Τα ερωτικά παραμύθια σε χήρες, η παγίδα με τις ροζ σελίδες και οι... πρίγκιπες

Σαν… μανιτάρια εμφανίζονται οι επιτήδειοι που δρουν μέσω διαδικτύου και βρίσκουν τρόπους πίσω από ένα υπολογιστή να εκβιάζουν, να απειλούν και να εξαναγκάζουν ανυποψίαστους πολίτες να υποκύπτουν και να πληρώνουν χρηματικά ποσά.

Στην Κύπρο πλέον έκανε την εμφάνιση της και μια νιγηριανή απάτη, με άτομα από Αφρικανικές χώρες να αναζητούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως γυναίκες, μόνες και συνταξιούχες. Αφού τις εντοπίσουν, στήνουν το δικό τους παραμύθι βασισμένο σε ψέματα, το οδηγούν σε ένα ερωτικό παιχνίδι, ενώ ακολούθως καταφέρνουν να ξεγελάσουν τα θύματα και να αποσπάσουν από αυτά μεγάλα χρηματικά ποσά.

Όπως εξήγησε στον REPORTER εκπρόσωπος από το Ηλεκτρονικό Έγκλημά, Σοφοκλής Παναγιώτου, «οι δράστες είναι από χώρες Αφρικανικές και κυρίως τη Νιγηρία, εξού και ονομάζεται η λεγόμενη νιγηριανή απάτη. Ψάχνουν στα κοινωνικά δίκτυα άτομα συγκεκριμένης ηλικίας, βλέπουν φωτογραφίες και ψάχνουν για παράδειγμα γυναίκες που φαίνεται ή έχουν δηλωμένο ότι είναι μόνες, χήρες και συνταξιούχες. Ακολούθως, στέλνουν μήνυμα, συστήνονται και προσποιούνται ότι είναι αξιωματούχοι, από Αμερική ή άλλη χώρα, και αναφέρουν δήθεν πως βρίσκονται σε στρατιωτική αποστολή. Η συζήτηση παίζεται στο ερωτικό κομμάτι και φαίνεται ότι φλερτάρουν με τις γυναίκες, πουλώντας τους ένα παραμύθι».
 
Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, και αφού οι επιτήδειοι αναπτύσσουν μια σχέση με το υποψήφιο θύμα, λένε στις γυναίκες πως θα ήθελαν να ζήσουν μαζί μετά το τέλος της στρατιωτικής τους θητείας, ενώ στη συνέχεια ζητούν χρήματα, ώστε να αγοράσουν την... ερωτική τους φωλιά. 
 
Όπως εξήγησε ο κ. Παναγιώτου, «τους λένε ότι και εγώ είμαι μόνος, τελειώνει σύντομα η θητεία μου, πως έχω μαζέψει μεγάλο χρηματικό ποσό και θέλω να ζήσω την υπόλοιπη μου ζωή μαζί σου. Ζητούν προκαταβολές για αγορά σπιτιών, αρχικά ένα ποσό είκοσι χιλιάδων και μετά οι είκοσι γίνονται πενήντα κλπ». 
 
Κάποιοι, δυστυχώς, φαίνεται να πέφτουν στην παγίδα των επιτήδειων και όπως προκύπτει, αρκετός κόσμο χάνει χρήματα. «Μπορεί να είναι ένα άτομο μόνο, έχοντας μια σύνταξη ή ένα γραμμάτιο που φύλαξε μια ζωή», αναφέρει ο εκπρόσωπος του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υποδεικνύοντας πως «χρειάζεται προσοχή γύρω από τα άτομα που μας συστήνονται. Ένας άγνωστος που αναφέρει πως είναι από άλλη χώρα και πουλά ένα παραμύθι, θέλει αρκετή προσοχή και καχυποψία».
 
Οι... πρίγκιπες από την Αφρική και την Ασία 
Παράλληλα, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που οι επιτήδειοι συστήνονται ως... πρίγκιπες από Αφρική ή Ασία, λέγοντας πως είναι αξιωματούχοι που έπεσαν θύματα διαφθοράς και πως δήθεν διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια και χρήματα φτωχού κόσμου, τα οποία η Κυβέρνηση καταχράται. 
 
«Επίσης, αναφέρουν στο θύμα πως φαίνεσαι καλός πολίτης και σε επέλεξα εσένα και θα ανταμειφθείς, αλλά χρειάζονται έξοδα για να βγουν αυτά τα λεφτά προς τα έξω. Έτσι πάλι ξεκινά δύο χιλιάδες για το ένα, τρεις για το άλλο και χάνονται χωρείς να το καταλάβει το θύμα», αναφέρει ο κ. Παναγιώτου.  

Σε ότι αφορά τα εκβιαστικά μηνύματα, ο εκπρόσωπος του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επισήμανε πως υπάρχουν αρκετοί μέθοδοι που εφαρμόζουν οι απατεώνες με απώτερο σκοπό να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες. Επιπρόσθετα, σημείωσε πως στο τέλος της ημέρας, ως επί το πλείστον, ζητούν χρηματικό πόσο από τα θύματα ή με κάποιο τρόπο προσπαθούν να αποσπάσουν προσωπικά δεδομένα χρηστών, τους οποίους στη συνέχεια εκβιάζουν ζητώντας χρήματα. 

«Βρίσκουν μια λίστα με χιλιάδες ή εκατομμύρια διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην οποία λίστα περιέχεται ένας λογαριασμός email, μαζί με τον κωδικό πρόσβασης του συγκεκριμένου email, ωστόσο οι κωδικοί μπορεί να ίσχυαν στον παρελθόν πριν αρκετό καιρό. Το εκμεταλλεύονται αυτό, καθώς αντί να μπουν στη διαδικασία να ελέγξουν ένα προς ένα τον λογαριασμό, κατά πόσο ισχύει, επικεντρώνονται στο να στέλνουν αυτού του είδους εκβιαστικά μηνύματα».

Πώς στήνεται η απάτη με τα εκβιαστικά μηνύματα
Οι επιτήδειοι στήνοντας την απάτη, γράφουν στο email που αποστέλλουν στο θύμα, τη διεύθυνση και τον κωδικό πρόσβασης του, ενώ του αναφέρουν πως παρακολουθούν τον υπολογιστή του και πως γνωρίζουν για τις επισκέψεις του σε ερωτικές σελίδες. Και τότε αρχίζουν οι εκβιασμοί, μέχρι το θύμα να πειστεί για να καταβάλει το χρηματικό ποσό που του ζητάνε. 

«Στήνουν ένα κείμενο, το οποίο είναι για όλους το ίδιο και με λίγα λόγια αναφέρει ότι έχω τον κωδικό πρόσβασης σου, παρακολουθώ τον υπολογιστή σου, παρακολουθώ τους λογαριασμούς σου και διαπίστωσα την κάθε κίνηση που κάνεις στο διαδίκτυο και όχι μόνο. Επίσης, αναφέρουν πως έχουν ενεργοποιήσει την κάμερα σου, εφόσον ήσουν σε κάποιες προσωπικές σου στιγμές. Παράλληλα, λένε ότι επισκέφθηκες κάποιες σελίδες ερωτικού περιεχομένου και πως μπορούν να σε διασύρουν σε γνωστούς και φίλους στο διαδίκτυο και στο κύκλο σου, αλλά δεν θα το κάνουν εάν πληρώσεις ένα χρηματικό ποσό. Συνήθως για την πληρωμή ζητούν όπως γίνει μέσω των οικονομικών κρυπτονομισμάτων τα bitcons. Είναι όλα ανώνυμα και ο λογαριασμός είναι απλά ένας αριθμός, ο οποίος δεν μπορεί να ταυτιστεί με φυσικό πρόσωπο, για το λόγο ότι δεν μπορείς καν να ξέρεις που ανοίχτηκε η συγκεκριμένη διεύθυνση. Είναι πολύ δύσκολο στο να εντοπιστεί ο δράστης με αυτό τον τρόπο. Έτσι ο κόσμος πέφτει στην καχυποψία και αγχώνεται, διότι όντως ο κωδικός που του αναφέρει είναι ο σωστός, γιατί αρκετός κόσμος δεν αλλάζει τον κωδικό του. Με αυτό τον τρόπο κάνουν τον κόσμο να πιστέψει ότι αυτά που αναφέρονται στα μηνύματα είναι πραγματικά».

