Γιολίτη: Eδραίωση ενός αρτιότερου συστήματος δικαιοσύνης προσβλέπει το Υπ. Δικαιοσύνης

Στην εδραίωση ενός αποτελεσματικότερου και αρτιότερου συστήματος δικαιοσύνης, που θα διασφαλίζει την αμεσότητα και τη διαφάνεια στην απονομή δικαιοσύνης, όπως αρμόζει σε κάθε σύγχρονο κράτος δικαίου προσβλέπει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως μετά από την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2021, δήλωσε η αρμόδια Υπουργός, Έμιλυ Γιολίτη, η οποία σημείωσε πως για το σκοπό αυτό έχουν περιληφθεί κονδύλια για τη δημιουργία νέων δικαστηριακών δομών και υποδομών, ενώ παράλληλα προωθείται η περαιτέρω εκπαίδευση των δικαστών σε σχέση με νέες αναδυόμενες μορφές εγκλημάτων.

Σε δηλώσεις της, μετά την παρουσίαση ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών του προϋπολογισμού του Υπουργείου της για το 2021, η κ. Γιολίτη ότι «στο πλαίσιο του πιο πάνω οράματος, προβλέπονται επίσης σημαντικές δράσεις για πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς, που περιλαμβάνουν πέραν των διαφόρων νομοθετημάτων τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής κατά της διαφθοράς.

Όπως σημείωσε «οι δράσεις αυτές θα αποτελέσουν μαζί με τις προσεχείς εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας τα βασικά εργαλεία στην προσπάθεια της Πολιτείας για υλοποίηση της δέσμευσης μας προς του πολίτες για μηδενική ανοχή σε τέτοια φαινόμενα».

Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε ότι ο προϋπολογισμός δίδει έμφαση στην αναβάθμιση της Αστυνομίας, που σε συνδυασμό με την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής έχουν ως στόχο την ενίσχυση των σωμάτων και την ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας στην κοινωνία.

Εξάλλου, υπογράμμισε ότι «πέραν από την υλοποίηση των έργων υποδομής σε αστυνομικούς σταθμούς, με τη δημιουργία νέων θεσμών όπως το σπίτι της Αστυνομίας, επενδύουμε σε ένα καινούριο κοινωνικό συμβόλαιο, το οποίο εδράζεται σε μια σχέση εμπιστοσύνης και βάζει την αστυνομία δίπλα και όχι απέναντι από τους πολίτες».

Επιπλέον, ανέφερε ότι «μέσα από τα κονδύλια που έχουν προβλεφθεί, συνεχίζουμε τη διαδικασία αναμόρφωσης των κρατουμένων, μέσα από τη σχεδίαση και εφαρμογή μιας σύγχρονης σωφρονιστής πολιτικής, που διαπνέεται από σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα», σημειώνοντας ότι «σε αυτό το πνεύμα, προωθούμε τη δημιουργία ‘Half way houses’, που αποτελούν ένα πρότυπο μοντέλο συστήματος επανένταξης των αποφυλακισθέντων στην κοινωνία».

Στο μεταξύ, η κ. Γιολίτη είπε ότι ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει επίσης κονδύλια για έναρξη της διαδικασίας για την ανέγερση του Αρχειοφυλακίου του Κρατικού Αρχείου, για να προσθέσει ότι «μέσα από τον προϋπολογισμό για το 2021, επιθυμούμε να υλοποιήσουμε όλα εκείνα τα οποία θα φέρουν πραγματικά μια αλλαγή στην κοινωνία, που θα επιβεβαιώνουν τα βήματα προόδου στον τομέα της ασφάλειας και της δικαιοσύνης και θα αντανακλούν στην καθημερινή ζωή κάθε πολίτη».

«Πουθενά δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την πανδημία», είπε η κ. Γιολίτη

Ερωτηθείσα εάν είναι ικανοποιημένη από την ασφάλεια, που παρέχει η Αστυνομία στους πολίτες, καθώς και αν μπορούσαν να προβλεφθούν προβλήματα που ενδεχομένως να προέκυψαν από τα διατάγματα για τον ιό, η κ. Γιολίτη απάντησε πως πουθενά δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την πανδημία, η οποία είναι πρωτοφανής για όλους.

Πρόσθεσε πως «προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε την ταλαιπωρία προς τους πολίτες και αντιλαμβάνομαι ότι έχουμε σε ένα βαθμό ταλαιπωρήσει τους πολίτες», για να σημειώσει πως ζητά την κατανόηση και την υπομονή των πολιτών, «ούτως ώστε μαζί να αντεπεξέλθουμε και να εξέλθουμε από αυτή την πανδημία το συντομότερο δυνατό».

Όσον αφορά το θέμα της Αστυνομίας, είπε πως από την πρώτη στιγμή επισκέφθηκε η ίδια τα σημεία ελέγχου στους αυτοκινητόδρομους, για να βεβαιωθεί ότι δεν θα δημιουργούνταν ουρές και λήφθηκε απόφαση να γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος.

«Όπως έχω πει και άλλες φορές δεν αναζητούμε εγκληματίες. Γίνεται έλεγχος σε πολίτες, οι οποίοι διακινούνται μεταξύ των πόλεων.  Έχω εμπιστοσύνη ότι οι ίδιοι οι πολίτες γνωρίζουν ότι πρέπει να ελαχιστοποιήσουν τις μετακινήσεις τους εντός των επαρχιών, εφόσον υπάρχει αυτό το πρόβλημα στις συγκεκριμένες επαρχίες. Κάνω ξανά έκκληση στους πολίτες να σέβονται τα διατάγματα», είπε.

«Η Αστυνομία επιτελεί τα περισσότερα καθήκοντα από οποιονδήποτε άλλο οργανισμό» 

Σε ερώτηση για τα φαινόμενα παράνομης στάθμευσης, που παρατηρούνται και γιατί η Τροχαία δεν είναι πιο αυστηρή και να δίνει περισσότερα πρόστιμα,  η Υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε ότι «η Αστυνομία - τουλάχιστον στους 4 μήνες που είμαι εγώ Υπουργός-  επιτελεί τα περισσότερα καθήκοντα από οποιονδήποτε άλλο οργανισμό  στην Κυπριακή Δημοκρατία».

«Θα πρέπει», πρόσθεσε, «να ληφθεί υπόψη ότι πέραν της αστυνομικής φύσης καθήκοντα που έχει η Αστυνομία, έχει επίσης καθήκοντα συνοριο-φυλακής, είναι η λιμενική, υπάρχουν και δημιουργούνται ανάγκες κατά τρομοκρατικών επιθέσεων, δράσεις κατά της ριζοσπαστικοποίησης, ανάγκες σε χώρους όπου είναι τα Δικαστήρια, τα οποία ζητούν 8 αστυνομικούς για να φυλάσσουν τους ανιχνευτές μετάλλων, υπάρχει ανάγκη στο Σπίτι της Γυναίκας, στο Σπίτι του Παιδιού, υπάρχουν πολλές ανάγκες σε πολλούς χώρους για αστυνόμευση».

Επίσης, πρόσθεσε πως «θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι όταν λέμε για ένα αστυνομικό, μιλάμε για βάρδια αστυνομικού, δηλαδή 4 αστυνομικούς στο σύνολο», σημειώνοντας ότι «τα καθήκοντα της Αστυνομίας είναι πάρα πολλά στην Κύπρο και δεν μπορούμε να τα συγκρίνουμε με τα καθήκοντα της Αστυνομίας άλλων χωρών, όταν λέμε ότι στην Κύπρο, είναι μεγαλύτερος ο αριθμός αστυνομικών, ανά πολίτη, παρά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

«Δεν είναι όμοια πράγματα για να τα συγκρίνουμε. Τώρα, αν η Τροχαία δεν κάνει καλά τη δουλειά της, είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να το δούμε.  Αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, όταν λέγεται αυτό, ότι η Αστυνομία, αυτή την περίοδο, έχει πάρα πολλά καθήκοντα να επιτηρήσει όσον αφορά τον ιό, που πραγματικά τα όρια της εξαντλούνται», τόνισε.

Συνέχισε λέγοντας πως «δεν είναι δουλειά της Αστυνομίας να επιβάλλει αστυνομικό καθεστώς παντού», σημειώνοντας πως «είτε μιλάμε για τα διατάγματα για την πανδημία, είτε είναι η παράνομη στάθμευση, θα πρέπει και οι ίδιοι οι πολίτες να έχουν και οι ίδιοι τη συνείδηση, ειδικά αυτή την περίοδο που τα καθήκοντα της Αστυνομίας είναι πολλά, να συμπεριφέρονται με τον τρόπο που αρμόζει». 

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ενέργειες της Αστυνομίας σε θέματα τρομοκρατίας, η κ. Γιολίτη διαβεβαίωσε ότι είναι στις προτεραιότητες της Αστυνομίας, η οποία πρόσθεσε «είναι σε συνεχή συνεννόηση με την ΚΥΠ για θέματα τρομοκρατών και τρομοκρατίας, όπως επίσης είμαστε σε αυξημένη επιφυλακή, κατά καιρούς, όπως πρόσφατα για κτίρια γαλλικών και αρμενικών συμφερόντων».

«Η Αστυνομία», κατέληξε, «έχει να διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στην αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης και της τρομοκρατίας.  Αυτά τα θέματα, επειδή είναι εμπιστευτικά, δεν δημοσιοποιούνται, αλλά να είστε σίγουροι ότι η Αστυνομία έχει πολλή έγνοια για την πάταξη αυτών των φαινομένων και είμαστε, για τα θέματα αυτά, σε διαρκή συνεννόηση και συνεργασία με την ΚΥΠ». 

Πηγή: KYΠE

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών