Δίχασε ξανά το Δικαστήριο το Αλεξούι-«Άνθρακας» σημείωμα περί εξαγοράς μάρτυρα

Δίχασε και πάλι το Δικαστήριο το θέμα της κράτησης των Αλέξη Μαυρομιχάλη και Ντίντι Ρούντολφ, αφού ο πρόεδρος του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας έκρινε πως οι κατηγορούμενοι θα έπρεπε να αφεθούν ελεύθεροι υπό όρους, ενώ οι άλλοι δύο Δικαστές πως πρέπει να παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η κατάθεση Ζαβράντωνα για Αλεξούι, ο... λάθος εκτελεστής και η μάχη της κράτησης

Κατά την προηγούμενη ακροαματική διαδικασία, όπου άρχισε η δίκη με την κατάθεση των πρώτων μαρτύρων, οι συνήγοροι υπεράσπισης, Άντρος Πελεκάνος και Αντώνης Δημητρίου, έθεσαν για άλλη μια φορά το ζήτημα της κράτησης των πελατών τους, υποδεικνύοντας στο Δικαστήριο πως από την εξ όψεως μαρτυρία, υπάρχει ισχυρή προσδοκία αθώωσης, ενώ στάθηκαν στο γεγονός πως ο παραπονούμενος επικαλέστηκε άλλους δύο μάρτυρες, Φάνο Χατζηγεωργίου και Γιώργο Χριστοδούλου Ζαβράντωνα, οι οποίοι ωστόσο ανέτρεψαν τους ισχυρισμούς του «Γλύκα».
 
Από την πλευρά της η Κατηγορούσα Αρχή ζήτησε την κράτηση τους, με τα αίτημα της να βασίζεται στο κίνδυνο διαφυγής και στην πιθανότητα επηρεασμού μαρτύρων και στο ότι εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τρίτου προσώπου (σ.σ. Ιωσήφ Ιωσήφ άλλως «Σήφης», ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης στα κατεχόμενα).
 
Η Κατηγορούσα Αρχή κατέθεσε εμπιστευτικό σημείωμα, ημερομηνίας 21.7.2020, το οποίο αναφέρεται σε πληροφορία ότι ο λόγος που απέσυρε ο μάρτυρας Φάνος Χατζηγεωργίου είναι διότι πήρε τα χρηματικό ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ. Αναφέρεται περαιτέρω ότι σύμφωνα με την πληροφορία, τα μισά χρήματα δόθηκαν από συγκεκριμένο καταζητούμενο, ενώ είναι άγνωστη προέλευση του υπόλοιπου χρηματικού ποσού. Τέλος ο πληροφοριοδότης κρίνεται αξιόπιστος, αφού συνεργάστηκε ξανά με την Αστυνομία με θετικά αποτελέσματα.
 
Ωστόσο, στην απόφαση του ο πρόεδρο του Κακουργιοδικείου ανέφερε πως δεν υφίσταται πιθανότητα επηρεασμού μαρτύρων, λέγοντας πως «παρά τη συγκεκριμενοποίηση του περιεχομένου του ισχυρισμού, είναι τόσο αόριστο ως προς την προέλευση και πηγή του, που δεν θα μπορούσε να ικανοποιήσει το Δικαστήριο ώστε να οδηγηθεί σε συμπέρασμα ύπαρξης τέτοιας πιθανότητας».
 
Σε σχέση με την ένορκη δήλωση του Φάνου Χατζηγεωργίου, ο οποίος αποσύρθηκε και αναφέρει πως είπε ψέματα γιατί απειλήθηκε από τον «Γλύκα», ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου υπέδειξε πως «δεν είναι συναφώς ανάξια αναφοράς η απόσυρση από τον μάρτυρα της υποστηρικτικής για την εκδοχή του παραπονούμενου κατάθεσης. Και μάλιστα, με την αναφορά ότι είχε αρχικά δοθεί κατόπιν απειλής από τον παραπονούμενο».

Παράλληλα, ο πρόεδρος στην απόφαση του ανέφερε πως «δεν είναι επίσης ανάξια αναφοράς» το γεγονός ότι ο Φάνος δεν επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του «Γλύκα» σε σχέση με τους λόγους που δεν ενέπλεξε εξαρχής τους κατηγορούμενους, προσθέτοντας την ίδια ώρα πως «στην όψη των δεδομένων που συνεξετάζονται για να οδηγήσουν, αντικειμενικά ιδωμένα, στο συμπέρασμα ότι αδυνατίζουν τη υπόθεση της Κατηγορούσας Αρχής. Καμία αξιολόγηση δεν γίνεται εδώ. Απλώς προκύπτει ότι τα αρχικά δεδομένα που οδηγούσαν σε συγκεκριμένο επίπεδο πιθανότητας καταδίκης, άλλαξαν με τρόπο που επηρεάζουν αυτή την ισχύ πιθανολόγησης αρνητικά».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος Μ. Αμπίζας, ανέφερε πως με βάση τα δεδομένα, «αντικειμενικά και στην όψη τους», οδηγούν στο συμπέρασμα πως δεν χρειάζεται η κράτηση των κατηγορουμένων κατά τη διάρκεια της δίκης.

«Δεν στοιχειοθετείται κίνδυνος με προσέλευσης των κατηγορουμένων στη δίκη, που ήδη ξεκίνησε, σε βαθμό που να πρέπει να διαταχθεί, ως εξαίρεση στον κανόνα, η περαιτέρω κράτηση τους. Αντίθετη θεώρηση, είμαι της άποψης ότι ουσιαστικά θα σήμαινε ότι σε κάθε περίπτωση σοβαρής ποινικής υπόθεσης θα ήταν ορθό να διατάσσεται η κράτηση. Κρίνω ότι, με βάση τα δεδομένα της υπόθεσης, ως αναλύονται ανωτέρω, ανάλογοι αυστηροί όροι εγγύησης, που να ανταποκρίνονται στη σοβαρότητα της υπόθεσης, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την παρουσία των κατηγορουμένων στη δίκη. Κάτι το οποίο είναι το ζητούμενο».

Η απόφαση των άλλων δύο Δικαστών
Σε σχέση με τον κίνδυνο επηρεασμού μαρτύρων και αναφορικά με τον εμπιστευτικό σημείωμα της Αστυνομίας που αφορά τον Φάνο Χατζηγεωργίου, οι δύο Δικαστές, Γ. Πετάση-Κορφιώτη και Μ. Παπαϊωάννου, ανέφεραν πως «είναι αναγκαίο να υπάρχει ενώπιον του Δικαστηρίου κάποια υποστηρικτική προς τούτο μαρτυρία ή η τέτοιου είδους πιθανολόγηση να στηρίζεται στις ιδιαίτερες περιστάσεις της υπόθεσης. Μια γενική δήλωση από μέρους της Κατηγορούσας Αρχής δεν είναι αρκετή. Το Δικαστήριο δεν αναμένει φυσικά απόδειξη προσπάθειας επηρεασμού μαρτύρων αλλά προσκόμιση μαρτυρίας η οποία αξιολογούμενη σε σχέση με τους κινδύνους να καταδεικνύει ότι οι φόβοι της Αστυνομίας είναι εύλογα δικαιολογημένοι. Στην προκειμένη περίπτωση το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα υποβλήθηκε με ένα γενικό, ασαφές και αόριστο τρόπο, με αποτέλεσμα να μην δικαιολογείται η κράτηση των κατηγορουμένων σε αυτή τη βάση. Η παρουσίαση του εγγράφου από μόνη της δεν είναι ικανή να στοιχειοθετήσει κίνδυνο επηρεασμού μαρτύρων».

Αναφορικά με την κατάθεση του Γιώργου Ζαβράντωνα, ο οποίος δεν επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του «Γλύκα», οι δύο Δικαστές στην απόφαση τους αναφέρουν πως «η μαρτυρία της Κατηγορούσας Αρχής είναι αρκετά ισχυρή ώστε να πιθανολογήσει καταδίκη», ενώ σε σχέση με τις αντιφατικές μαρτυρίες του παραπονούμενου και τους μάρτυρες που δεν εμπλέκουν τους κατηγορούμενους, ανέφεραν πως θα αξιολογηθούν κατά τη διάρκεια της δίκης. Παράλληλα, θεωρούν πως η κατάθεση του Ζαβράντωνα δεν αποδυναμώνει την υπόθεση σε βαθμό που να επηρεάζει ουσιωδών την πιθανότητα καταδίκης.

«Έχοντας ικανοποιηθεί για την ύπαρξη κινδύνου φυγοδικία των δύο κατηγορουμένων, κρίνουμε ότι η παρουσία των κατηγορουμένων στη δίκη για την εκδίκαση της υπόθεσης τους, μπορεί να διασφαλιστεί μόνο εάν αυτοί παραμείνουν υπό κράτηση και ως εκ τούτου εκδίδουμε ανάλογη διαταγή».

Νέα έφεση και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων αναμένεται να εφεσιβάλει εκ νέου την απόφαση του Κακουργιοδικείου, ζητώντας την απελευθέρωση των Αλέξη Μαυρομιχάλη και Ντίντι Ρούντολφ, προβάλλοντας για άλλη μια φορά τη θέση πως με βάση τις μαρτυρίες δεν υπάρχει πιθανότητα καταδίκης, ενώ θέτει θέμα αξιοπιστίας του βασικού μάρτυρα, ο οποίος έδωσε αρχικά άλλους δύο δράστες και τρία χρόνια μετά κατονόμασε τους κατηγορούμενους.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη έφεση, ο πρόεδρος του Ανωτάτου διαχώρισε τη θέση του από τους άλλους δύο Δικαστές, κρίνοντας πως έπρεπε οι κατηγορούμενοι να αφεθούν ελεύθεροι.

Ενώπιον του Ανωτάτου, κατά την προηγούμενη έφεση, είχε τεθεί μόνο η ένορκη δήλωση του Φάνου Χατζηγεωργίου, με την οποία αποσύρθηκε, ενώ στη νέα προσφυγή θα τεθεί και η κατάθεση του Γιώργου Ζαβράντωνα, ο οποίος δεν επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του «Γλύκα».

Παράλληλα, οι δύο δικηγόροι των δύο κατηγορουμένων, αναμένεται να προσφύγουν και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σε σχέση με τις προηγούμενες αποφάσεις, τόσο του Κακουργιοδικείου όσο και του Ανωτάτου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χαστούκι Προέδρου Ανωτάτου για υπόθεση Μαυρομιχάλη-«Θα έπρεπε να απελευθερωθούν»

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον