Μ. Βορκάς: Να δοθεί προτεραιότητα στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης

Για τις θέσεις του, τις μεταρρυθμίσεις στην Δικαιοσύνη και τα σημαντικότερα ζητήματα που έχει ως προτεραιότητα στην ατζέντα του, ως υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας στις επερχόμενες εκλογές, μιλά στον REPORTER ο έγκριτος δικηγόρος Μιχάλης Βορκάς.

Οι θέσεις του ως υποψήφιος                                                                                                                                                            «Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση η οποία επηρεάζει πρώτιστα και αρνητικά τον δικηγορικό κόσμο. Η Κυπριακή Δικαιοσύνη δεν μπορεί να είναι υπερήφανή για τις σημερινές επιδόσεις της. Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων επιφέρουν αλυσιδωτές συνέπειες σε πολλούς τομείς πέραν του δικηγορικού επαγγέλματος. Ως εκ τούτου προτεραιότητα όλων των εμπλεκόμενων στα θέματα της Δικαιοσύνης και κύρια των δικηγόρων θα πρέπει να είναι η επισήμανση των αιτιών που οδήγησαν σε αυτή την δεινή κατάσταση και η εξεύρεση και εφαρμογή μέτρων για την ταχύτερη έξοδο μας από την κρίση. Κατά συνέπεια σκοπός της υποψηφιότητας μου πέραν της επίλυσης των ζητημάτων που άπτονται της καθημερινότητας μας ως δικηγόρων είναι η εξάλειψη του φαινομένου των καθυστερήσεων. Μέσα από ένα πρόγραμμα δράσης που έχω δημοσιεύσει παραθέτω με λεπτομέρεια τις εισηγήσεις μου προς αυτή την κατεύθυνση. Λόγω και ευρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα https://vorkaslaw.com.cy/en/elections/ όπου εύκολα μπορεί κάποιος να το διαβάσει».

Οι μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη και πού πρέπει να δοθεί προτεραιότητα  
«Πιστεύω πως θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο η συζήτηση, διαβούλευση, επεξεργασία και ψήφιση από τη Βουλή της πολυσυζητημένης μεταρρύθμισης. Επιπρόσθετα οι προσπάθειες μας θα πρέπει να στραφούν και προς την κατεύθυνση αναγνώρισης και εξύψωσης του κύρους του δικηγόρου μέσα και έξω από τις δικαστικές αίθουσες. Είμαστε ένα υγειές κομμάτι της Κυπριακής Κοινωνίας η οποία αναμένει πολλά από εμάς. Πέραν τούτου όμως για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα καθήκοντα μας και στις προσδοκίες του κόσμου χρειαζόμαστε τις στοιχειώδεις συνθήκες εργασίας, χρειαζόμαστε αξιοπρεπή δικαστικά κτήρια και σύγχρονες εγκαταστάσεις, αλλά κυρίως τον σεβασμό σε αυτό που επιτελούμε και προσφέρουμε.

Δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος με αυτό που συμβαίνει εδώ και αρκετά χρόνια. Όλοι γνωρίζουν πως οι ακολουθούμενες δικαστικές διαδικασίες είναι απαρχαιωμένες και ταλαιπωρούν δικαστές, δικηγόρους και διαδίκους. Το κράτος όφειλε να επισημάνει τα προβλήματα και να τα λύσει έγκαιρα. Αντί τούτου για δεκαετίες προτίμησε να αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους.

Θα πρέπει λοιπόν μέσα από ένα μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό να οδηγηθούμε στην επίλυση του στεγαστικού ζητήματος με κατάληξη την ανέγερση ενός νέου Δικαστικού Μεγάρου σε κατάλληλα προσβάσιμη περιοχή και όχι στην γραμμή αντιπαράταξης με όσα αρνητικά αυτό συνεπάγεται.

Ομοίως θα πρέπει μέσα από ένα σωστό σχεδιασμό να στελεχωθεί το δικαστικό σώμα με προσοντούχους νομικούς με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίοι να αναλάβουν αποκλειστικά την εκδίκαση και διεκπεραίωση μεγάλου μέρους των καθυστερημένων αγωγών.

Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί και στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης που θα οδηγήσει στον εκσυγχρονισμό και την εξαφάνιση των σημερινών προβλημάτων που προκαλούν οι όγκοι εγγράφων στα πρωτοκολλητεία και τις αίθουσες των δικαστηρίων.

Να επανεξετασθεί επίσης το ζήτημα της αδυναμίας εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων, που μαζί με την καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων προκαλεί δυσπιστία στην κοινωνία και την απομάκρυνση της από την Δικαιοσύνη».

Τα περί διαπλοκής και η κρίση στη Δικαιοσύνη                                                                                                                                         «Το να λέει ο κάθε ένας αυτό που πιστεύει ή νομίζει είναι δικαίωμά του και αυτό το αποδίδω στην νοοτροπία και τον τρόπο σκέψης αρκετών συμπολιτών μας. Προσωπικά έχω εμπιστοσύνη στην Κυπριακή Δικαιοσύνη. Το παράπονο μου εστιάζεται στα όσα προανέφερα αλλά και σε κάποια άλλα απλά ζητήματα που θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Όταν για παράδειγμα ένας διάδικος χρειάζεται να πηγαινοέρχεται για αρκετά χρόνια στο Δικαστήριο για την εκδίκαση της υπόθεσης του και αντί τούτου ακούει τον δικηγόρο του να του λέει κάθε φορά πως η υπόθεση του αναβάλλεται, γιατί να μην αρχίσει να σκέφτεται ακόμα και την διαπλοκή.

Εν πάση περιπτώσει οφείλουν οι Δικαστικοί Λειτουργοί να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στον τρόπο δράσης τους και να αποφεύγονται φαινόμενα που δίδουν δικαίωμα σε οποιονδήποτε να τους κατηγορήσει αδίκως περί διαφθοράς και διαπλοκής. Τέτοια φαινόμενα υπήρξαν και από όσα γνωρίζω ευτυχώς ελήφθηκαν μέτρα για μη επανάληψη τους».

Η Κύπρος ως επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό διεθνές Κέντρο 
«Η Κύπρος είναι ένα επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό διεθνές Κέντρο, που παρέχει βοήθεια σε ξένους. Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των δικηγορικών γραφείων και τι ενέργειες θα μπορούσαν να γίνουν, ώστε αυτό το διεθνές Κέντρο να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο;

Είναι πραγματικότητα πως η Κύπρος για αρκετές δεκαετίες αποτελεί σημαντικό χρηματοοικονομικό κέντρο. Σε τούτο συνεισέφερε και η εμπλοκή των δικηγόρων μας οι οποίοι με την εργατικότητα που τους διακρίνει με κόπους και έξοδα κατέστησαν γνωστή την Κύπρο και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει.

Από την πιο πάνω προσπάθεια δεν κέρδισαν μόνο οι δικηγόροι ή οι λογιστές. Κέρδισε η ίδια η Κύπρος και η κοινωνία μας.

Όλες αυτές οι προσπάθειες και οι αγώνες θεωρώ πως πρέπει να συνεχιστούν. Για να επιτύχει όμως τούτο απαιτείται η συνδρομή του κράτους, μακριά από αναστολές, γραφειοκρατία, αμφιταλαντεύσεις και νοοτροπίες που οδηγούν στη στασιμότητα τον φόβο και την καχυποψία στους ενδιαφερόμενους.

Οι ξένοι επιχειρηματίες είναι λογικό να απαιτούν ένα σταθερό και ασφαλές οικονομικό περιβάλλον. Αυτό πρέπει να προβάλει και προωθήσει το κράτος της Κύπρου ώστε να καταστήσει τους δικηγόρους ικανούς στο να πείσουν για την συνέχιση και ενίσχυση της πατρίδας μας ως ενός άξιου εμπιστοσύνης επιχειρηματικού και χρηματοοικονομικού κέντρου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη, τα περί διαπλοκής και η Κύπρος ως διεθνές Κέντρο

Δειτε Επισης

Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί