Μετρά τα όπλα στη φαρέτρα της η Κυβέρνηση και πρόσω ολοταχώς για παύση Ελεγκτή

Εξελίξεις φαίνεται να σηματοδοτούνται στην κόντρα μεταξύ Κυβέρνησης και Γενικού Ελεγκτή, η οποία, όπως όλα δείχνουν, παίρνει το δρόμο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με τον Γενικό Εισαγγελέα να προχωρεί στο επόμενο βήμα, στον απόηχο και της καταψήφισης του προϋπολογισμού, ο οποίος ήρθε να επισφραγίσει το γεγονός ότι το ζήτημα της έρευνας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τις πολιτογραφήσεις, έτυχε πολιτικής εκμετάλλευσης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Και φτου ξανά από την αρχή η Οδύσσεια του προϋπολογισμού... Ασήκωτες ευθύνες
 
Η «παράκαμψη» των γνωματεύσεων του Γενικού Εισαγγελέα που έθετε κόκκινες γραμμές στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα της Ερευνητικής Επιτροπής, προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στην Κυβέρνηση, η οποία μίλησε για ανάρμοστη συμπεριφορά από πλευράς Γενικού Ελεγκτή, ενώ τονίστηκε πως η ανοχή του Προέδρου δεν θα συνεχιστεί. Παράλληλα, ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή, είχε διαμηνύσει πως θα ενεργήσει μέσα στα πλαίσια των δικών του συνταγματικών εξουσιών με μοναδικό γνώμονα τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος. 
 
Μετά και την καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού και τη στάση του ΔΗΚΟ, όπου περιέπλεξε τα δύο ζητήματα, απαιτώντας να παραδοθούν οι φάκελοι για τα διαβατήρια στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σε διαφορετική περίπτωση δεν υπερψηφίζει τον προϋπολογισμό, το ποτήρι της οργής για την Κυβέρνηση ξεχείλισε, αφού ο Γενικός Ελεγκτής δεν παρενέβη, αφήνοντας το θέμα να τυγχάνει πολιτικής εκμετάλλευσης, την που ώρα μάλιστα δέχεται επικρίσεις και γίνεται λόγος περί κομματικοποιήσης του. Την ενόχληση της Κυβέρνησης για το συγκεκριμένο ζήτημα εκφράζει σε συνέντευξη του στον REPORTER και ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης. 
Η Νομική Υπηρεσία, τον τελευταίο καιρό μετρά τα όπλα που έχει στην φαρέτρα της ώστε να προσφύγει στο Ανώτατο, και όπως μας αναφέρθηκε, υπάρχουν στοιχεία που δικαιολογούν την αίτηση για την παύση του Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν, πως η στοιχειοθέτηση του αιτήματος, δεν θα βασιστεί μόνο στην κόντρα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη με την Κυβέρνηση για τα διαβατήρια, αλλά και στα μέτωπα που είχε ανοίξει κατά καιρούς ο Γενικός Ελεγκτής, τόσο με αξιωματούχους, όσο και με κρατικούς θεσμούς.
 
 
Δείχνει ποινικά ο Σαββίδης, καταγγέλλει εκφοβισμό ο Οδυσσέας  
Την ίδια ώρα που γίνεται λόγος για προσφυγή της Κυβέρνησης στο Ανώτατο για παύση του Γενικού Ελεγκτή, μια ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα που δείχνει ποινικά αδικήματα, έρχεται να βάλει στο τραπέζι και σενάριο για ποινικής δίωξης του Γενικού Ελεγκτή. 
 
Σε ανακοίνωση του ο Γιώργος Σαββίδης για τη διαδικασία πορίσματος για τα διαβατήρια, μεταξύ άλλων ανέφερε πως «πρέπει να γίνει γενικά αντιληπτό ότι η επίκληση του όρου «διαφάνεια», δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτρέπει πράξεις που προκαλούν ζημία σε διαδικασίες που απώτερο σκοπό έχουν την τιμωρία ενόχων, ή να ισοδυναμεί με παρέμβαση, ή με επηρεασμό της οποιασδήποτε έρευνας. Τέτοιες ενέργειες, πέραν του ότι δυνατόν να αποτελούν ποινικό αδίκημα, τελικά θα μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα σε υπόπτους διάπραξης ποινικών αδικημάτων να αποφύγουν την τιμωρία».
 
 
Μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για θέμα παύσης και πιθανότητα δίωξης του Γενικού Ελεγκτή, η Ελεγκτική Υπηρεσία με ανάρτηση της στο twitter, καταγγέλλει «επίθεση και την προσπάθεια εκφοβισμού».

Παράλληλα, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης απάντησε με στοίχους του ρομαντικού ποιητή Ανδρέα Κάλβου, γράφοντας «όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας, ας έχωσι», προσθέτοντας πως «θα υπερασπιστούμε λοιπόν την ανεξαρτησία της Υπηρεσίας μας και θα αποκρούσουμε με αποφασιστικότητα κάθε προσπάθεια εκφοβισμού, με οδηγό πάντα το Σύνταγμα και τους νόμους, και με πίστη στην δικαιοσύνη».

 

Αντιδρά το ΔΗΚΟ

Την ίδια ώρα το ΔΗΚΟ εμμένει στη θέση του και καλεί την Κυβέρνηση να παραδώσει τους φακέλους στον Γενικό Ελεγκτή. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «αμέσως μετά την έκρηξη στο Μαρί, και ενώ η Επιτροπή Πολυβίου είχε ήδη διοριστεί, ο τότε Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης κατέθεσε Πρόταση Νόμου η οποία προέβλεπε την πλήρη δημοσιοποίηση του Πορίσματος, εκτός από αναφορές που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. Η πρόταση εγκρίθηκε από τη Βουλή στις 22/9/2011».

Το ΔΗΚΟ συνεχίζει, υποστηρίζοντας πως σήμερα, ο Νίκος Αναστασιάδης, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, "ξέχασε" όσα ο ίδιος πρότεινε τότε. «Ο Γενικός Εισαγγελέας αφαίρεσε από τις εξουσίες της Επιτροπής Νικολάτου τη δημοσιοποίηση του Πορίσματος και αδρανοποίησε μάλιστα και την υποχρέωση να υποβληθεί το πλήρες Πόρισμα στον Πρόεδρο της Βουλής. Πλήρης συσκότιση δηλαδή».

«Με απλά λόγια, όταν δεν ήταν στην εξουσία, ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ, ζητούσαν απόλυτη διαφάνεια. Τώρα που είναι εξουσία, ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ, επιδιώκουν πλήρη συσκότιση. Φοβούνται τόσο πολύ τον έλεγχο και την κάθαρση, ώστε αναιρούν τον ίδιο τους τον εαυτό. Προκαλούν κρίση, οδηγώντας στην καταψήφιση του προϋπολογισμού. Ακόμα χειρότερα, για να πετύχουν τη συγκάλυψη του σκανδάλου των πολιτογραφήσεων, δεν διστάζουν να φορτώσουν τις συνέπειες της κρίσης στους πολίτες. Καλούμε τον Νίκο Αναστασιάδη να δώσει ΤΩΡΑ εντολή να παραδοθούν οι φάκελοι των πολιτογραφήσεων στο Γενικό Ελεγκτή. Να αποδεχτεί τη συμβιβαστική πρόταση του πρώην Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη. Να τερματίσει την κρίση που ο ίδιος και η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ προκάλεσαν».

Υψώνει ασπίδα προστάσιας το ΑΚΕΛ

Ασπίδα προστασίας στον Γενικό Ελεγκτή σήκωσε και το κόμμα της Αριστεράς, το οποίο σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως σημερινά δημοσιεύματα εμφανίζουν την κυβέρνηση έτοιμη να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο με αίτημα για παύση του Γενικού Ελεγκτή επί τη βάσει της «ανάρμοστης συμπεριφοράς» και της παραβίασης του Συντάγματος όσον αφορά στα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές του.

«Στο βαθμό που τα δημοσιεύματα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά ο αυταρχισμός και ο ετσιθελισμός των κυβερνώντων που τους οδήγησε σε σύγκρουση και με άλλους ανεξάρτητους θεσμούς στο παρελθόν.
Το ΑΚΕΛ θεωρεί μια τέτοια ενέργεια απαράδεκτη. Οι επιθέσεις ανεξάρτητων αξιωματούχων σε άλλους ανεξάρτητους αξιωματούχους και η σύγκρουση θεσμών επιτείνει την απαξίωση που αισθάνονται οι πολίτες. Ο ρόλος του Γενικού Ελεγκτή είναι προσδιορισμένος από το Σύνταγμα στο οποίο όλοι οφείλουν σεβασμό».

Το ΑΚΕΛ προσθέτει πως όλοι οι θεσμοί –προεξάρχουσας της κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού «η οποία έστησε τη βιομηχανία των διαβατηρίων- οφείλουν να γνωρίζουν ότι καθολική απαίτηση της κυπριακής κοινωνίας είναι να σπάσει το απόστημα της διαφθοράς και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι. Ας αφήσουν λοιπόν το κυνήγι μαγισσών και ας αναλάβουν τις ευθύνες του».

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον