Τετάρτη 2 Δεκ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

H πρωτοφανής απάτη με μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και πώς ξεγελούν τους πολίτες

  30/10/2020 07:02
H πρωτοφανής απάτη με μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και πώς ξεγελούν τους πολίτες

H πρωτοφανής απάτη με μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και πώς ξεγελούν τους πολίτες

  30/10/2020 07:02
Ενώπιον μιας πρωτοφανούς υπόθεσης για τα κυπριακά δεδομένα, βρίσκονται τα Τμήματα Τελωνείων και Φορολογίας, τα οποία τις τελευταίες μέρες ξεκίνησαν έρευνα για απάτη με μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, που αγοράζουν πολίτες, αλλά το κράτος δεν λαμβάνει Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α)
Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, φαίνεται ότι κάποιοι ιδιοκτήτες υποστατικών πώλησης αυτοκινήτων ή εταιρείες, βρήκαν τρόπο να ξεγελούν το κράτος, φέρνοντας αυτοκίνητα από την Αγγλία και να γλυτώνουν την καταβολή του Φ.Π.Α.
 
Συγκεκριμένα, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, όταν οχήματα πωληθούν εκτός Αγγλίας, το ΦΠΑ επιστρέφεται. Ακολούθως, για τα αυτοκίνητα που πουλήθηκαν στην Κύπρο και το ΦΠΑ επιστράφηκε, πρέπει να καταβληθεί ΦΠΑ στην χώρα μας. Οι επιτήδειοι, για να ξεγελάσουν τις Αρχές, βάζουν τους πολίτες να στέλνουν τα χρήματα, για την αγορά στη συγκεκριμένη χώρα, για να βγαίνει το τιμολόγιο στο όνομα τους, ως ιδιώτες.
 
Όταν επιστρέφεται το ΦΠΑ από την αγοραπωλησία, την επωφελείται ο εκάστοτε μεσάζοντας, που στην προκειμένη περίπτωση είναι είτε ο ιδιοκτήτης μάντρας είτε η εταιρεία.  Ως εκ τούτου, ερχόμενο το αυτοκίνητο στην Κύπρο, δεν έχει πληρωμένο το ΦΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βρήκαν την άκρη του νήματος για την κομπίνα με οχήματα-Περνούν από κόσκινο αγοραπωλησίες

Πώς δελεάζουν τους πολίτες
Για να δελεάσουν τους πολίτες, οι επιτήδειοι διαφημίζουν μέσω διαδικτύου αυτοκίνητα, τα οποία είναι περίπου τρεις με τέσσερις χιλιάδες ευρώ πιο φθηνά, από τις τιμές που πουλούν συνάδελφοί τους.
 
Το συγκεκριμένο φαινόμενο, περιέπεσε στην αντίληψη προσώπων, οι οποίοι, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, προχώρησαν σε καταγγελία στις Αρχές και διαπιστώθηκε ότι μέχρι στιγμής στην συγκεκριμένη απάτη, εμπλέκεται τουλάχιστον μία μάντρα αυτοκινήτων, με έδρα το εξωτερικό, η οποία προμηθεύει συγκεκριμένους πωλητές στην Κύπρο.

Παράλληλα, το κράτος για να διαφυλάξει τα κέρδη του, έχει επιβάλει ένα ποσό της τάξης του 25% επί του ποσού αγοράς, για να καλύψει το Φ.Π.Α., συν το διοικητικό κόστος.
 
Μετά από τρεις μήνες, όταν ο Βρετανός πωλητής υποβάλει τη φορολογική του δήλωση, διαπιστώνεται ποια οχήματα έφθασαν στην Κύπρο, χωρίς να καταβληθεί ο φόρος. Για όσα καταβλήθηκε το ποσό του 25% επιστρέφεται, ενώ για τους υπόλοιπους, κρατείται με αποτέλεσμα να πληρώνει τη ζημιά ο πολίτης, ο οποίος για να πάρει τα λεφτά του πίσω, θα πρέπει να τα διεκδικήσει από τον ιδιοκτήτη της μάντρας, μέσω Δικαστηρίου.
 
Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, ο εκάστοτε πολίτης δεν μπορεί να γνωρίζει πως να προσέχει από τέτοιους είδους απάτες, ωστόσο μπορεί να συγκρίνει τιμές, σε σχέση με άλλες εταιρείες, για να διαπιστώσει αν υπάρχει μεγάλη απόκλιση στις τιμές.
 
Σημειώνεται πάντως, ότι με την καταβολή του 25%, επηρεάζονται τόσο οι ιδιοκτήτες μαντρών, αλλά και οι πολίτες, αφού πολλοί αδυνατούν να καταβάλουν το επιπρόσθετο ποσό, το οποίο θα πάρουν πίσω όταν ξεκαθαρίσει η υπόθεσή τους. Αυτό έχει ως αντίκτυπο, τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στο κοινό.
 
Η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε σχέση με τη συγκεκριμένη απάτη, δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει πριν περάσουν τουλάχιστον τρεις μήνες, ενώ δεν αποκλείεται οι Αρχές, αν κρίνουν ότι χρειάζεται να ανατρέξουν σε αγοραπωλησίες του παρελθόντος, για να διαπιστωθεί το εύρος της κομπίνας και για πόσο καιρό κάποιοι δρούσαν στις πλάτες του κράτους.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας