Η κατάθεση Ζαβράντωνα για Αλεξούι, ο... λάθος εκτελεστής και η μάχη της κράτησης

Με την κατάθεση των πρώτων μαρτύρων άρχισε η δίκη των Αλέξη Μαυρομιχάλη και Ντίντι Ρούντολφ, οι οποίοι βρέθηκαν ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, για την απόπειρα φόνου του Παναγιώτη Παναγιώτου, άλλως «Γλύκας», που διαπράχθηκε τον Νοέμβριο 2017.
 
Μετά την κατάθεση των πρώτων μαρτύρων από πλευράς Αστυνομίας, οι δικηγόροι των κατηγορουμένων, Άντρος Πελεκάνος και Αντώνης Δημητρίου, έφεραν ένσταση στην κράτηση των πελατών τους, ενώ έθεσαν ενώπιον του Κακουργιοδικείου τα νέα δεδομένα, με την απόσυρση δύο μαρτύρων, στους οποίους στηρίχθηκε η κατάθεση του «Γλύκα».

Για άλλη μια φορά τέθηκαν στο επίκεντρο οι αντιφατικές μαρτυρίες του παραπονούμενου, ο οποίος, όπως αναφέρθηκε, το 2017 μετά την απόπειρα φόνου εναντίον του, έδωσε πέντε καταθέσεις, στις οποίες ενέπλεκε άλλα πρόσωπα και έδειξε δύο διαφορετικούς δράστες, ενώ το 2020 έδωσε άλλες τρεις καταθέσεις.

«Προέβη σε οκτώ συνολικά καταθέσεις στην Αστυνομία, όπου προβάλλει διαφορετικές εκδοχές και ισχυρισμούς και όπου προβαίνει σε τρεις διαφορετικές περιγραφές, αναγνωρίσεις προσώπων. Αξιοσημείωτο είναι δε το γεγονός ότι στη μια εκ των τριών περιγραφών/αναγνωρίσεων του, ο παραπονούμενος αναγνώρισε συγκεκριμένο πρόσωπο μέσω φωτογραφίας, την οποία υπέγραψε προς επιβεβαίωση ότι απεικονίζει το πρόσωπο που τον πυροβόλησε και δεν ήταν ο κατηγορούμενος 1 (σ.σ Αλέξης Μαυρομιχάλης), αλλά ούτε και ο κατηγορούμενος 2 (σ.σ Ντίντι Ρούντολφ). Η εν λόγω φωτογραφία, η οποία υπάρχει στο φάκελο της υπόθεσης επισυνάπτεται στην παρούσα αγόρευση για εύκολη αναφορά. Στις οκτώ καταθέσεις του ο παραπονούμενου, οι τοποθετήσεις του μεταβάλλονται άρδην και εκ βάθρων, αποκαλύπτοντας αλλότρια κίνητρα και αποδεικνύοντας ότι ο ίδιος ενεργεί κατά το δοκούν και ως ο ίδιος ανέφερε στη κατάθεση του ημερομηνίας 27/01/20, πράττει «στη βάση του τι θεωρεί σωστό».

Αντώνης Δημητρίου και Άντρος Πελεκάνος, υπέδειξαν στο Δικαστήριο πως οι εξηγήσεις που δίνει ο «Γλύκας», τρία χρόνια μετά τη διάπραξη του αδικήματος, «δεν είναι πιστευτές και ενέχουν σοβαρό αλλότριο κίνητρο και στερούνται λογικής, γεγονός που ενισχύει και τη λογική προσδοκία αθώωσης.

Η ένορκη δήλωση Φάνου που αδειάζει Γλύκα
Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων αναφέρθηκε και στην ένορκη δήλωση του Φάνου Χατζηγεωργίου, με την οποία αποσύρεται από μάρτυρας και καταθέτει πως «όταν η Αστυνομία κάλεσε τον Γλύκα και του είπε ότι απειλείται η ζωή του ήρθε και με βρήκε και μου είπε ότι πρέπει να τον βοηθήσω και να δώσω κατάθεση εναντίον του Αλέξη Μαυρομιχάλη. Συγκεκριμένα μου είπε να αναφέρω στην Αστυνομία ότι ο Αλέξης Μαυρομιχάλης μου ζήτησε να σκοτώσω τον Γλύκα όπως επίσης και ότι μου εκμυστηρεύτηκε ότι αυτός κρυβόταν πίσω από την απόπειρα του. Μου είπε ότι αν δεν τον βοηθήσω θα είχα προβλήματα τόσο μαζί του όσο και με την παρέα του. Αυτό το θεώρησα ως απειλή».

Οι δικηγόροι Μαυρομιχάλη και Ρούντολφ, διερωτήθηκαν πως είναι δυνατόν να μην επηρεάζει την πιθανότητα καταδίκης η δήλωση του Φάνου και να μην ενισχύει την ύπαρξη ισχυρής εύλογη προσδοκίας αθώωσης.

«Σύμφωνα με την νομολογία του ΕΔΑΔ, επιβάλλεται να υφίστανται συγκεκριμένοι και ισχυροί λόγοι, οι οποίοι να αποδεικνύονται με πειστικό τρόπο και οι οποίοι αυταπόδεικτα να συνηγορούν προς τη συνέχιση της κράτησης, ενόψει του ότι τέτοιοι λόγοι ανατρέπουν ουσιαστικά τον πρωταρχικό κανόνα σεβασμού της ατομικής ελευθερίας. Τα επιχειρήματα υπέρ και κατά της απελευθέρωσης/απόλυσης πρέπει να διατυπώνονται και να καταγράφονται με ξεκάθαρο τρόπο και όχι γενικά και αφηρημένα».   

Η υπεράσπιση παρέπεμψε επίσης το Κακουργιοδικείο σε καταθέσεις μαρτύρων που όπως αναφέρθηκε, καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς του παραπονούμενου, ενώ υπέδειξε και την μαρτυρία νοσηλευτή, στον οποίο ο «Γλύκας», ενώ τον τοποθετούσε στο φορείο, του ανέφερε πως «τον πυροβόλησε κάποιος άντρας, άγνωστος». Επίσης, έγινε αναφορά και στην κατάθεση του γείτονα, ο οποίος περιέγραψε τον δράστη, περιγραφή η οποία δεν ομοιάζει με τον Ρούντολφ, που κατονομάστηκε από τον παραπονούμενο ως ο δράστης.

Ο ανατρεπτικός Ζαβράντωνας και η φωτογραφία άλλου εκτελεστή
Στην κατάθεση και του Γιώργου Χριστοδούλου Ζαβράντωνα, στάθηκε η υπεράσπιση των κατηγορουμένων, την οποία έδωσε μετά την σύλληψη του από τις κυπριακές Αρχές για άλλες υποθέσεις.

Όπως αναφέρθηκε από την πλευρά των δικηγόρων, στην κατάθεση του ο «Γλύκας» είχε αναφέρει ότι «ο Ζαβράντωνας του έλεγε να μην μιλήσει για το ποιος τον πυροβόλησε, γιατί όλα θα κανονίζονταν με την αποφυλάκιση του». Για αυτό, όπως κατέθεσε ο παραπονούμενος, είπε ψέματα σε σχέση με τον δράστη που υπέδειξε σε φωτογραφία.  

Ωστόσο, σε κατάθεση του ο Ζαβράντωνας, τον περασμένο Αύγουστο, ανέφερε πως δεν γνώριζε το πρόσωπο που πυροβόλησε τον «Γλύκα», ενώ σε σχέση με τη μαρτυρία ότι πίεζε τον παραπονούμενο να μην μιλήσει, ανέφερε «εγώ δεν πίεσα κανένα. Ποιος ήταν ο λόγος να κάνω αυτό το πράγματα που την στιγμή που ήμουνα παρεξηγημένος με τον Αλέξη Μαυρομιχάλη. Αντιθέτως υποστήριζα και τον βοηθούσαν να πει στην Αστυνομία για εκείνους που υποψιαζόταν. Όταν αντιλήφθηκα ότι ο Γλύκας αναγνώρισε τρία πρόσωπα τον άφησα να μόνο του να ηρεμήσει».

Επίσης ανέφερε πως «σε καμία περίπτωση εγώ δεν πίεσα τον Γλύκα να αναγνωρίζει οποιαδήποτε φωτογραφία. Να σου πω ότι ο … επικοινώνησε τηλεφωνικώς μαζί μου και μου είπε ότι έχει μια φωτογραφία κάποιου Αλβανού του οποίου είχαν πληροφορίες με τον … ότι τούτος ο Αλβανός ήταν εκτελεστής και ήρθε ξανά να κάνει δουλειά στην Κύπρο και να την δώσουμε στον Γλύκα για να την δει. Έτσι και έγινε. Στείλαμε τη φωτογραφία στον Γλύκα και την αναγνώρισε».

Ερωτηθείς από τον ανακριτή γιατί πίεζε τον «Γλύκα» να μην δώσει κατάθεση στην Αστυνομία, ο Ζαβράντωνας απέρριψε κάτι τέτοιο, ενώ στην υπόδειξη πως γνώριζε εξαρχής το πρόσωπο που πυροβόλησε τον παραπονούμενο, ανέφερε «μέχρι σήμερα δεν ξέρω ποιος τον πυροβόλησε».

Επιπρόσθετα, σε σχέση με την μαρτυρία του «Γλύκα» ότι είπε στον Ζαβράντωνας ότι αυτός που τον πυροβόλησε είναι ο Ρούντολφ, ο Ζαβράντωνας ανέφερε «εμένα προσωπικά δεν μου είπε για τον Ρούντολφ, ενώ θέλησε να διευκρινίσει πως «δεν είχα κανένα λόγο να αναμειχθώ στην αναγνώριση του δράστη στην απόπειρα φόνου του Γλύκα. Εάν αναγνώριζε οποιονδήποτε, κανένας δεν μπορούσε να του επιβληθεί για να μην τον αναγνωρίσει».

Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων υπέδειξαν επίσης στο Κακουργιοδικείο πως πέραν της κατάθεσης του «Γλύκα», δεν υπάρχει άλλη μαρτυρία που να τους εμπλέκει στην υπόθεση, τονίζοντας πως υπάρχουν στοιχεία τα οποία αναντίλεκτα συνηγορούν υπέρ της ισχυρής και εύλογης προσδοκίας αθώωσης.

«Ποια η ασφάλεια του δικαίου όταν υπάρχει αοριστία στην εφαρμογή και ερμηνεία των νομολογιακά καθορισμένων παραγόντων που καθορίζουν το ζήτημα κράτησης;»  

Εναλλακτικά μέτρα για διασφάλιση της παρουσίας τους
Οι δικηγόροι υπέδειξαν στο Δικαστήριο πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να διασφαλίσουν την παρουσία των κατηγορουμένων στο Δικαστήριο, μεταξύ αυτών και η παρουσία τους στους αστυνομικούς σταθμούς, η χρηματική εγγύηση καθώς και να τοποθετηθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιόλι. Σημειώνεται πως προχθές σε βραχιολάκι τοποθετήθηκε άλλος ένας υπόδικος, με την απόφαση του Δικαστηρίου να χαιρετίζεται τόσο από τη Διεύθυνση των Φυλακών όσο και από άλλους αρμοδίους, αφού η παρουσία του και πάλι διασφαλίζεται, ενώ η εφαρμογή αυτού του μέτρου βοηθά στην αποσυμφόρηση των φυλακών, όπου υπάρχουν δεκάδες υπόδικοι που για μήνες είναι στο περίμενε μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης τους.   

Η υπεράσπιση τόνισε στο Δικαστήριο πως οι καταθέσεις Φάνου και Ζαβράντωνα έχουν αδυνατίσει τη μαρτυρία του «Γλύκα», ενώ ανέφερε πως «στοιχεία ή δεδομένα υπέρ του κατηγορουμένου πρέπει να τίθεται στην πλάστιγγα και να συνεκτιμώνται δικαστικά, συνυπολογιζόμενα στην άσκηση της διακριτικής ευχέρειας του Δικαστηρίου». Παράλληλα, υποδείχθηκε και η πρόσφατη απόφαση του Προέδρου του Ανωτάτου, ο οποίος έκρινε στη δική του απόφαση κατά την Έφεση, πως οι κατηγορούμενοι θα έπρεπε να αφεθούν ελεύθεροι, λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά τον ουσιώδη χρόνο είχε παρουσιαστεί μόνο η απόσυρση της μαρτυρίας του Φάνου, αφού η κατάθεση Ζαβράντωνα λήφθηκε σε μεταγενέστερο στάδιο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χαστούκι Προέδρου Ανωτάτου για υπόθεση Μαυρομιχάλη-«Θα έπρεπε να απελευθερωθούν»

Το Δικαστήριο επιφύλαξε την απόφαση του για την κράτηση των κατηγορουμένων.
 

Δειτε Επισης

Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Βαριά καμπάνα σε 49χρονη που πιάστηκε με δεκάδες κούτες αδασμολόγητων τσιγάρων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες