Αθώος 39χρονος για μεταφορά 20 κιλών κάνναβης-Δεν έπεισε η βασική μάρτυρας

Αθώο έκρινε το μόνιμο Κακουργιοδικείο που συνεδριάζει στην Πάφο τον 39χρονο για την υπόθεση μεταφοράς 20 περίπου κιλών κάνναβης μέσω του αεροδρομίου Πάφου.

Όσον αφορά τα περιστατικά της υπόθεσης η Κατηγορούσα Αρχή που εκπροσωπείται από τον Δικηγόρο της Δημοκρατίας Ανδρέα Χατζηκύρου είχε παρουσιάσει στο Δικαστήριο, τρεις μάρτυρες κατηγορίας εκ των οποίων ο πρώτος ήταν αστυνομικός- εξεταστής -  ο οποίος εξέταζε την υπόθεση. Η δεύτερη μάρτυρας κατηγορίας ηλικίας 35 ετών ήταν η άμεσα εμπλεκόμενη (συναυτουργός) στα εν λόγω εξεταζόμενα αδικήματα, και η τρίτη μαρτυρία ήταν η τελωνειακή λειτουργός η οποία είχε συλλάβει την 35χρονη, και νυν μάρτυρα κατηγορίας, κατά την άφιξη της στο αεροδρόμιο Πάφου με την βαλίτσα των 20 περίπου κιλών κάνναβης. 

Σημειώνεται ότι η 35χρονη έχει καταδικαστεί το 2019 σε ποινή φυλάκισης εννέα ετών και είναι αυτή που εισήγαγε στην Κυπριακή Δημοκρατία την κάνναβη και εκτίει την ποινή της στις  κεντρικές φυλακές. 

Ανακοινώνοντας την απόφαση του το Κακουργιοδικείο Πάφου  ανέφερε πως εξέτασε την αξιοπιστία και των τριών μαρτύρων κατηγορίας, κρίνοντας αξιόπιστους τον εξεταστή της υπόθεσης, όσον αφορά μόνο την μεταφορά τεκμηρίων και την τελωνειακή λειτουργό. 

Σχετικά με την 35χρονη μάρτυρα κατηγορίας το Δικαστήριο στην μακρά του απόφαση αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα ευρήματα.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο έκρινε ως αξιόπιστο εύρημα το γεγονός ότι η βαλίτσα δόθηκε στην 35χρονη από κάποιο πρόσωπο ούτως ώστε να την μεταφέρει στην Κύπρο. 

Όσον, ωστόσο, αφορά το ότι ο συγκεκριμένος 39χρονος κατηγορούμενος της έδωσε τη βαλίτσα και της είπε να μεταφέρει τα ναρκωτικά στην Κύπρο, το Δικαστήριο αναφέρθηκε στην αντιφατικότητα της 35χρονης, σημειώνοντας ότι το Δικαστήριο δεν μπορούσε να βασιστεί πάνω στην εν λόγω μαρτυρία, ούτως ώστε να εκδώσει καταδικαστική απόφαση εναντίον του κατηγορούμενου. 

Συγκεκριμένα το Δικαστήριο στην απόφαση του σημείωσε πως μέσα από την αντεξέταση της 35χρονης από τους συνηγόρους υπεράσπισης δικηγόρους Μαρία Σατολιά και Ηλία Σατολιά  - η οποία είναι και η μόνη μου εμπλέκει τον 39χρονο κατηγορούμενο με την εν λόγω υπόθεση-, και τις απαντήσεις της το Δικαστήριο δεν μπόρεσε εκ του ασφαλούς να σταθεί στην εν λόγω μαρτυρία για να διαφανεί αν είναι πράγματι αλήθεια τα όσα λέχθηκαν.

Κατόπιν τούτο το Δικαστήριο αποφάνθηκε πως δεν μπορούσε εκ του ασφαλούς να καταδικάσει το κατηγορούμενο στη διάπραξη των εν λόγω αδικημάτων με αποτέλεσμα να τον αθωώσει και να τον απαλλάξει από την εν λόγω υπόθεση.  

Το Δικαστήριο αναφέρθηκε και στο ιστορικό της υπόθεσης, σύμφωνα με το οποίο,  οι συνήγοροι υπεράσπισης Μαρία Σατολιά και Ηλίας Σατολιάς, σε προηγούμενες δικάσιμες διαδικασίες, είχαν κάνει εισήγηση ότι εκ πρώτης όψεως δεν αποδεικνύονται τα συστατικά στοιχεία του αδικήματος και ότι η μαρτυρία της 35χρονης μάρτυρος κατηγορίας είναι αναξιόπιστη και αντινομική και πρέπει ο κατηγορούμενος να απαλλαχθεί και να αθωωθεί από τις κατηγορίες. Πρόσθεσαν επίσης, ότι κανένα λογικό Δικαστήριο δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει τεκμήριο ενοχής εναντίον του κατηγορούμενου.

Η εισήγηση των συνηγόρων υπεράσπισης δεν έγινε αποδεκτή από το Κακουργιοδικείο Πάφου και κατόπιν τούτου οι δύο πλευρές προχώρησαν στις τελικές αγορεύσεις για την αξιολόγηση της μαρτυρίας. 

Ο κ. Χατζηκύρου είχε αναφερθεί  στα αδικήματα και στο ότι πέραν πάσης αμφιβολίας το Δικαστήριο μπορεί να καταδικάσει τον κατηγορούμενο με βάση την μαρτυρία που τέθηκε ενώπιον του, ενώ ο κ. Σατολιάς αναφέρθηκε στους λόγους που δεν πρέπει το Δικαστήριο να καταδικάσει τον πελάτη του.

Συγκεκριμένα επικαλέστηκε τους λόγους ότι η μόνη μαρτυρία που υπάρχει ενώπιον του Δικαστηρίου είναι από μάρτυρα κατηγορίας η οποία έχει καταδικαστεί στην ίδια υπόθεση για τα εν λόγω αδικήματα. Ανέφερε, πως με βάση την μαρτυρία που δόθηκε ενώπιον του μπορεί εύκολα να δημιουργηθεί και η αμφιβολία της μη διάπραξης των αδικημάτων.  

Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο ο 39χρονος φέρεται την 25η Οκτωβρίου του 2018 να συμμετείχε στην διάπραξη του ποινικού αδικήματος της παράνομης εισαγωγής ελεγχόμενου φαρμάκου στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του αεροδρομίου Πάφου και συγκεκριμένα προήγαγε ή συμβούλεψε την 35χρονη γυναίκα από την Θεσσαλονίκη να εισαγάγει στην Κυπριακή Δημοκρατία κάνναβη συνολικού βάρους 19 κιλών και 997 γραμμαρίων.

Ο 39χρονος τελούσε υπό κράτηση μετά από αίτημα της κατηγορούσας αρχής από τον Ιούλιο του 2020, ενώ ένσταση στην κράτηση του δεν είχαν φέρει οι συνήγοροι υπεράσπισης του, για το λόγω καθότι ο κατηγορούμενος δεν έχει δεσμούς με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα