Σε ξεχωριστή δίκη οι δύο από τους εννέα κατηγορούμενους για τον φόνο του 20χρονου στη Χλώρακα

Ξεχωριστή υπόθεση ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Πάφο, καταχώρησε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Δικηγόρος της Δημοκρατίας Αντρέας Αριστείδης εναντίον των δύο κατηγορουμένων ηλικίας 22 και 25 ετών, πρώην καταζητούμενων για την υπόθεση φόνου του 20χρονου στην περιοχή “Βρέξη” της Χλώρακας. Το Δικαστήριο όρισε την υπόθεση για απάντηση στις 15.2.21 μετά από αίτημα του συνηγόρου τους. 

Ο εκπρόσωπος της ΚΑ, Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Αριστείδης, ζήτησε την κράτηση των κατηγορουμένων μέχρι τότε , αίτημα στο οποίο ο δικηγόρος τους Αλέξανδρος Αλεξάνδρου  δεν έφερε ένσταση. Κατόπιν τούτου το Κακουργιοδικείο διέταξε την κράτησης τους μέχρι τότε. 

Όσον αφορά την υπόθεση των υπόλοιπων εννέα κατηγορούμενων που ήταν ορισμένη για ακρόαση  σήμερα ενώπιον του Κακουργιοδικείου Πάφου , αυτή αναβλήθηκε και επαναορίστηκε για ακρόαση για τις 14,15,και 16 Απριλίου του 2021, εν όψει των γραπτών οδηγιών του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τον χειρισμό υποθέσεων για αντιμετώπιση της πανδημίας, αφού κανένας κατηγορούμενος δεν τελούσε υπό κράτηση. 

Στο μεταξύ ο Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Αριστείδης έθεσε εκ νέου αίτημα όπως οι  επτά από τους εννέα κατηγορούμενους παραμείνουν υπό κράτηση εκτός των κατηγορουμένων 5 και 9 που συμφώνησε να παραμείνουν ελεύθεροι με όρους μέχρι την δίκη τους , τονίζοντας πως δεν συμφωνεί με την προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου  για τους υπόλοιπους, και ενόψει των νέων καταθέσεων των δύο πρώην καταζητούμενων προσώπων. 

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων 1,2 και 4 Αλέξανδρος Αλεξάνδρου , για τον 3ο  δικηγόρος Αντώνης Χουβαρτάς , για τον 6ο Έλενα Μαλά , για τον 7ο  η Δρ Άρτεμις Σαββίδου και για τον 8ο η δικηγόρος Μύρια Σαββίδου έφεραν ένσταση στο αίτημα της ΚΑ, επιχειρηματολογώντας πως δεν άλλαξε οτιδήποτε με τις νέες καταθέσεις , ώστε να αλλάξει η προηγούμενη απόφαση του Κακουργιοδικείου που διέταξε , όπως παραμείνουν ελεύθεροι με όρους όλοι  οι κατηγορούμενοι.

Το Δικαστήριο , πρόεδρος Δημήτρης Κίτσιος, Τούλα Παπαπέτρου και Μάρω Παπαδήμα, πάρεδροι Κακουργιοδικείου επιφύλαξε την απόφαση του για την κράτηση ή μη των επτά κατηγορούμενων την  Τετάρτη 20.1.21 και διέταξε όπως μέχρι τότε αυτοί παραμείνουν ελεύθεροι εφόσον δεν παραβίασαν οποιοδήποτε όρο. 

Σημειώνεται πως από τους υπόλοιπους εννέα κατηγορούμενους οι δύο είχαν αφεθεί εξ αρχής ελεύθεροι ενώ οι υπόλοιποι επτά στις 25 .11. 20.

Συγκεκριμένα  ο πέμπτος κατηγορούμενος έχει αφεθεί ελεύθερος εξ αρχής  έχοντας υπογράψει χρηματική εγγύηση ύψους 2.000 ευρώ, προσωπική εγγύηση 5.000 ευρώ,  εμφανίζεται καθημερινά στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό Πάφου, παρέδωσε  τα ταξιδιωτικά του έγγραφα και έχει  τεθεί στο stop list. 

Ο ένατος κατηγορούμενος  επίσης εξ αρχής κατέθεσε τις μετρητοίς το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ ως προσωπική εγγύηση, παρέδωσε  τα ταξιδιωτικά του έγγραφα, το όνομα του τοποθετήθηκε  στο stop list και όπως εμφανίζεται πέντε φορές την εβδομάδα Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Σάββατο στον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό μεταξύ των ωρών 17:00 με 21:00. 

Οι υπόλοιποι επτά κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι στις 25.11.20 με ομόφωνη απόφαση του Κακουργιοδικείου Πάφου.

Προς υπόμνηση  σε προηγούμενες δικάσιμους το κατηγορητήριο που καταχωρήθηκε στο Κακουργιοδικείο Πάφου εναντίον των εννέα κατηγορουμένων είχε τροποποιηθεί με αναστολή των κατηγοριών συνωμοσίας για φόνο, φόνο εκ προμελέτης και προστέθηκαν οι κατηγορίες της ανθρωποκτονίας και απαγωγή με σκοπό τη σωματική βλάβη. 

Οι 9 κατηγορούμενοι απήντησαν μη παραδοχή στις κατηγορίες τους .

Οι συνήγοροι υπεράσπισης, τους επιχειρηματολόγησαν κυρίως ως προς το θέμα της ισότητας με την αντιμετώπιση της κατηγορούσας αρχής για την μη κράτηση του 5ου  και 9ου κατηγορούμενου, σε σχέση με τη μαρτυρία, όπου για όλους ήταν περίπου η ίδια. 

Επίσης ως προς την απουσία πιθανότητας καταδίκης στα αδικήματα που κατηγορούνται και στο θέμα του χρόνου που ήδη τελούν υπό κράτηση οι κατηγορούμενοι αλλά και στον χρόνο που θα χρειαστεί μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης εν όψει του γεγονότος ότι υπάρχουν 106 μάρτυρες κατηγορίας. 

Το Δικαστήριο τελικά συμφώνησε με τις εισηγήσεις των δικηγόρων και ιδίως στο ότι δεν διαβλέπετε πιθανότητα καταδίκης στα αδικήματα που αντιμετωπίζουν, της ανθρωποκτονίας και της απαγωγής οι κατηγορούμενοι.

Αναγνώρισε το θέμα του χρόνου, τονίζοντας πως ήδη οι κατηγορούμενοι τελούν υπό κράτηση 8 μήνες (Νοέμβριο) και η δίκη ορίστηκε για να ξεκινήσει σε άλλους δύο μήνες. Κατέληξε ότι η εξασφάλιση της παρουσίας τους στο Δικαστήριο μπορεί να επιτευχθεί με όρους και διέταξε όπως οι κατηγορούμενοι αφεθούν ελεύθεροι,  με τους όρους που πρότειναν, ήτοι να καταβάλουν 5.000 ευρώ μετρητά ως εγγύηση και να υπογράψουν προσωπική εγγύηση 100.000  ευρώ, να υπογράφουν καθημερινά σε αστυνομικό σταθμό, να παραδώσουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και το όνομα τους να τεθεί στον κατάλογο προσώπων των όποιον απαγορεύεται η έξοδος από τη Δημοκρατία. Επίσης εφόσον αλλάξουν διεύθυνση και τηλέφωνα να τα δηλώσουν στις αρχές.

Ωστόσο το θέμα της κράτηση των επτά τέθηκε εκ νέου σήμερα από τον εκπρόσωπο της ΚΑ.

Σύμφωνα με τα υπό διερεύνηση στοιχεία, το βράδυ στις 10 Απριλίου, σε σημείο παρά το δρόμο Χλώρακας – Κάτω Πάφου, μετά από λογομαχία με άλλα πρόσωπα, ο 20χρονος δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.

Στο σημείο είχαν σπεύσει μέλη της Αστυνομίας για εξετάσεις και μετά από πολύωρες έρευνες, το πρωί της επόμενης μέρας εντόπισαν τη σορό του θύματος, κρυμμένη σε κοίτη ποταμού στην περιοχή Χλώρακας.

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης από το ΤΑΕ Πάφου είχαν συλληφθεί άλλα εννέα πρόσωπα,  με την εκδίκαση της υπόθεσης εναντίον τους να συνεχίζεται. 

Οι δυο Σύριοι 22 και 25 ετών  πρώην καταζητούμενοι  φέρεται να είναι τα πρόσωπα που  μαχαίρωσαν τον 20χρονο και στην συνέχεια  τον  πέταξαν σε καλαμιώνες  ενώ στην συνέχεια είχαν καταφύγει στα κατεχόμενα. Οι υπόλοιποι τους είχαν βοηθήσει , είτε παρασύροντας το θύμα στην περιοχή, είτε απομακρύνοντας τους δράστες από την σκηνή.

 

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη