Η απέλαση της «ντροπής», ο φτωχός και η μοίρα του και τα… δύο μέτρα και δύο σταθμά

Ούτε δεύτερες σκέψεις δεν έκαναν για ακύρωση του διατάγματος απέλασης του Έντζο, παρά το γεγονός ότι είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον Κύπριο σύντροφο του, αφού μετά την αποφυλάκιση του μεταφέρθηκε σε αστυνομικά κρατητήρια αντί στην Μενόγεια, λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού, και χθες απελάθηκε.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απέλαση του Έντζο ήταν προγραμματισμένη για τις 9 Σεπτεμβρίου, ωστόσο απελάθηκε αιφνιδιαστικά χθες, χωρίς μάλιστα να του επιτραπεί και να προλάβει να μιλήσει με τον σύντροφο του για να τον αποχαιρετήσει.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Βιώσαμε την κακοποίηση, δεν πήραμε ποτέ δώρα τα Χριστούγεννα, δεν μας είπαν χρόνια πολλά»
 
Σημειώνεται πως ο Έντζο, ζούσε στους δρόμους και έτρωγε από τα σκουπίδια, αφού τον εγκατάλειψε η οικογένεια του, και λόγω οικονομικών προβλημάτων αποδέχθηκε πρόταση για να μεταφέρει ναρκωτικά στην Κύπρο. Μπορεί να ήταν η πρώτη του φορά, μα έπεσε στα δίκτυα των Αρχών και καταδικάστηκε σε πολυετή ποινή φυλάκισης.
 
Ωστόσο, όπως ο ίδιος πολλές φορές δήλωσε, η φυλακή αποδείχθηκε η σωτηρία του, καθώς ένιωθε πως βρήκε αγάπη και οικογένεια που ποτέ δεν είχε, ενώ στη συνέχεια γνώρισε και τον σύντροφο του, με τον οποίο τον περασμένο Ιανουάριου σύναψαν σύμφωνο συμβίωσης.
 
Παρόλα αυτά, οι Αρχές αποφάσισαν να τον απελάσουν, με το ερώτημα που τίθεται, είναι εάν σκοπός ήταν η απέλαση γιατί δεν το πράττουν σε κάθε περίπτωση από την πρώτη στιγμή; Ποιος ο λόγος τελικά του σωφρονισμού; Ποιος ο λόγος της όλης προσπάθειας που καταβάλλεται για στήριξη και επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία αφού αποφασίστηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση να απελαθεί και επιστρέψει και πάλι στους δρόμους της Βραζιλίας; Αυτό είναι το ανθρώπινο πρόσωπο μας ή έχει σημασία επειδή είναι ομοφυλόφιλος; Πώς η πολιτεία εφαρμόζει αυτό που διαμηνύει κατά καιρούς περί δεύτερης ευκαιρίας στους ανθρώπους που διέπραξαν ένα αδίκημα;  Και όλα αυτά τα ερωτήματα, την ώρα που δόθηκαν κυπριακά διαβατήρια σε εγκληματίες, οι οποίοι όμως έτυχαν να κρατάνε εκατομμύρια…
 
«Αν θέλει ο σύζυγος να τον ακολουθήσει, να πάει να τον βρει στη χώρα που διαμένει»
Κι ενώ ο Έντζο βρισκόταν στον δρόμο προς το αεροδρόμιο, η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή συνεδρίαζε, παρουσία της Διευθύντριας του σωφρονιστικού ιδρύματος, με ένα από τα θέματα που είχαν τεθεί στο τραπέζι, να είναι η απόφαση για απέλαση του Βραζιλιάνου.
 
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, μιλώντας στον REPORTER, χαρακτήρισε την απόφαση ετσιθελική, υποδεικνύοντας πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Εσωτερικών λειτούργησε με αυτόν τον τρόπο, αδιαφορώντας για τη νομιμότητα των πράξεων και αποφάσεων του.
 
«Αυτές είναι και οι αντιλήψεις της Κυβέρνησης, που οδηγούν σε κατάφορα συντηρητικές ενέργειες. Στην απόφαση είχε αντιδράσει και ο σύμβουλος του Προέδρου για θέματα Πολυπολιτισμικότητας, Αποδοχής και Σεβασμού στη Διαφορετικότητα Κώστας Γαβριηλίδης, χαρακτηρίζοντάς την αντισυνταγματική. Δεν μπορούν να έχουν σύμβουλο για αυτά τα θέματα και από την άλλη να μην τον λαμβάνουν υπόψη. Ο κ. Γαβριηλίδης τόνισε πως παραβιάζονται βασικά άρθρα της σύμβασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Αντίστοιχα, αντέδρασε και η Επίτροπος Διοικήσεως, ζητώντας αναστολή του διατάγματος απελάσεως, μέχρις ότου διερευνηθεί το θέμα».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χαστούκι Λοττίδου για την μεταφορά του Έντζο σε αστυνομικά κρατητήρια
 
Αναφερόμενη στη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η κ. Κουκουμά σημείωσε πως ομόφωνα είχαν αποφασίσει να στείλουν επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών, ώστε να σταματήσει τις διαδικασίες απέλασης του Έντζο, από τη στιγμή που πρόκειται για σύζυγο Κύπριου πολίτη.
 
«Δυστυχώς, την ώρα που γινόταν η συζήτηση και που το είχα αναφέρει ότι “την ώρα που μιλούμε, οι διαδικασίες της απέλασης να έχουν ξεκινήσει”, ο άνθρωπος αυτός μεταφερόταν στο αεροδρόμιο και τον είχαν επιβιβάσει στο αεροπλάνο για να ταξιδέψει στη χώρα του. Πραγματικά δεν το πίστευα και δεν το ήθελα να το πιστέψω ότι είχαν προχωρήσει με τις διαδικασίες. Δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την απογοήτευσή μας για το χειρισμό που έγινε. Ακόμη και η ίδια η διευθύντρια των φυλακών, είχε χαρακτηρίσει την απόφαση άδικη. Είχε μιλήσει για τον άνθρωπο με τα καλύτερα λόγια, ότι και στις φυλακές, η διαγωγή του ήταν τέτοια που οδήγησε να μειώσουν την ποινή του. Αποφυλακίστηκε για λόγους καλής διαγωγής και αφού βγήκε από τη φυλακή, συνελήφθη και βγήκε το διάταγμα της απέλασής του».
 
Η κ. Κουκουμά συνέχισε, τονίζοντας πως με τη λήξη της συνεδρίας της επιτροπής, κι ενώ βρίσκονταν στην βουλή, ώστε να ετοιμάσουν την επιστολή που θα απόστελλαν στον υπουργό Εσωτερικών, ο κ. Νουρής είχε μεταβεί στο χώρο και στο πλαίσιο μίας φιλικής συζήτησης, τον ενημέρωσαν ότι ετοιμάζουν την σχετική επιστολή για το θέμα.
 
«Στην παρουσία και δημοσιογράφων, αλλά όχι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο υπουργός είχε εκφραστεί με ένα ετσιθελικό τρόπο, ότι έχει υπογράψει διάταγμα απέλασης. Στην παρατήρηση ότι είναι πλέον σύζυγος Κύπριου υπηκόου, απάντησε ότι “αν θέλει ο σύζυγος να τον ακολουθήσει, να πάει να τον βρει στη χώρα που διαμένει”. Αυτό καταδεικνύει ότι δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν σέβονται τους ανθρώπους. Δεν είναι απλά ότι πρόκειται για ένα ξένο, που οδηγεί στην ρατσιστική τοποθέτηση του υπουργού, αλλά σχετίζεται και με θέματα ομοφοβικά και δεν είναι η πρώτη φορά που αυτή η Κυβέρνηση εκφράζεται με αυτό τον τρόπο».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σοβαρές καταγγελίες για εξευτελιστική μεταχείριση-«Πίνει νερό από τον νεροχύτη»
 
Απογοητευμένος ο Κώστας Γαβριηλίδης για την απόφαση
Εξάλλου, ο σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Πολυπολιτισμικότητας, Αποδοχής και Σεβασμού στη Διαφορετικότητα Κώστας Γαβριηλίδης, σε ανακοίνωσή του, εξέφρασε την απογοήτευσή του, για την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών.
 
Ο κ. Γαβριηλίδης υπέδειξε ότι «μεγάλη απογοήτευση προκάλεσε η εξέλιξη της υπόθεσης του Έντζο ο οποίος απελάθηκε σήμερα από την Δημοκρατία. Αυτό παρά τις πολλές προσπάθειες τον τελευταίο μήνα προς το Υπουργείο Εσωτερικών από διαφορετικούς Φορείς για να σταματήσει την διαδικασία. Ο Έντζο είχε προχωρήσει στην υπογραφή Πολιτικής Συμβίωσης τον Ιανουάριο 2020 με τον Κύπριο Κεβόρκ με τον οποίο γνωρίστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές πριν 5 χρόνια και αποτελούσαν το πρώτο ομοφυλόφιλο ζευγάρι κρατουμένων στις Κεντρικές Φυλακές στην Κύπρο».
 
Δεδομένης της τεκμηριωμένης καλής διαγωγής του τα τελευταία χρόνια της έκτισης ποινής που είχε επιβληθεί για το παράπτωμα του, συνέχισε ο σύμβουλος του Προέδρου, αλλά και κυρίως του γεγονότος πως το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης δεν έχει προχωρήσει στο να κηρύξει την Πολιτική Συμβίωση ως άκυρη πιστεύω πως η απόφαση για έκδοση διατάγματος απέλασης είναι εσφαλμένη αφού το δικαίωμα του σεβασμού της οικογενειακής ζωής καθιστά την απέλαση δυσανάλογο μέτρο.
 
«Με γνώση πως ο Κεβόρκ δεν έχει επισκεφτεί την Βραζιλία ποτέ και δεν έχει άλλους κοινωνικούς, πολιτισμικούς ή οικογενειακούς δεσμούς εκεί, ενώ δεν μιλά την Πορτογαλική γλώσσα, στην πράξη αυτό σημαίνει πως η μόνιμη απέλαση του Έντζο από τη Κύπρο σημαίνει διαχωρισμό της οικογένειας. Πιστεύω πως αυτή η απόφαση δεν συμβαδίζει με το εδάφιο (1) του άρθρου 15 του Συντάγματος, αλλά ούτε και με το Άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), που προστατεύουν το δικαίωμα στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή προς όλους. Μετά την απέλαση, ήρθα σε επαφή με τον Υπουργό Εσωτερικών στον οποίο εξέφρασα για ακόμη μια φορά την έντονη διαφωνία μου για τον χειρισμό της υπόθεσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τους χωρίζουν με διάταγμα απέλασης για τον Έντζο

Δειτε Επισης

Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν
Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»