Σάββατο 23 Ιαν, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Ο παραγωγός του Netflix στον REPORTER-Τα γυρίσματα στις Κεντρικές και ο κρατούμενος παρουσιαστής

  23/09/2020 13:46
Ο παραγωγός του Netflix στον REPORTER-Τα γυρίσματα στις Κεντρικές και ο κρατούμενος παρουσιαστής

Ο παραγωγός του Netflix στον REPORTER-Τα γυρίσματα στις Κεντρικές και ο κρατούμενος παρουσιαστής

  23/09/2020 13:46
«Ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από το επίπεδο διαβίωσης των φυλακισμένων της», είπε κάποτε ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι.
 
Παλαιότερα οι Κεντρικές Φυλακές της Κύπρου βρίσκονταν στο στόχαστρο για τα κακώς έχοντα, ωστόσο με την ανθρωποκεντρική προσέγγιση της νέας Διεύθυνσης, έγινε κατορθωτό να αλλάξει άρδην η εικόνα του σωφρονιστικού ιδρύματος, το οποίο αποτελεί πλέον πρότυπο και για άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
 
Στα πλαίσια των ντοκιμαντέρ του Netflix «Οι πιο σκληρές φυλακές του κόσμου», οι παραγωγοί χτύπησαν την πόρτα και των Κεντρικών Φυλακών της Κύπρου, ώστε να δείξουν και την άλλη όψη του νομίσματος.
 
Μιλώντας αποκλειστικά στον REPORTER, ο εκπρόσωπος της παραγωγής του Netflix στην Κύπρο, Αλέξανδρος Λεονταρίτης, σκηνοθέτης και παραγωγός, ανέφερε πως την παρουσίαση θα την αναλάβει ο δημοσιογράφος Raphael Rowe, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε.
 
Όπως είπε, «έγινε πρόταση στις φυλακές, είμαστε στις αρχικές συζητήσεις για την παραγωγή και αυτό που τους τράβηξε το ενδιαφέρον είναι το ανθρωποκεντρικό μοντέλο που αποτελεί πρότυπο για την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».
 
Τα γυρίσματα, σε περίπτωση που γίνουν αποδεκτοί οι όροι των φυλακών και κλειδώσει το deal, θα ξεκινήσουν περί τα τέλη της χρονιάς και αρχές του 2021. Ήδη ο κ. Λεονταρίτης συναντήθηκε με τη Διεύθυνση των φυλακών, επισκέφθηκε τους χώρους και τους κρατούμενους και τέθηκε επί τάπητος το σενάριο και οι λεπτομέρειες των γυρισμάτων, καθώς υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί που δεν μπορούν να παραβιαστούν.
 
«Εάν συμφωνήσουμε θα προχωρήσουμε στα επόμενα στάδια. Είναι στα πλαίσια των ντοκιμαντέρ ‘’Οι πιο σκληρές φυλακές του κόσμου’’. Οι φυλακές της Κύπρου διαφέρουν όπως πχ αυτών της Αμερικής και θέλουμε να δείξουμε και την διαφορετικότητα. Για αυτό έγινε και επίσημη πρόταση. Ο παρουσιαστής είναι ο Άγγλος Raphael Rowe, ο οποίος φυλακίστηκε στο παρελθόν χωρίς να φταίει και είχε παρόμοια εμπειρία. Ο ίδιος ως κρατούμενος θα δείχνει πως θα είναι η ένταξη του στη φυλακή της Κύπρου, θα είναι σε ένα κελί, θα δείχνει την διάδραση του με τους κρατούμενους και με δεσμοφύλακες. Θα έχει το στοιχείο ενός ντοκιμαντέρ και θα υπάρχουν τα στοιχεία και ενός reality. Ο στόχος είναι να φανούν πως είναι οι συνθήκες μέσα στις φυλακές, η διαβίωση των κρατουμένων και όλα αυτά μέσα από την ματιά του παρουσιαστή, ο οποίος υποδύεται ο ίδιος ένα από τους κρατούμενους».

Ερωτηθείς ο κ. Λεονταρίτης πώς έφθασαν στις φυλακές της Κύπρου, ανέφερε πως είχαν δει το έργο που γίνεται στις Κεντρικές Φυλακές και τους κέντρισε το ενδιαφέρον το ανθρωποκεντρικό μοντέλο που ακολουθείται από τη Διεύθυνση.

«Τους έκανε εντύπωση το ανθρωποκεντρικό μοντέλο που χρησιμοποιείται, δίνει τις δυνατότητες στους κρατούμενους να αναπτύξουν τις ικανότητες ή τις δεξιότητες που έχουν και γενικότερα το πρόγραμμα αναμόρφωσης που υπάρχει, το οποίο έχει δημιουργήσει πολύ καλές εντυπώσεις, κυρίως στο εξωτερικό. Ο άλλος λόγος που τους εντυπωσίασε είναι το στοιχείο της διαφορετικότητας, από την άποψη ότι οι συνθήκες στις κυπριακές φυλακές είναι πιο πολιτισμένες σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν πιο σκληρό σύστημα και προκειμένου να αναδείξουμε αυτό το στοιχείο της διαφορετικότητας, το Netflix έχει επιλέξει και την Κύπρο».
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας