Έντονη αντίδραση φυλακισμένων κατά Γιολίτη-«Όταν είδε τα παιδιά μας, της φάνηκαν διαφορετικά;»

Την έντονη αντίδραση των φυλακισμένων προκάλεσαν τόσο οι χαρακτηρισμοί περί εγκληματιών της υπουργού Δικαιοσύνης, όσο και οι τροποποιήσεις που προωθεί, με τις οποίες θέλει να αλλάξει τα κριτήρια για τις αποφυλακίσεις Επ' αδεία, ενώ θα αποστερούνται της επιλογής για απεξάρτηση στην Αγία Σκέπη, όσοι καταδικάστηκαν για υποθέσεις ναρκωτικών.
 
Τα όσα ανέφερε και τα όσα προανήγγειλε η υπουργός Δικαιοσύνης, προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στους κρατούμενους, οι οποίοι με δυο επιστολές τους απαντούν στην Έμιλυ Γιολίτη, ενώ ζητούν την παρέμβαση των κρατικών αξιωματούχων. Παράλληλα, ο Σύνδεσμος των Φυλακισμένων αναμένεται να προβεί σε καταγγελία στην Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Οι κρατούμενοι, μεταξύ άλλων, αναφέρουν πως θεωρούν απαράδεκτο να μπαίνουν ταμπέλες και να λέγονται χαρακτηρισμοί σε όσους προσπαθούν να σωφρονιστούν, ενώ τονίζουν με έντονο τρόπο, πως είναι αδιανόητο να γίνονται προσπάθειες για αποδοχή των αποφυλακισθέντων, ζητώντας από την κοινωνία να τους δίνει δεύτερη ευκαιρία, και την ίδια ώρα, να χαρακτηρίζονται εγκληματίες από την πολιτική προϊστάμενη του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Μεταξύ άλλων στις επιστολές αναφέρουν πως, «η Υπουργός, μας είπε εγκληματίες γιατί προσπαθούμε να αλλάξουμε. Μας είπε εγκληματίες γιατί παρακολουθούμε μαθήματα στα σχολεία των φυλακών. Μας είπε εγκληματίες γιατί στερηθήκαμε πράγματα και πληρώνουμε γι΄ αυτό. Μας είπε εγκληματίες που συμμετέχουμε στα σχολεία, εκδηλώσεις και φιλανθρωπίες. Μας είπε εγκληματίες για τις αιμοδοσίες και τους εράνους που κάνουμε για τους συμπολίτες μας, τους καρκινοπαθείς, τους πληγέντες του Λιβάνου και τους πυρόπληκτους στο Μάτι στην Ελλάδα. Μας είπε εγκληματίες γιατί προσπαθούμε για την απεξάρτηση μας. Αφού είμαστε εγκληματίες γιατί ήρθε στις φυλακές να μας δει και να συνομιλήσει μαζί μας εμάς τους μολυσματικούς εγκληματίες όπως μας αποκαλεί που δεν θέλει να έρθουμε σε επαφή με τα παιδιά της. Γιατί ήρθε στην εκδήλωση για τα δικά μας παιδιά τότε; Ποιος ήταν ο σκοπός της; Όταν μας επισκέφθηκε αυτό αντιλήφθηκε; Ότι είμαστε εγκληματίες; Όταν είδε τα παιδιά μας να παίζουν μαζί μας, της φάνηκαν διαφορετικά από τα δικά της παιδιά; Γιατί θέλει με τον λόγο της να τα αφήνει εκτεθειμένα στο bullying και να τα κάνει να νιώθουν διαφορετικά; Τουλάχιστο ας σεβαστεί την οικογένεια μας και τα παιδιά μας».

Παράλληλα οι κρατούμενοι επεξηγούν  στην υπουργό τη σημασία του θεραπευτικού προγράμματος της Αγίας Σκέπης, όπως και του Συμβουλίου Αποφυλακίσεως, ενώ την καλούν να λάβει υπόψη της συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πρόληψης των Βασανιστηρίων, ώστε οι φυλακές να παραμείνουν σωφρονιστικό ίδρυμα και να μην επανέλθουν οι κακές εποχές του παρελθόντος.  

Αυτούσια η επιστολή που απεστάλη στα κόμματα και την Βουλή:
1. Με την παρούσα θέλουμε να εκφράσουμε τη δυσαρέσκεια μας και την πλήρη απογοήτευση μας από τις πρόσφατες δηλώσεις της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κας Έμιλυ Γιολίτη, πολιτικού προϊστάμενου του Τμήματος Φυλακών στα ΜΜΕ, οι οποίες παραβιάζουν με απαράδεκτο τρόπο τα ανθρώπινα και κεκτημένα δικαιώματα μας αποκαλώντας μας εγκληματίες δημόσια, βάζοντας μας ταμπέλες, ενθαρρύνοντας και παρακινώντας την προκατάληψη, το στίγμα και το bullying εναντίον μας και εναντίον των οικογενειών μας, κατά παράβαση κάθε αρχής σωφρονισμού και σε πλήρη αντίθεση με τους Ευρωπαϊκούς Σωφρονιστικούς Κανόνες και αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πρόληψης των Βασανιστηρίων (CPT) που θα μας επισκεφθεί σύντομα.

2. Ενώ η Υπουργός θα έπρεπε να ζητήσει πρόνοιες στην Νομοθεσία για αποδοχή των κρατουμένων στην κοινωνία όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, με τις εισηγήσεις της δημιουργεί σοβαρή προκατάληψη εναντίον μας και εναντίον των οικογενειών μας και μας αποκόπτει από την κοινωνία απαγορεύοντας μας τη δεύτερη ευκαιρία. Ξέρετε, δεν είμαστε μόνοι μας ... έχουμε και εμείς οικογένειες και παιδιά όπως έχει η κα Γιολίτη, τα οποία άφησε με το λόγο της εκτεθειμένα στο bullying. Ας σκέφτεται και τα δικά μας παιδιά πριν ανοίγει το στόμα της. Ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια αφορά όλους τους ανθρώπους χωρίς διάκριση ελεύθερους και έγκλειστους.

3. Οι τροποποιήσεις για το δικαίωμα υποβολής αίτηση μας στο Συμβούλιο Αποφυλάκισης επ΄ αδεία επαναφέρει την προηγούμενη πρόνοια που άλλαξε από την Βουλή με την οποία ο κρατούμενος δεν θα επωφελείται της μείωσης της ποινής λόγω καλής διαγωγής και εργατικότητας, που αυτό σημαίνει ότι χάνεται κάθε κίνητρο για τους κρατούμενους για έκτιση της ποινής φυλάκισης στην κοινότητα υπό επιτήρηση. Δεν φτάνει που δεν επιβάλλονται εναλλακτικά μέτρα αντί της φυλάκισης, έρχεται η πολιτική προϊστάμενη των Φυλακών να δημιουργήσει ένα μοντέλο τιμωρητικό για έκτιση της ποινής όπως ίσχυε στο παρελθόν και όπως συνέβαινε πριν ένα αιώνα σε άλλες χώρες. Φαίνεται ότι η νέα πολιτική του Υπουργείου είναι η εφαρμογή του προηγούμενου τιμωρητικού μοντέλου έκτισης της ποινής με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα για τους κρατούμενους, τις Φυλακές, τις οικογένειες μας και το προσωπικό. Δεν γνωρίζει η Υπουργός ότι η επ’ αδεία αποφυλάκιση κρατουμένων σημαίνει έκτιση της ποινής στην κοινότητα που διευκολύνει την επανένταξη μας;

4. Επίσης οι τροποποιήσεις που ανέφερε η Υπουργός δημοσίως ετοιμάζοντας σχετικό Νομοσχέδιο για το θεραπευτικό Κέντρο κλείνουν τις πόρτες των κρατουμένων στην θεραπεία, δημιουργώντας διακρίσεις μεταξύ μας στο δικαίωμα της θεραπείας, παραβιάζοντας τα ανθρώπινα μας δικαιώματα.

5. Επίσης πρόσφατα είδαμε στον έντυπο τύπο (Φιλελεύθερος) τις εισηγήσεις πάλι της Υπουργού για αλλαγή των προνοιών του 1996 στη Νομοθεσία των Φυλακών που αφορά την μείωση της ποινής λόγω καλής διαγωγής και εργατικότητας, οι οποίες παραβιάζουν κατάφορα τα δικαιώματα μας που κερδήθηκαν 24 χρόνια προηγουμένως.

6. Η Υπουργός, μας είπε εγκληματίες γιατί προσπαθούμε να αλλάξουμε. Μας είπε εγκληματίες γιατί παρακολουθούμε μαθήματα στα σχολεία των φυλακών. Μας είπε εγκληματίες γιατί στερηθήκαμε πράγματα και πληρώνουμε γι΄ αυτό. Μας είπε εγκληματίες που συμμετέχουμε στα σχολεία, εκδηλώσεις και φιλανθρωπίες. Μας είπε εγκληματίες για τις αιμοδοσίες και τους εράνους που κάνουμε για τους συμπολίτες μας, τους καρκινοπαθείς, τους πληγέντες του Λιβάνου και τους πυρόπληκτους στο Μάτι στην Ελλάδα. Μας είπε εγκληματίες γιατί προσπαθούμε για την απεξάρτηση μας. Αφού είμαστε εγκληματίες γιατί ήρθε στις φυλακές να μας δει και να συνομιλήσει μαζί μας εμάς τους μολυσματικούς εγκληματίες όπως μας αποκαλεί που δεν θέλει να έρθουμε σε επαφή με τα παιδιά της. Γιατί ήρθε στην εκδήλωση για τα δικά μας παιδιά τότε; Ποιος ήταν ο σκοπός της; Όταν μας επισκέφθηκε αυτό αντιλήφθηκε; Ότι είμαστε εγκληματίες; Όταν είδε τα παιδιά μας να παίζουν μαζί μας, της φάνηκαν διαφορετικά από τα δικά της παιδιά; Γιατί θέλει με τον λόγο της να τα αφήνει εκτεθειμένα στο bullying και να τα κάνει να νιώθουν διαφορετικά; Τουλάχιστο ας σεβαστεί την οικογένεια μας και τα παιδιά μας.

7. Ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια αφορά όλους τους ανθρώπους χωρίς διάκριση, γεγονός που ίσως η Υπουργός δεν φαίνεται να γνωρίζει με τον τρόπο που ενεργεί και μιλά εναντίον μας.

8. Είμαστε στο 2020 και πρέπει να ακολουθούμε την Ευρώπη σε όλα τα καλά που κάνει για τους πολίτες της – έγκλειστους και ελεύθερους. Ας μην δημιουργήσουμε στην Κύπρο την Αμερική της δεκαετίας του ’80 «Α nation behind bars», με το υψηλότερο ποσοστό υποτροπής στον κόσμο.

9. Ζητούμε ΑΜΕΣΑ την παρέμβαση σας ώστε οι κατάφορες παραβιάσεις των δικαιωμάτων μας, των οικογενειών μας και των παιδιών μας από την αρμόδια Υπουργό να τερματιστούν και η Κυπριακή Δημοκρατία να συμμορφώνεται με τις συμβάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τις οποίες έχει υπογράψει για όλους τους πολίτες της ελεύθερους και έγκλειστους.

Πρόεδρο και Μέλη του Συνδέσμου
Προστασίας των Δικαιωμάτων των Κρατουμένων
Παρακαλούμε όπως η συνημμένη επιστολή μας για τις δηλώσεις της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα μας προωθηθεί στους ακόλουθους:
- Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- Πρόεδρο και Μέλη Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών
- Πρόεδρο και Μέλη Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
- Πρόεδρο ΔΗΣΥ
- Γενικό Γραμματέα ΑΚΕΛ (υπόψη κ Άριστου Κυπριανού)
- Πρόεδρο ΔΗΚΟ
- Πρόεδρο ΕΔΕΚ
- Πρόεδρο ΕΛΑΜ
- Πρόεδρο Κινήματος Αλληλεγγύης
- Πρόεδρο Οικολόγων
Ευχαριστούμε
 
Αυτούσια η δεύτερη επιστολή:
Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας εμείς οι κατάδικοι, οι οικογένειες μας, τα παιδιά μας, οι φίλοι και οι γνωστοί μας για την αρνητική και απάνθρωπη στάση της υπουργού Δικαιοσύνης απέναντι μας.
Χαρακτηρίζει στις δηλώσεις της τους κατάδικους ως υπότροπους εγκληματίες στιγματίζοντας τους και δημιουργώντας μια κοινή γνώμη μη αποδοχής τους από την υπόλοιπη κοινωνία.

Διαφαίνεται να εφαρμόζει μια πολιτική όπου υπερτονίζεται η ανάγκη τιμωρίας και όχι της κατανόησης των προβλημάτων που μας οδήγησαν στην φυλακή.

Χρησιμοποιεί λαϊκίστικά την φράση «έμποροι» ενώ οι πλείστοι είναι και αυτοί θύματα εμπόρων που εκμεταλλεύτηκαν το πρόβλημα εθισμού τους. Αν οι  έμποροι βρίσκονταν στην φυλακή τότε δεν θα γινόταν διακίνηση ναρκωτικών.

Στόχος της πολιτείας πρέπει να είναι η πρόληψη. Με τους χαρακτηρισμούς και τον τρόπο σκέψης της κυρίας Γιολίτης θα επιστρέψουμε επί καιρό Τρυφωνίδη με τις γνωστές απάνθρωπες συνθήκες και σύντομα θα αναβιώσουμε αναχρονιστικές νομοθεσίες και μεταχείρισης της τότε εποχής, όπου η μια αυτοκτονία οδηγούσε σε άλλη.

Η ψυχολογία μας έχει κλονιστεί σε μεγάλο βαθμό αφού και ένα χρόνο περίπου δεν αγγίξαμε και δεν δώσαμε ένα φιλί στα παιδιά μας κμαςτην οικογένεια μας όπου είναι το στήριγμα μας και μέσα από αυτούς αντλούμε δύναμη για την συνέχεια μας λόγω του ότι έχουν κοπεί όλες οι άδειες και τα επισκεπτήρια λόγω  κορωνοϊού.

Η κυριά Γιολίτη με το ίδιο σκεπτικό θέλει να καταστρέψει ότι έχει χτιστεί τα τελευταία δύο χρόνια με το συμβούλιο αποφυλάκισης κρατουμένων επ’ αδείας όπου έχει εξιχρονιστεί σύμφωνα με τις νομοθεσίες όλων των χωρών μελών της ευρωπαϊκής ένωσης αφού πριν δεν λειτουργούσε σχεδόν καθόλου και αργοπορημένα. Η κ. υπουργός σήμερα κάνει εισηγήσεις για τροποποίηση του σχεδίου αποφυλάκισης όπου θα οδηγηθούμε και πάλι σε τριτοκοσμικές καταστάσεις του παρελθόντος.

Για μας το Συμβούλιο κρατουμένων είναι μια δεύτερη ευκαιρία που μας δίνεται στην ζωή μας. Η αποφυλάκιση είναι αποφυλάκιση με όρους και καθημερινής επίβλεψης μέχρι και την ημερομηνία της κανονικής απόλυσης που καθορίζει το Δικαστήριο. Σε περίπτωση άλλου αδικήματος η παραβίαση των ορών επιστρέφεις πίσω στην φυλακή και συνεχίζει την ποινή σου.

Η κυρία Γιολίτη έχει βάλει το χέρι της ακόμη και στο θεραπευτικό κέντρο της Αγίας Σκέπης. Ένα έργο το οποίο καταρτίζεται από ταλαντούχα άτομα-θεραπευτές με άριστη επιτυχία όπου τα τελευταία επτά χρόνια συνεργάζεται και με τις Κεντρικές Φυλακές με ποσοστό επιτυχής θεραπείας πέραν του 65% όπου αποτελεί σύμφωνα με στατιστικές της Ευρώπης τα ψηλότερα ποσοστά. Είναι άκρως ανεπίτρεπτο να ζητά ή ακόμη και να συζητά να επιστρέφουν άτομα τα οποία έχουν θεραπευτεί με επιτυχία πίσω στις φυλακές και να συνεχίζουν τις ποινές τους. Τα άτομα αυτά επέστρεψαν από την κόλαση στον παράδεισο. Πρέπει να κατανοήσει η κ. Γιολίτη ότι η Αγία Σκέπη είναι θεραπευτικό Κέντρο και όχι κρατητήριο.

Να σταματήσει εδώ και τώρα να κατονομάζει τους κατάδικους σαν εγκληματίες που αύριο θα κυκλοφορούν ανάμεσα στα παιδιά μας.
 
Να σταματήσει να κάνει διακρίσεις. Όλοι είμαστε ίσοι.

Να σέβεται τους θεσμούς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Να λαμβάνει τεχνική κατάρτιση από ειδικούς προτού προβεί σε δηλώσεις ειδικά για ευάλωτα άτομα και άτομα τα οποία έχουν πρόβλημα εξάρτησης ουσιών.

Να συνεργαστεί με τους κοινωνικούς φορείς που έχουν εμπειρία για θέματα που αφορούν κρατούμενους και την διαχείριση τους.
Να λαμβάνει υπόψη της τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρώπης σε θέματα μεταχείρησης κρατουμένων και την επανένταξη τους στην κοινωνία.

Να σέβεται τους κρατούμενους και τα ςι οικογένειες τους και να τους βλέπει όλους με το ίδιο μάτι.

Η ίδια η Γιολίτη ήταν και μεγάλο εμπόδιο και στην χάρη που δόθηκε σε κατάδικους ¼ για τα 60 χρόνια της της κυπριακής Δημοκρατίας όπου έγινε διαχωρισμός κατηγοριοποίησης λες και δεν ζούμε όλοι κάτω από την ίδια στέγη και δεν είμαστε ίσοι.
Σας παρακαλούμε εμείς και οι οικογένειες μας, βάλετε όλοι το χέρι σας με την θετική σας άσκηση να λάβουμε όλοι το ¼ χάρης. Το δικαιούμαστε.

Όλοι οι κρατούμενοι και οι οικογένειες μας θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Διεύθυνση των Φυλακών και ειδικά την κ. Άννα Αριστοτέλους και την κ. Αθηνά Δημητρίου για ότι κάνουν για εμάς και αναγνωρίζουμε ότι πάντα είναι στο πλευρό μας.

Δειτε Επισης

Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Η αφρικανική σκόνη «κατάπιε» την Ελλάδα-Πορτοκαλί ουρανός, απόκοσμες εικόνες
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Αυτό το αεροδρόμιο μόλις πήρε το «στέμμα» από τη Σιγκαπούρη-Είναι πλέον το καλύτερο στον κόσμο
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές