον της Αστυνομίας μετά από καταγγελίες πολιτικών προσώπων, τι αφορούσαν, ποιες ενέργειες έγιναν και πού κατέληξαν.     

  • Πρώην Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφια

Την 13/10/17 έγινε σχετική καταγγελία από το γραφείο του πρώην Προέδρου Κ.Δ. κ. Χριστόφια για την ύπαρξη πλαστού λογαριασμού στο facebook που προσποιείτουν ότι ήταν ο ίδιος και προέβαινε σε διάφορες αναρτήσεις. Εντοπίστηκε το ύποπτο πρόσωπο όπου έγινε έρευνα στην οικία του δυνάμει δικαστικού εντάλματος και κατασχέθηκαν οι ηλεκτρονικές του συσκευές. Η υπόθεση στάλθηκε με εισήγηση για ποινική δίωξη του υπόπτου και βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία.

  • Καταγγελία Σταύρου Μαλά, πρώην υποψηφίου για Προεδρία Κ.Δ.

Την 2/11/15 έγινε καταγγελία για παράνομη πρόσβαση στον λογαριασμό του κ. Μαλά στο Facebook και δημοσίευση αναρτήσεων που δεν τις έκανε ο ίδιος. Εντοπίστηκε το πρόσωπο και ακολούθησε έρευνα και σύλληψη του. Η υπόθεση στάλθηκε για ποινική δίωξη του υπόπτου και βρίσκεται ενώπιον Δικαστηρίου.

  • Καταγγελία πρώην υπουργού Γεωργίας κ. Νίκου Κουγιάλη

Την 18/10/15 έγινε καταγγελία για παράνομη πρόσβαση στον λογαριασμό του κ. Κουγιάλη στο Facebook και δημοσίευση αναρτήσεων που δεν τις έκανε ο ίδιος. Εντοπίστηκε το πρόσωπο που ακολούθησε έρευνα και σύλληψή του. Η υπόθεση στάλθηκε για ποινική δίωξη του υπόπτου και βρίσκεται ενώπιον Δικαστηρίου.

  • Καταγγελίες Βουλευτού ΑΚΕΛ κ. Ειρήνης Χαραλαμπίδου

Η κ. Χαραλαμπίδου προέβη συνολικά σε επτά καταγγελίες στην Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που αφορούσαν είτε δημιουργία πλαστών λογαριασμών, είτε διάδοση ψευδών ειδήσεων, είτε λιβελλογραφήματα στο διαδίκτυο.

Σε μια καταγγελία της ημερ. 19/7/17 που αφορούσε καταγγελία για διάδοση ψευδών ειδήσεων ότι δήλωσε η ίδια για φιλοτουρκική στάση και έγιναν επιστάμενες εξετάσεις όπου εντοπίστηκε ο ύποπτος στην Ελλάδα. Το μαρτυρικό υλικό στάλθηκε στην Ελλάδα για ποινική δίωξη του υπόπτου.

Σε καταγγελία της ημερ. 30/5/17 για ύπαρξη πλαστού λογαριασμού στο όνομά της και αναρτήσεις που δεν τις έκανε η ίδια. Εντοπίστηκε ο ύποπτος στην Ελλάδα και στάλθηκε αίτημα Δικαστικής συνδρομής για ανακρίσεις. Δεν λήφθηκε σχετική απάντηση ακόμη.

Σε τρεις καταγγελίες της για ύπαρξη πλαστών λογαριασμών εντοπίστηκαν οι ύποπτοι στο εξωτερικό. Στάλθηκαν αιτήματα για διαγραφή των λογαριασμών πράγμα το οποίο έγινε. Παράλληλα, ζητήθηκε από τις τρίτες χώρες να δοθούν στοιχεία υπόπτων, χωρίς όμως να δώσουν απάντηση. Οι υποθέσεις αρχειοθετήθηκαν.

Καταγγελία της 27/8/20 για σχετικές αναρτήσεις από άλλο πρόσωπο οι οποίες όπως ισχυρίζεται η ίδια αποτελούν ρατσιστικά σχόλια. Έγινε ποινικός φάκελος με όλα τα στοιχεία κατόπιν διερεύνησης και στάλθηκε στη Νομική Υπηρεσία όπου δόθηκαν οδηγίες με ποινική δίωξη.

Καταγγελία της 30/10/20 για αναρτήσεις από άλλα πρόσωπα στο twitter για ανάρτηση φωτογράφων της με τον κ. Συλλούρη και Τζιοβάνη μετά τις δημοσιεύσεις Al Jazeera για τα διαβατήρια. Θα σταλεί στη Νομική Υπηρεσία ο Φάκελος κατά πόσο διαπράττεται οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα.

  • Καταγγελία Κίνημα Οικολόγων

Καταγγελία 26/3/20 Έφης Ξάνθου και Θέμη Φιλιππίδη, εκ μέρους Κινήματος Οικολόγων για δημιουργία πλαστού λογαριασμού στο όνομα κ. Φιλιππίδη. Έγινε διερεύνηση της υπόθεσης και έγιναν όλες οι δέουσες ενέργειες για εντοπισμό των υπόπτων πλην όμως δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί κάποιο εμπλεκόμενο πρόσωπο. Ο πλαστός λογαριασμός διαγράφηκε.

  • Καταγγελία Γενικού Γραμματέα ΑΚΕΛ κ. Α. Κυπριανού

Καταγγελία 27//11/18 για συκοφαντικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο από άλλο χρήστη του Facebook για δήθεν δηλώσεις του κ. Κυπριανού υπέρ των Τούρκων. Εντοπίστηκε ο ύποπτος από την ίδια νύχτα και του ζητήθηκε όπως διαγράψει τις αναρτήσεις, πράγμα το οποίο έκανε. Ο φάκελος στάλθηκε Ν.Υ όπου αρχειοθέτησε την υπόθεση καθώς δεν διαπραττόταν αδίκημα.

  • Καταγγελία Ττίμη Ευθυμίου, επίτροπος Γεωργικών πληρωμών, πρώην υπουργού

Καταγγελία 1/9/18 για δημιουργία πλαστού λογαριασμού και διάφορες αναρτήσεις απειλητικού χαρακτήρα. Εντοπίστηκε ο ύποπτος όπου έγινε έρευνα με Δικαστικό ένταλμα και σύλληψη του υπόπτου. Στη συνέχεια ο κ. Ευθυμίου απέσυρε το παράπονό του και ο φάκελος αρχειοθετήθηκε.

  • Καταγγελία Νάσως Ζωγράφου – κ. Παπαδάκη για αναρτήσεις στο Youtube

Καταγγελία στις 15/2/20 για ύπαρξη βίντεο αναρτημένο στο Youtube το οποίο φαίνεται η κ. Ν. Ζωγράφου να ασχολείται με άλλες ασχολίες εκτός ζητημάτων Ε.Ε. σε χώρο που πληρώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατόπιν υποψίας της ίδιας για συγκεκριμένο πρόσωπο ερευνήθηκε η οικία προσώπου και κατασχέθηκαν οι συσκευές του. Στη συνέχεια έγινε αίτημα στην εταιρεία αλλά το IP Address είναι στα κατεχόμενα. Δεν κατέστη δυνατό να στοιχειοθετηθεί υπόθεση εναντίον οποιουδήποτε προσώπου και ο φάκελος στάλθηκε στη Νομική Υπηρεσία όπου δόθηκαν οδηγίες για αρχειοθέτηση.

  • Καταγγελία Υπουργού Γεωργίας κ. Καδή

Καταγγελία 15/3/18 για δημιουργία πλαστού λογαριασμού με το όνομα kostaskadis και αναρτήσεις που δεν τις έκανε ο ίδιος. Εντοπίστηκε ο ύποπτος και με δικαστικό ένταλμα.

Δειτε Επισης

Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)