Deal FBI με τον Κύπριο χάκερ-Το καλύτερο και χειρότερο σενάριο για την ποινή του

Σε συμφωνία με το FBI, ήρθε ο 21χρονος χάκερ Τζόσουα Παλόσο Επιφανίου, ο οποίος είχε συλληφθεί στην Κύπρο το 2017 για ηλεκτρονικές επιθέσεις στο δίκτυο της Cablenet και ακολούθως για την εμπλοκή του σε κύκλωμα που πραγματοποιούσε επιθέσεις σε ιστοσελίδες στις ΗΠΑ.
 
Ο 21χρονος, ο οποίος εκδόθηκε στην Αμερική το περασμένο καλοκαίρι, συμφώνησε και κατέβαλε αποζημιώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, για τη ζημιά που προκάλεσε, αφού υπενθυμίζεται ότι όταν ο Τζόσουα ήταν ακόμη ανήλικος συνεργάστηκε με άλλους χάκερ, για να παραβιάσουν ψηφιακή ενημερωτική ιστοσελίδα και να αλλοιώσουν στοιχεία, επί πληρωμή.
 
Μάλιστα, ο 21χρονος απέκτησε τους κωδικούς πρόσβασης και σε συνεργασία με συγκεκριμένη εταιρία έσβησε τις αρνητικές κριτικές για την εν λόγω εταιρία. Συγκεκριμένα αφαίρεσε περίπου 100 αρνητικές κριτικές με αμοιβή τρεις με πέντε χιλιάδες δολάρια για την κάθε μία.
 
Μιλώντας στον REPORTER, ο δικηγόρος του Michael Chambers, ανέφερε ότι μετά τη συμφωνία θα οριστεί ημερομηνία για να παρουσιαστεί ενώπιον Δικαστηρίου, ώστε να παραδεχθεί τα αδικήματα τα οποία αντιμετωπίζει και να του επιβληθεί ποινή.
 
«Υπολογίζεται ότι θα κληθεί στο Δικαστήριο τον ερχόμενο Φεβρουάριο, γιατί αντιμετωπίζει κατηγορίες σε δύο Πολιτείες και προσπαθούν να βρεθεί μια φόρμουλα, ώστε είτε να αποσυρθούν οι κατηγορίες από τη μια Πολιτεία και να παραδοθεί στην άλλη, είτε να τακτοποιήσουν τις ημερομηνίες για να συντρέχουν».
 
Όπως ενημερώθηκε ο κ. Chambers, από τον δικηγόρο που ορίστηκε να αναλάβει την υπεράσπιση του 21χρονου στις ΗΠΑ, αφότου παραδεχθεί, στην καλύτερη περίπτωση θα αφεθεί ελεύθερος, αφού θα συνυπολογιστεί ο χρόνος που παρέμεινε στις φυλακές της Κύπρου, ενώ στη χειρότερη, θα του επιβληθεί ποινή μέχρι και δεκαπέντε μήνες φυλάκισης.
 
«Μετά την αποφυλάκισή του, μπορεί να επιστρέψει στην Κύπρο κανονικά, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Eίμαστε σε δίαυλο επικοινωνίας με τον Τζόσουα και το FBI και οι Αρχές τον αντιμετώπισαν με πάρα πολύ καλό τρόπο».
 
Ο τρόπος δράσης του 
Υπενθυμίζεται ότι ο Επιφανίου είχε συνδεθεί σε δύο τουλάχιστον υποθέσεις ηλεκτρονικών επιθέσεων και απαίτησης χρημάτων με απειλές, και αυτό προέκυψε από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του, το τηλέφωνο και το ΙP Address του (συνδρομητής Cablenet).
 
Στην πρώτη περίπτωση απαιτήθηκε και δόθηκε το χρηματικό ποσό των 19,000 δολαρίων Αμερικής, σε δύο δόσεις των 9,500 δολαρίων, ενώ στη δεύτερη περίπτωση απαιτήθηκε το χρηματικό ποσό των 90,000 δολαρίων Αμερικής.
 
Μετά τη σύλληψή του στην Κύπρο, στην κατοχή του εντοπίστηκε κατάλογος υπό τον τίτλο «Target List», με πέραν των 1300 ιστοσελίδων εταιριών, που αποτελούσαν πιθανό μελλοντικό του στόχο. Εντοπίστηκαν επίσης ηλεκτρονικά ίχνη και έγγραφα που έδειχναν ότι ο ύποπτος μαζί με άλλα πρόσωπα σχεδίαζαν ηλεκτρονική επίθεση, εναντίον της τράπεζας που συνεργαζόταν και συγκεκριμένης λειτουργού της τράπεζας, που θα είχε ως αποτέλεσμα την πρόσβαση του στο εσωτερικό δίκτυο της τράπεζας.
 
Σύμφωνα με το σχέδιο για να καταστεί εφικτή η εκτέλεση του, θα έπρεπε ο ύποπτος να είχε αποστείλει ηλεκτρονικό μήνυμα στην υπάλληλο της τράπεζας, πράγμα που έκανε. Ακολούθως, έπρεπε να επισκεφθεί το κατάστημα για να ανοίξει το επισυναπτόμενο επί του ηλεκτρονικού μηνύματος αρχείο, που περιείχε κακόβουλο λογισμικό, ώστε να καταστεί εφικτή η πρόσβαση του, στο εσωτερικό δίκτυο της τράπεζας.
 
Από τις έρευνες που είχαν γίνει στην Κύπρο, είχαν εντοπιστεί παράλληλα, ηλεκτρονικά ίχνη και έγγραφα που έδειχναν ότι ο Επιφανίου, μαζί με άλλα πρόσωπα σχεδίαζαν ηλεκτρονική επίθεση εναντίον μεγάλης εταιρίας τεχνολογίας στην Κύπρο, η οποία απαιτούσε την φυσική παρουσία του 21χρονου στα γραφεία της.
 
Για να το πετύχει αυτό στις 3 Απριλίου 2017, είχε επισκεφθεί την συγκεκριμένη εταιρία και είχε αγοράσει ηλεκτρονικό υπολογιστή, όπως αναφερόταν στο σχέδιο του.
 
Σκοπός του, ήταν να αλλάξει συγκεκριμένες παραμέτρους από τον υπολογιστή και να τον επιστρέψει στην εταιρία για επιδιόρθωση, όπου με το ξεκίνημα του και τη σύνδεση του στο διαδίκτυο, θα είχε σύνδεση με το εσωτερικό δίκτυο της εταιρίας.
 
Όπως διαφάνηκε από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν, η επίθεση έγινε με τη μέθοδο DDOS Attack, με την οποία όπως είχαν εξηγήσει οι ειδικοί του ηλεκτρονικού εγκλήματος, έστελνε πολλαπλά αιτήματα στους server της Cablenet την ίδια ώρα, με αποτέλεσμα η εταιρία να μην μπορεί να ανταποκριθεί.
 
Όταν η Cablenet αντιλήφθηκε ότι η επίθεση προερχόταν από δικό της συνδρομητή, του απέκοψε την παροχή διαδικτύου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Έπεσε ο πέλεκυς στον 25χρονο για τον θανατηφόρο που στοίχησε την ζωή στην 19χρονη Μαριλένα-Ποινή δύο ετών
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Συνελήφθη καταζητούμενη για υποθέσεις κλοπών σε Λάρνακα και Αμμόχωστο
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές
Κατασχέθηκαν δύο υπολογιστές μετά από έφοδο σε υποστατικό στο Παραλίμνι