Δευτέρα 15 Αυγ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Χειροπέδες και σε διοργανωτή της διαμαρτυρίας-Ήταν οργανωμένοι οι κουκουλοφόροι

  15/11/2020 12:47
Χειροπέδες και σε διοργανωτή της διαμαρτυρίας-Ήταν οργανωμένοι οι κουκουλοφόροι

Χειροπέδες και σε διοργανωτή της διαμαρτυρίας-Ήταν οργανωμένοι οι κουκουλοφόροι

  15/11/2020 12:47

Στη σύσταση ειδικής ανακριτικής ομάδας στο ΤΑΕ Λεμεσού, προχώρησε η Αστυνομία, σχετικά με τη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό.

Σκοπός της ανακριτικής ομάδας είναι η αναγνώριση, ταυτοποίηση και καταγγελία προσώπων, που πιθανώς παραβίασαν τα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας, για αναχαίτηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης. Σημειώνεται ότι στα πρόσωπα που θα αναγνωριστούν και θα διαπιστωθεί ότι έχουν διαπράξει τέτοια αδικήματα, θα εκδοθεί εξώδικο πρόστιμο ύψους €300.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: BINTEO: Είκοσι έξι δευτερόλεπτα ωμής βίας και χουλιγκανισμού-Εικόνες χάους από τη Λεμεσό

Όσον αφορά στα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διαμαρτυρίας, η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη συνολικά 23 προσώπων.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, στην Πλατεία Διοικητηρίου, στη Λεμεσό, με τη συμμετοχή περίπου 1000 ατόμων, ενώ για την πραγματοποίησή της δεν λήφθηκε οποιαδήποτε άδεια από την Αστυνομία ή από τις Δημοτικές Αρχές της Λεμεσού. Η εκδήλωση διεξήχθη σε ειρηνικά πλαίσια, ωστόσο κατά την ολοκλήρωση της, αριθμός συμμετεχόντων, πολλοί εκ των οποίων είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες, άρχισαν να επιδίδονται σε βανδαλισμούς και ζημιές σε ιδιωτικές περιουσίες και περιουσία του Δήμου Λεμεσού στις παρακείμενες οδούς και να ρίχνουν κροτίδες, πέτρες και βόμβες μολότοφ, εναντίον μελών της Αστυνομίας.

Με την έκρηξη των επεισοδίων, τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης της Αστυνομίας, για αντιμετώπιση της κατάστασης. Αντιοχλαγωγικές ομάδες που συγκροτήθηκαν από μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας και της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης, αναπτύχθηκαν στην περιοχή με αποτέλεσμα τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην οχλαγωγία να διασκορπιστούν στους γύρω δρόμους. Καταδιώχθηκαν από τα μέλη της Αστυνομίας, με αποτέλεσμα 23 πρόσωπα να συλληφθούν για αυτόφωρα αδικήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τραυματίες αστυνομικοί και μαζικές συλλήψεις-Όσα άφησαν πίσω τους τα επεισόδια

Υπό κράτηση εννέα πρόσωπα

Από τους 23 συλληφθέντες, εννέα πρόσωπα, ηλικίας από 16 μέχρι 27 ετών, τέθηκαν υπό κράτηση. To πρωί σήμερα οδηγήθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, το οποίο εξέδωσε εναντίον τους διάταγμα τριήμερης κράτησης. Εναντίον τους διερευνώνται τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, της οχλαγωγίας, της παράνομης κατοχής και μεταφοράς εκρηκτικών υλών και της πρόκλησης κακόβουλης ζημιάς.

Άλλοι τρεις, ηλικίας 23, 29 και 35 ετών, κατηγορήθηκαν γραπτώς για τα αδικήματα της επίθεσης εναντίον αστυνομικού, της πρόκλησης ανησυχίας και της παρεμπόδισης αστυνομικού κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του καθήκοντός του. Ακολούθως αφέθηκαν ελεύθεροι για να κλητευθούν ενώπιον Δικαστηρίου. Οι υπόλοιποι έντεκα καταγγέλθηκαν εξωδίκως για αδικήματα κατά παράβαση του περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Τέσσερις τραυματίες αστυνομικοί

Από τα επεισόδια, τραυματίστηκαν ελαφρά τέσσερα μέλη της ΜΜΑΔ, από ρίψη πετρών, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε προθήκες καταστημάτων, καλάθους σκουπιδιών, ανθώνες και ξύλινους πασσάλους.

Κατά τη διάρκεια περιπολιών της Αστυνομίας στην περιοχή των επεισοδίων εντοπίστηκαν κρυμμένες και έτοιμες προς χρήση, έξι βόμβες μολότοφ, οι οποίες παραλήφθηκαν για να τύχουν δικανικών εξετάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, 13 Νοεμβρίου, εντοπίστηκαν σε προθάλαμο πολυκατοικίας στη Λεμεσό και παραλήφθηκαν, τρεις πλαστικές μπουκάλες, που περιείχαν εύφλεκτη ύλη, ενώ πάνω σε αυτές βρισκόταν περιτυλιγμένες εργοστασιακές κροτίδες.

Σε άλλη περιοχή της Λεμεσού, κατά τη διάρκεια μηχανοκίνητης περιπολίας μελών της ΜΜΑΔ, εντοπίστηκε γύρω στις 11.15μ.μ. ψες, ένα ύποπτο αντικείμενο, το οποίο ομοίαζε με εκρηκτικό μηχανισμό. Στη σκηνή κλήθηκε πυροτεχνουργός της ΑΔΕ Λεμεσού, ο οποίος διαπίστωσε ότι επρόκειτο για μεταλλική σωλήνα η οποία έφερε ταχύκαυστο φυτίλι.

Το ύποπτο αντικείμενο αποσυνδέθηκε και παραλήφθηκε για επιστημονικές εξετάσεις.

Χειροπέδες σε διοργανωτή της διαμαρτυρίας

Οι εξετάσεις για τα επεισόδια συνεχίζονται από το ΤΑΕ Λεμεσού. Για σκοπούς διευκόλυνσης των ανακρίσεων, οι ανακριτές προχώρησαν σήμερα στη σύλληψη 31χρονου διοργανωτή της χθεσινής εκδήλωσης διαμαρτυρίας, δυνάμει δικαστικού εντάλματος σχετικά με τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος και υποκίνησης προσώπων να διαπράξουν κακούργημα.

Για το αδίκημα της υποκίνησης προσώπων προς διάπραξη ποινικού αδικήματος, είχαν κατηγορηθεί γραπτώς την περασμένη Παρασκευή, άλλα δύο πρόσωπα, ηλικίας 22 και 26 ετών. Τα πρόσωπα αυτά φέρονται να είχαν αναρτήσει σχόλια σε σελίδα πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με την χθεσινή διαμαρτυρία, μέσω των οποίων υποκινούσαν άλλα πρόσωπα να διαπράξουν ποινικά αδικήματα.

Δήμαρχος Λεμεσού: Δεν δώσαμε άδεια για την ψεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας
Σε καμία περίπτωση ο Δήμος Λεμεσού δεν θα μπορούσε να δώσει άδεια για εκδήλωση διαμαρτυρίας, αφού κάτι τέτοιο είναι παράνομο με βάση τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το Κράτος για αντιμετώπιση της πανδημίας, ξεκαθαρίζει ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαίδης.
 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Δήμαρχος Λεμεσού ανέφερε ότι «ουδέποτε ο Δήμος Λεμεσού έδωσε άδεια για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης διαμαρτυρίας «ούτε που μας ζητήθηκε και φυσικά ο Δήμος Λεμεσού δεν είναι αρμόδιος για να δώσει τέτοια άδεια. Θέλω να ξεκαθαρίσω αυτό το θέμα για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις», ανέφερε ο κ. Νικολαίδης.
 
Ο Δήμαρχος Λεμεσού εξέφρασε επίσης τη θλίψη και την απογοήτευση του για τα όσα διαδραματίστηκαν χθες βράδυ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας