Έξω από το Προεδρικό συγγενείς κρατουμένων-«Δεχτήκαμε υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν»

Μετά από συνάντηση ημερομηνίας 09/11/2020 το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Προστασίας Δικαιωμάτων Φυλακισμένων και Αποφυλακισθέντων αποφάσισε ομόφωνα όπως πραγματοποιήσει πορεία διαμαρτυρίας, που θα ξεκινήσει από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και θα καταλήξει στο Προεδρικό Μέγαρο, εκφράζοντας ειρηνικά την διαμαρτυρία τους για την άρνηση να δοθεί Χάρη-Αναστολή ¼ στους καταδίκους για τα εξηντάχρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντίθετα στο Συνταγματικό έθιμο που ίσχυε μέχρι στιγμής.

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος στην ανακοίνωση του, «είναι πάγια θέση του Συνδέσμου μας, ότι η παροχή Προεδρικής Χάρης ή/και αναστολής εξυπηρετεί σκοπούς του Σωφρονιστικού Συστήματος και δίδει κίνητρο για τους φυλακισμένους προς ομαλή κοινωνική επανένταξη, καταπολεμά το υπερπληθυσμό και ταυτόχρονα επουλώνει  πολλές πληγές που επιφέρει η αποστέρηση της ελευθερίας στις οικογένειες τους, που είναι και αυτοί θύματα. Από τις 30 του Σεπτέμβρη αναμένουν οι φυλακισμένοι, φίλοι και συγγενείς τους να ανακοινωθεί η Προεδρική Χάρη-αναστολή  της ποινής τους, όμως μέχρι σήμερα τίποτα».

Από τότε, ο Σύνδεσμος, απέστειλε επιστολή με σχετικό γραπτό αίτημα θέλοντας να αποφύγει αχρείαστες κινητοποιήσεις και στάσεις διαμαρτυρίας.
 
«Δεχτήκαμε υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν. Αντί αυτού το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως  αποφάσισε πως πρέπει να σταλούν οι φάκελοι των κρατουμένων στην αστυνομία για έλεγχο και για να δώσει τη σύμφωνη γνώμη της κάτι που μέχρι σήμερα εκκρεμεί. Πράξη ανεπίτρεπτη και σε ευθεία σύγκρουση με τον Ευρωπαϊκό Σωφρονιστικό Κώδικα όπου ξεκάθαρα αναφέρει πως καμία ανάμιξη δεν πρέπει να έχει η αστυνομία και ο στρατός σε θέματα που αφορούν φυλακισμένους.

Λαμβάνοντας υπόψη την ψυχολογική κατάσταση των κρατουμένων και την αγωνία που τους διακατέχει εάν θα συμπεριληφθούν στην λίστα των κρατουμένων που θα απονεμηθεί η Προεδρική Χάρη ή όχι, αναλόγως του τί θέλει η Αστυνομία, την αναστάτωση αυτών και οικογενειών τους, τον υπερπληθυσμό των φυλακών, τα σκληρά μέτρα που τηρούνται για τους κρατούμενους,  δεν μπορούμε παρά να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που αντιπροσωπεύουμε αποδεικνύοντας και έμπρακτα την συμπαράσταση μας».

Ενόψει της δύσκολης  περίοδος που διανύουμε και τον αυξημένο αριθμό θετικών περιστατικών COVID-19 που εντοπίζονται τις τελευταίες ημέρες, η  ημερομηνία της εκδήλωσης διαμαρτυρίας θα ανακοινωθεί μετά που θα ανακοινωθούν τα  νέα μέτρα, μέσω της σελίδας του Συνδέσμου, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης .

Δειτε Επισης

Στο κελί για πέντε χρόνια 25χρονος για δύο ληστείες περιπτέρου στη Χλώρακα
Αυτά είναι τα εξεταστικά κέντρα για τις Παγκύπριες Εξετάσεις κατά επαρχία
Θρήνος για τον 31χρονο αστυνομικό που σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε κτήριο-Έκανε μεροκάματα εκτός υπηρεσίας
Καταζητείσαι 42χρονος Σύρος για παράνομη είσοδο στην Κύπρο το... 2022
ΥΠΕΣ για σχέδιο ΚτίΖΩ-«Δεν θα υπάρξει σοβαρή παρέκκλιση από τα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα»
Δικαιώνει την Κυβέρνηση για αναστολή εξέτασης των αιτήσεων ασύλου η Κομισιόν-«Προβλέπεται για εννέα μήνες»
Στο κελί οι δύο συλληφθέντες για την άφιξη 110 μεταναστών από τη Συρία
Νέα μαρτυρία για τον νεκρό στο Πασαλιμάνι-«Πήδηξε στο φορτηγό για να σωθεί και τον πλάκωσαν τα μπάζα»
Ποινή φυλάκισης οκτώ ετών σε 34χρονο που χτύπησε και βίασε την πρώην σύζυγο του
Βιώσιμο ως το 2080 το ΤΚΑ-Πολιτική βούληση Κυβέρνησης για εξορθολογισμό επενδυτικής πολιτικής