Κυριότερη αιτία εργατικών ατυχημάτων η πτώση από ύψος-Το 50% τα θανατηφόρα

Η πτώση από ύψος αποτελεί την κυριότερη αιτία εργατικών ατυχημάτων, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ πηγή του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με αφορμή το δεύτερο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα του 2021 που σημειώθηκε χθες στον Στρόβολο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος, στην πτώση οφείλεται το 30% των εργατικών ατυχημάτων σε όλους τους οικονομικούς τομείς δραστηριότητας και συνήθως το 50% των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων.

Το πρώτο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα εντός του νέου έτους σημειώθηκε στις 5 Ιανουαρίου στην επαρχία Αμμοχώστου όταν 32χρονος από την Βουλγαρία εργαζόταν ως ελαιοχρωματιστής, σε βεράντα στον πρώτο όροφο ανεγειρόμενης οικοδομής και έπεσε στο κενό από άνοιγμα της βεράντας η οποία δεν έφερε κιγκλιδώματα.

Η πηγή του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας ανέφερε ότι το συγκεκριμένο ατύχημα είναι ακόμη υπό διερεύνηση και αν προκύψει τεκμηριωμένα πως υπάρχει παράβαση της νομοθεσίας θα προωθηθούν μέτρα, μη αποκλειόμενης και της ποινικής δίωξης.

Όσον αφορά το δεύτερο θανατηφόρο εντός του 2021, που σημειώθηκε χθες και το οποίο αφορά 66χρονο αυτοεργοδοτούμενο υδραυλικό ο οποίος ενώ επισκεύαζε ηλιακό θερμοσίφωνα έπεσε από ύψος περίπου τριών μέτρων, η ίδια πηγή ανέφερε ότι στο κτίριο ύψους 10 μέτρων υπήρχε σκάλα, κάθετη πάνω στην εξωτερική πλευρά του κτιρίου, από την οποία φαίνεται να έπεσε ο 66χρονος κατά την κατάβαση του από την σκάλα.

Ανέφερε ότι αν και το συγκεκριμένο κτίριο είναι κατασκευής 1975, από το 2002 υπάρχει πρόνοια στη νομοθεσία ότι στο στάδιο του σχεδιασμού μιας οικοδομής πρέπει να εφαρμόζεται πρόληψη όσον αφορά τις μελλοντικές εργασίες συντήρησης και να παρέχονται ασφαλείς προσβάσεις στην οροφή ειδικά στις περιπτώσεις που στην οροφή υπάρχει εξοπλισμός.

Πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί εξωτερική σκάλα, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, θα έπρεπε να υπάρχει δακτύλιος ασφαλείας.

Για να επιβάλουμε τη νομοθεσία θέσαμε συγκεκριμένο όρο στις αρμόδιες αρχές ειδικά για τις περιπτώσεις συντήρησης των δομικών στοιχείων, των εγκαταστάσεων και των εξοπλισμών, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η πηγή του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, σημειώνοντας ότι οι όροι αυτοί βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Τμήματος.

«Είναι υποχρέωση των μελετητών όταν σχεδιάζουν ένα κτίριο να λαμβάνουν υπόψη τους κινδύνους αυτούς και να εφαρμόζουν προληπτικά μέτρα», υπογράμμισε, ενώ σημείωσε πως «και οι αρμόδιες αρχές έχουν υποχρέωση να επιτηρούν την εφαρμογή των όρων αυτών».

Επιθεωρήσεις

Η ίδια πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ γίνονται επιθεωρήσεις με βάση και το ετήσιο πρόγραμμα επιθεωρήσεων που καταρτίζει το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και το οποίο στις επόμενες ημέρες θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Τμήματος.

Σημείωσε ότι στο πρόγραμμα φαίνονται αναλυτικά οι ετήσιες αλλά και οι στοχευμένες δραστηριότητες επιθεωρήσεων.

Είπε ακόμη ότι την τρέχουσα περίοδο το Τμήμα προβαίνει και σε στοχευμένες επιθεωρήσεις που αφορούν τον έλεγχο των μέτρων για καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τέλος, ανέφερε πως πέραν αυτών, οργανώνονται και εκπαιδευτικά σεμινάρια με τους κοινωνικούς εταίρους και άλλους επαγγελματικούς φορείς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)