Οι ποινές για τροχαίες παραβάσεις που τέθηκαν σε ισχύ-Εξώδικα που κόβουν κεφάλια

Από τις δώδεκα τα μεσάνυχτα τέθηκαν σε ισχύ οι νέες τσουχτερές ποινές για τροχαίες παραβάσεις, που σκοπό έχουν την μείωση των τροχαίων συγκρούσεων καθώς και τη συμμόρφωση των οδηγών με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Οι αναθεωρημένες ποινές αφορούν την υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης ή ναρκωτικών, οδήγηση χωρίς άδεια οδήγησης ή ζώνη ασφαλείας, ή οδήγηση χωρίς κράνος, ή ασφάλιστρο, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται και οι βαθμοί ποινής. 

Εάν και αρκετοί ειδικοί θεωρούν πως η παιδεία είναι το άλφα και το ωμέγα στην οδική συνείδηση, και σε αυτό επενδύουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η Κύπρος επιλέγει ένα πιο αυστηρό και τιμωρητικό μοντέλο, το οποίο μεν θα εκφοβίζει τους οδηγούς για να μην παρανομήσουν, ωστόσο από την άλλη τα τσουχτερά πρόστιμα, σε συνδυασμό με την μη επιβολή εναλλακτικών ποινών από τα Δικαστήριο, ενδεχομένως να αυξήσει τον αριθμό των ατόμων που καταλήγουν στην φυλακή για ανεξόφλητα εντάλματα. Σημειώνεται πως σε άλλες χώρες για τέτοιου είδους αδικήματα, αντί να οδηγούν στη φυλακή τους παραβάτες, τους αναγκάζουν να παρακολουθούν σχετικά σεμινάρια, ενώ εφαρμόζεται το μέτρο της κοινωνικής εργασίας. Και αυτό, διότι η φυλακή θεωρείται σωφρονιστικό ίδρυμα και με την επιβολή ποινής δεκαπέντε ημερών ή δύο μηνών, ο παραβάτης δεν μπορεί να ενταχθεί σε προγράμματα και να «σωφρονιστεί», ενώ ακολούθως δημιουργούνται άλλα προβλήματα, με αρνητικές συνέπειες. Για παράδειγμα, χάνει τη δουλειά του, «λερώνει» το ποινικό μητρώο του, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να βρει δουλειά, ενώ κουβαλά το στίγμα του φυλακισμένου. 

Σε δηλώσεις του στον REPORTER o Διευθυντή της Τροχαίας, Γιαννάκης Γεωργίου, ανέφερε πως «στόχος της αύξησης των ποινών, είναι η μείωση των τροχαίων συγκρούσεων και κυρίως των θανατηφόρων συγκρούσεων».

Οι ποινές διαμορφώνεται ως ακολούθως:

Οδήγηση Η ποινή μέχρι χθες Νέα ποινή Επανάληψη αδικήματος εντός 3 ετών
Χωρίς ζώνη ασφαλείας € 85 € 150 € 300
Χωρίς κράνος € 85 € 200 € 400
Με μη ελεύθερα χέρια (χρήση τηλεφώνου) € 85 € 150 € 300
Με μη ελεύθερα χέρια (χρήση άλλου αντικειμένου) € 85 € 85  

 

Παραβίαση κόκκινου σηματοδότη  Η ποινή μέχρι χθες  Νέα ποινή
  € 85 € 300

 

Παράνομη στάθμευση  Η ποινή μέχρι χθες  Νέα ποινή
Πάνω σε πεζοδρόμιο € 85 € 100
Σε χώρους στάθμευσης για ΑμεΑ € 85 € 300
Στην αντίθετη πλευρά της πορείας του οχήματος € 85 € 100
Σε διπλή κίτρινη γραμμή € 65 € 100

 
 

 

 

 

 

Προσπέραση 
Σε διάβαση πεζών € 200
Παράνομη προσπέραση € 150

Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

Ανάλογα αλκοόλης στην αναπνοή Ποινή μέχρι χθες  Οι νέες ποινές ΒΑΘΜΟΙ ΠΟΙΝΗΣ
22-35μg/100ml € 100 € 125 1
36-55μg/100ml € 200 € 250 3
56-70μg/100ml € 300 € 500 4
>71μg/100 ml Παραπομπή στο Δικαστήριο

Νέοι και επαγγελματίες οδηγοί

Ανάλογα αλκοόλης στην αναπνοή ΕΞΩΔΙΚΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΒΑΘΜΟΙ ΠΟΙΝΗΣ
9-22μg/100ml € 125 1
23-35μg/100ml € 250 3
36-55μg/100ml € 500 4
>56μg/100 ml Παραπομπή στο Δικαστήριο
 
Παραβίαση ανώτατου ορίου ταχύτητας
Υπέρβαση του ορίου ταχύτητας μέχρι 30% €2/χλμ πρόστιμο και 1-3 Βαθμοί Ποινής
Υπέρβαση του ορίου ταχύτητας μέχρι 50% €3/χλμ πρόστιμο και 2-4 Βαθμοί Ποινής
Υπέρβαση του ορίου ταχύτητας μέχρι 75% €5/χλμ πρόστιμο και 3-6 Βαθμοί Ποινής
Πέραν του 75% Παραπομπή στο Δικαστήριο
 
Νέες ποινές
Οδήγηση Εξώδικο Πρόστιμο
Χωρίς ασφαλιστήριο ευθύνης έναντι τρίτου
 
€ 200
Χωρίς πιστοποιητικό καταλληλόλητας για λεωφορεία ή φορτηγά μηχανοκίνητου οχήματος βαρέως τύπου
 
€ 300
Χωρίς πιστοποιητικό καταλληλόλητας οποιουδήποτε άλλου τύπου οχήματος € 150
Οδήγηση ακινητοποιημένου οχήματος
 
€ 85

Όπως ανέφερε ο Διευθυντής της Τροχαίας, όσοι δεν καταβάλουν το τίμημα του εξώδικου θα σχηματίζεται φάκελος και θα οδηγούνται ενώπιον του Δικαστήριο.

«Το Δικαστήριο θα αποφασίζει ποια θα είναι η ποινή. Δεν θα υπάρξει περίοδος χάριτος. Αν κάποιος δεν πληρώσει το εξώδικο του θα οδηγείται στο Δικαστήριο, το οποίο θα του επιβάλει πρόστιμο ή φυλάκιση».

Σε σχέση με τα στατικά της πληρωμής των εξωδίκων, ο κ. Γεωργίου είπε πως μέχρι σήμερα η πληρωμή τους είναι γύρω στο 72-73%. «Τώρα με την αύξηση των ποινών δεν γνωρίζουμε αν θα μειωθεί η τήρηση της πληρωμής των εξωδίκων και πόσο % θα πληρώνουν».

Οδηγοί υπό επιτήρηση

Σε περίπτωση στέρησης του δικαιώματος κατοχής ή λήψης άδειας οδήγησης, τότε εφαρμόζονται για τρία έτη οι αυστηρότερες ποινές/όρια που ισχύουν για τους νέους οδηγούς, π.χ. μειωμένα όρια αλκοόλ και αυξημένες ποινές για αλκοόλ, να ναρκωτικά και συνδυασμό αυτών με ταχύτητα.

Μετακίνηση αυτοκινήτου όταν:

  • Το όχημα είναι σταθμευμένο ή εγκαταλελειμμένο σε οποιαδήποτε οδό παράνομα/ επικίνδυνα ή κατά κάποιο τρόπο παρεμποδίζει την κυκλοφορία
  • Ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να ανευρεθεί ή αρνείται ή παραλείπει να το μετακινήσει

Κατακράτηση οχήματος στις εξής περιπτώσεις:

  • Όπου δεν υπάρχει ασφαλιστήριο έγγραφο που αφορά ευθύνη έναντι τρίτου
  • Οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ
  • Άρνησης παροχής δείγματος εκπνοής για έλεγχο αλκοόλ

Οδήγηση υπό την επήρεια εξαρτησιογόνων ουσιών:

  • Φυλάκιση για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα τρία έτη ή/και
  • Χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις € 8.000 ευρώ
  • Στέρηση της ικανότητας κατοχής/έκδοσης άδειας οδήγηση για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τα 3 έτη

Οδήγηση χωρίς άδεια οδήγησης

Οδήγηση χωρίς ισχύουσα άδεια οδήγησης (της οποίας διοικητική ισχύς έληξε) και οδήγηση κατά παράβαση όρου που επιβλήθηκε από τον Έφορο Μηχανοκίνητων Οχημάτων στην άδεια οδήγησης Εξώδικο πρόστιμο € 50
 
Αμελής οδήγηση
Αμελής οδήγηση Φυλάκιση 6 μηνών ή και πρόστιμο € 1.500
Αμελής οδήγηση και πρόκληση ζημιάς σε περιουσία Φυλάκιση 1 έτους ή και πρόστιμο € 3.000
Αμελής οδήγηση και πρόκληση σωματικής βλάβης Φυλάκιση 2 ετών ή και πρόστιμο € 6.000

Εγκατάλειψη της σκηνής τροχαίας σύγκρουσης

Εγκατάλειψη-Θάνατος Φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα 5 έτη ή/και χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις 15.000 και στέρηση του δικαιώματος κατοχής άδειας οδηγού για περίοδο που δεν υπερβαίνει τα 2 έτη από την ημερομηνία της καταδίκης
Εγκατάλειψη-Σωματική Βλάβη Φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα 2 έτη ή/και χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις € 10.000 και στέρηση του του δικαιώματος κατοχής άδειας οδηγού για περίοδο που δεν υπερβαίνει τα 2 έτη από την ημερομηνία της καταδίκης
Εγκατάλειψη-Ζημιά σε περιουσία Φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τον 1 μήνα ή/και χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις € 3.000 και στέρηση του δικαιώματος κατοχής άδειας οδηγού για περίοδο που δεν υπερβαίνει τους 2 μήνες από την ημερομηνία της καταδίκης

Επέκταση προθεσμίας πληρωμής για εξώδικα άνω των €100

Τα εξώδικα πρόστιμα τροχαίων παραβάσεων άνω των €100 πληρώνονται εντός 30 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης τους, διαφορετικά το ποσό θα αυξάνεται κατά 50%. Σε περίπτωση μη εξόφλησης μετά από 45 ημέρες από την έκδοση εξώδικου προστίμου, θα ασκείται δίωξη.

Έρχονται και οι κάμερες αρχές 2021

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν έρευνες, οι οποίες αποδεικνύουν πως με την αύξηση των ποινών θα μειωθούν οι τροχαίες συγκρούσεις, ο Διευθυντής της Τροχαίας Γιαννάκης Γεωργίου, είπε πως «στο εξωτερικό φαίνεται ότι επιβάλλουν και αυτοί αύξηση στις ποινές, δεν είμαστε μόνο εμείς που το κάνουμε. Έχουν εφαρμόσει αυστηρές ποινές, για να αποτρέψουν τις τροχαίες συγκρούσεις. Έχουν εφαρμόσει το σύστημα φωτοεπισήμανσης για να εντοπίζουν τους παραβάτες. Όλα αυτά είναι μέτρα για να μειωθούν οι συγκρούσεις, τα οποία ακολουθούμε και εμείς».

Παράλληλα, ο κ. Γεωργίου ανέφερε πως η αξιολόγηση των προσφορών για το σύστημα φωτοεπισήμανσης βρίσκεται προς το τέλος, ενώ αναμένεται η πρώτη εγκατάσταση των καμερών αρχές του 2021.

«Ευελπιστούμε ότι περίπου σε εννέα με δέκα μέρες, θα τελειώσει αξιολόγηση τους και ακολούθως να γίνει η κατακύρωση σε περίπου ένα μήνα στην εταιρία, η οποία θα αναλάβει την εγκατάσταση των καμερών. Αφού γίνει η κατακύρωση και όλα πάνε καλά, τότε αναμένεται η εγκατάσταση των πρώτων 20 πιλοτικών καμερών περί τις αρχές του πρώτου τρίμηνου, του νέου έτους».

Σε σχέση με την παιδεία που πρέπει να τυγχάνουν κυρίως οι νέοι, ο κ. Γεωργίου ανέφερε πως «το έχουμε κάνει, επενδύσαμε στη διαπαιδαγώγηση και αυτό ήταν από τους πρώτους μας στόχους. Έχουμε προσθέσει τα μαθήματα της οδικής ασφάλειας στα σχολεία. Το Υπουργείο Παιδείας ανέλαβε να διδάσκονται έξι εμβόλιμες περιόδους τόσο στα Γυμνάσια, όσο και στα Λύκεια. Γίνονται και μαθήματα οδικής ασφάλειας, από τα Νηπιαγωγεία και στα Δημοτικά, τόσο από αστυνομικούς με διαλέξεις, όσο και από τους δασκάλους».

Δειτε Επισης

Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Έξι πρόσωπα κατηγορήθηκαν γραπτώς για παράνομη εργοδότηση στην Πάφο
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
Σιγή ασυρμάτου για τη διερεύνηση του θανάτου αλλοδαπού στη Λεμεσό-Περιμένει στοιχεία η Λοττίδου
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ανέκοψαν όχημα για έλεγχο και εντόπισαν 120 κροτίδες-Συνελήφθη 22χρονος
Διευκρινήσεις Δήμου Λεμεσού για την κατάρρευση προέκτασης οροφής κτιρίου