Το τρικ, το παραμύθι και η πίεση από τον απατεώνα
Όπως είπε ο κ. Παναγιώτου, οι δράστες έχουν το δικό τους... τρικ σε τέτοιου είδους περιπτώσεις και το εφαρμόζουν, καθώς εντοπίζουν ευάλωτα άτομα, τα οποία και πιέζουν ζητώντας τους όλο και περισσότερα χρήματα.
 
«Κανένα από αυτά που αναφέρονται δεν είναι αληθινά, ούτε γνωρίζουν αν ισχύει ακόμα ο λογαριασμός. Ο κόσμος μπαίνει στη σκέψη και διερωτάται εάν είναι αλήθεια και για να γλιτώσει το διασυρμό, θα πληρώσει ένα ποσό. Εάν γίνει πληρωμή κάποιου ποσού, τότε ο απατεώνας το γνωρίζει και ακολουθούν περισσότερες πιέσεις. Ο δράστης στέλνει το μήνυμα σε χιλιάδες άτομα, ορισμένοι δεν θα ανταποκριθούν, αυτοί που θα ανταποκριθούν όμως σημαίνει πως είτε είναι αγχωμένοι, είτε έχουν πρόσβαση σε ορισμένες σελίδες. Δηλαδή πίστεψαν το παραμύθι και ο απατεώνας ξέρει ότι είναι ευάλωτοι. Εάν τους πιέσει και ζητήσει περισσότερα, τόσο περισσότερα θα δώσουν. Αυτές του είδους οι απάτες εναπόκειται στον τρόπο που θα καταφέρει ο απατεώνας να σε ξεγελάσει, να σε αγχώσει και να σε κάνει ευάλωτο στην απάτη».

Παραδείγματα εκβιαστικών μηνυμάτων:

Πρώτο Παράδειγμα
«Ξέρω τον κωδικό σου, μπορεί να μην με ξέρεις και σίγουρα σκέφτεσαι για ποιο λόγο λαμβάνεις αυτό το email.
 
Έχω εγκαταστήσει ένα λογισμικό σε σελίδα με βίντεο με πορνογραφικό υλικό και ξέρω ότι έχεις επισκεφθεί αυτή τη σελίδα για να περάσεις καλά (ξέρεις τι εννοώ). Όταν έβλεπες αυτά τα βίντεο ο browser σου άρχισε να λειτουργεί ως remote desktop που μου επέτρεψε είσοδο στην οθόνη σου και στην κάμερα του υπολογιστή. Μετά από αυτό κατάφερα να καταγράψω όλες τις επαφές σου από το messenger, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και το email σου.

Τι ακριβώς έκανα; Δημιούργησα ένα βίντεο το οποίο στην μια πλευρά δείχνει τι βλέπεις στην οθόνη (έχεις καλό γούστο), και στην άλλη πλευρά τι καταγράφει η κάμερα του υπολογιστή σου.

Τι πρέπει να κάνεις; Πιστεύω ότι 1200 δολάρια είναι μια καλή τιμή για το μικρό μας μυστικό. Θα κάνεις την πληρωμή, μέσω bitcoin (αν δεν ξέρεις τι είναι αυτό, ψάξε στο google ‘’πως να αγοράσω bitcoin’’).

Σημείωση: Έχεις μια μέρα να κάνεις την πληρωμή (έχω δημιουργήσει ειδικά pixel γι’ αυτό το email και ξέρω ότι το διάβασες). Αν δεν λάβω τα bitcoins να είσαι σίγουρος ότι θα στείλω το βίντεο σε όλες σου τις επαφές, συμπεριλαμβανομένων της οικογένειας, των φίλων και των συναδέλφων σου.

Αν λάβω τα bitcons θα διαγράψω αυτό το βίντεο αμέσως. Αν χρειάζεσαι αποδείξεις απάντησε με ναι και αμέσως θα στείλω το βίντεο σε δεκατέσσερις φίλους σου. Δεν δέχομαι διαπραγματεύσεις, γι’ αυτό μη σπαταλήσεις το χρόνο μου και τον δικό σου απατώντας σε αυτό το email».
 
Δεύτερο παράδειγμα
«Φαίνεται ότι το xxxxx (παράδειγμα) είναι ο κωδικός σου. Μπορεί να μην με ξέρεις και να αναρωτιέσαι γιατί παίρνεις αυτό το email σωστά;

Έχω εγκαταστήσει έναν ιό με βίντεο ενηλίκων και μια ιστοσελίδα, και έχεις επισκεφθεί αυτή την ιστοσελίδα για να περάσεις καλά (ξέρεις τι εννοώ). Καθώς έβλεπες τα βίντεο, μέσα στον browser σου άρχισε να λειτουργεί ένα πρόγραμμα που μου έδωσε πρόσβαση στην κάμερα και στην οθόνη σου. Έπειτα το πρόγραμμά μου κατάφερε να πάρει όλες τις επαφές από το Messenger, Facebook και το email σου.

Τι έκανα;

Δημιούργησα ένα διπλό βίντεο. Το πρώτο κομμάτι δείχνει εσένα να παρακολουθείς το βίντεο και το δεύτερο δείχνει τη βιντεογράφιση από τη κάμερα σου (webcam).

Κατά την άποψή μου, 2900 δολάρια ακούγεται σαν μια δίκαιη τιμή για το μυστικό μας. Θα κάνεις τις πληρωμές σε Bitcoin (αν δεν ξέρεις τι είναι τότε ψάξε το στο google).

Κατάθεσε τα χρήματα σε αυτό τον λογαριασμό: k23u239u292u2390823923

Έχεις ακριβώς μια μέρα για να κάνεις την πληρωμή (ξέρω ότι διάβασες αυτό το email). Αν δεν το κάνεις θα στείλω το βίντεο σε όλες σου τις επαφές, τους συγγενείς, φίλους και όλους όσους δουλεύεις μαζί τους. Αν το κάνεις θα καταστρέψω το βίντεο αμέσως. Αν θέλεις στοιχεία ότι το έχω απάντα με ένα «ναι» και θα στείλω το βίντεο σε έξι επαφές σου. Η προσφορά μου δεν είναι διαπραγματεύσιμη γι’ αυτό μην σπαταλάς τον χρόνο μου και τον δικό σου και ν’ απαντήσεις σε αυτό το μήνυμα».
Τρίτο παράδειγμα
«Ξέρω τους κωδικούς σου. Ας μπούμε στο θέμα. Κανένας δεν με έχει πληρώσει για να σε ερευνήσω. Δεν με ξέρεις άσχετα να πήρες αυτό το email.

Έχω εγκαταστήσει έναν ιό με βίντεο ενηλίκων και μια ιστοσελίδα, και έχεις επισκεφθεί αυτή την ιστοσελίδα για να περάσεις καλά (ξέρεις τι εννοώ). Καθώς έβλεπες τα βίντεο, μέσα στον browser σου άρχισε να λειτουργεί ένα πρόγραμμα που μου έδωσε πρόσβαση στην κάμερα και στην οθόνη σου. Έπειτα το πρόγραμμά μου κατάφερε να πάρει όλες τις επαφές από το Messenger, Facebook και το email σου.

Έχεις δύο επιλογές.
Πρώτη είναι να αγνοήσεις αυτό το μήνυμα. Αν το κάνεις αυτό θα στείλω το βίντεο σε όλες σου τις επαφές και θα πρέπει να σκεφτείς πόσο περίεργο θα είναι όταν το δουν. Πώς θα επηρεάσει αυτό τις σχέσεις σου με αυτά τα άτομα;

Η δεύτερη είναι να με πληρώσεις  889 δολάρια, σαν δωρεά. Σε αυτή την περίπτωση θα αφαιρέσω το βίντεο και θα συνεχίσεις τη ζωή σου σαν να μην συνέβη τίποτα, δεν θα ξανακούσεις από μένα.

Θα κάνεις την πληρωμή μέσω Bitcoin (ψάξε στο google αν δεν γνωρίζεις τι είναι). Ο λογαριασμός που πρέπει να το στείλεις: weew9ew9ewew9uew9iwu9reurew».

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Επανασύλληψη 44χρονου για υποθέσεις εμπρησμών
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση στα Κούκλια
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Απουσιάζει από την κατοικία του στην Πάφο 19χρονος (pics)
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»