Ψάχνει στην Κύπρο Ρώσο επιχειρηματία η Ιντερπόλ για την έκρηξη στον Λίβανο

Δύο Ρώσους, ένας εκ των οποίων φαίνεται να διαμένει στην Κύπρο και έναν Πορτογάλο αναζητεί η Ιντερπόλ, για τα εκρηκτικά τα οποία βρισκόταν αποθηκευμένα στο λιμάνι της Βηρυτού για έξι χρόνια, και εξερράγησαν τον περασμένο Αύγουστο προκαλώντας το θάνατο 200 ατόμων και προκαλώντας φοβερές καταστροφές στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.
 
Το κρατικό πρακτορείο του Λιβάνου NNΑ, μετέδωσε ότι οι ειδοποιήσεις αφορούν στον ιδιοκτήτη και τον καπετάνιο του Rhosus, του πλοίου που μετέφερε τους 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου στο Λίβανο το 2013 και έμειναν αποθηκευμένα εκεί για έξι χρόνια, καθώς και έναν Πορτογάλο έμπορο νιτρικών, που επισκέφθηκε το 2014 την αποθήκη του λιμανιού.
 
Ο κρατικός εισαγγελέας του Λιβάνου, Ghassan Khoury, ζήτησε από την Ιντερπόλ να εκδώσει τις εν λόγω ειδοποιήσεις, ανέφερε το ΝΝΑ. Το πρακτορείο δεν έδωσε τα ονόματα των τριών, ωστόσο τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, δημοσίευσαν τις ειδοποιήσεις κατονομάζοντας τον Ιγκόρ Γκρέουσκιν, Ρώσο επιχειρηματία που φαίνεται να διαμένει στην Κύπρο και αγόρασε το φορτηγό πλοίο το 2012 και τον πρώην Ρώσο καπετάνιο του σκάφους, Μπόρις Προκόσεφ. Ο Πορτογάλος που αναζητεί η Ιντερπόλ φέρεται να είναι ο Jorge Manuel Mirra Neto Moreira.
 
Ο Προκόσεφ, ο πρώην καπετάνιος, δήλωσε στο Associated Press λίγες μέρες μετά την έκρηξη, ότι εντάχθηκε στο πλοίο στην Τουρκία το 2013, αφού το προηγούμενο πλήρωμα παραιτήθηκε. Ο Γκρέουσκιν, που φαίνεται να διαμένει στην Κύπρο, φέρεται να πληρώθηκε με ένα εκατομμύριο δολάρια για τη μεταφορά του φορτίου από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη, όπως δήλωσε ο πρώην καπετάνιος.
 
Η ανακοίνωση της Ιντερπόλ, είναι πάντως ένα μη δεσμευτικό αίτημα προς τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου σε όλο τον κόσμο, για να εντοπίσουν τα πρόσωπα και όχι ένταλμα σύλληψης. Υπενθυμίζεται ότι, από την έκρηξη συνελήφθησαν 30 άνθρωποι, οι περισσότεροι λιμενικοί και τελωνειακοί αξιωματούχοι.

Δειτε Επισης

Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ανέκοψαν όχημα για έλεγχο και εντόπισαν 120 κροτίδες-Συνελήφθη 22χρονος
Διευκρινήσεις Δήμου Λεμεσού για την κατάρρευση προέκτασης οροφής κτιρίου
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας, Κυριάκος Χαραλάμπους
Τέλος στις κακοποιήσεις παιδιών ζητούν από Χαρτσιώτη μαθητές μέσω τέχνης (pics)
Παρατείνεται μέχρι τον Αύγουστο η δίκη του Κενάν Αγιάζ
Δύο καραμπόλες στο ίδιο σημείο στον αυτοκινητόδρομο-Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα
Υπ. Δικαιοσύνης: Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα προκάλεσε προβλήματα σε πασσάλους της ΑΗΚ και σε λάστιχα άρδευσης
Δεν σταματούν οι βομβιστικές επιθέσεις, έκρηξη σε γκαράζ οικίας στη Λακατάμια-Ζημιές σε ένα όχημα