Η θεσμική κρίση, τα παράλληλα ζητήματα και ο πρωταγωνιστικός ρόλος Σαββίδη

Τεράστιες διαστάσεις προσλαμβάνει η θεσμική κρίση που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες, στον απόηχο των αποκαλύψεων για το επενδυτικό πρόγραμμα της Κύπρου από το δίκτυο Al Jazeera. Ο κόσμος παρακολουθεί άναυδος τις αντεγκλήσεις μεταξύ πολιτειακών αξιωματούχων, εκπροσώπων θεσμών και Αρχών και πολιτικών προσώπων, οι οποίες όλο και φουντώνουν, την ίδια στιγμή που η χώρα μας παραμένει εκτεθειμένη τόσο από το περιεχόμενο των εγγράφων όσο και από τον τρόπο που διέρρευσαν στο εξωτερικό.
 
Τα ανοιχτά μέτωπα μέρα με την μέρα πληθαίνουν. Κυβέρνηση εναντίον Ελεγκτή και Ελεγκτής εναντίον Κυβέρνησης, Βουλή εναντίον Κυβέρνησης, Αστυνομία εναντίον Βουλής, ακόμη και ενδείξεις για επικείμενη σύγκρουση του Γενικού Ελεγκτή με τον Γενικό Εισαγγελέα, κάτι που, εάν επαληθευτεί, θα αποτελεί μια νέα κατάσταση πραγμάτων, καθώς τα τελευταία χρόνια οι δύο θεσμοί συνήθιζαν να βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο. Πρόκειται για αντιπαραθέσεις με πολλά στρώματα, καθώς περιλαμβάνουν από σοβαρά ερωτήματα που αγγίζουν ακόμη και το ίδιο το Σύνταγμα και τους ρόλους και τις διακριτές εξουσίες της κάθε πλευράς, μέχρι μικροπολιτικές σκοπιμότητες με προεκλογική αύρα.
 
Επί της ουσίας, μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα, τίθεται εκ νέου εν αμφιβόλω και η ορθότητα του ίδιου του επενδυτικού προγράμματος, όχι μόνο από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που διαχρονικά διαφωνούσαν με τη φιλοσοφία του, αλλά και από όσους θεωρούν ότι τα οικονομικά οφέλη που αποκομίζει η Κύπρος δεν υπερβαίνουν το πολιτικό κόστος που προκύπτει από τη αρνητική εικόνα που δημιουργούν οι κακές πρακτικές που ακολουθήθηκαν κατά καιρούς.
 
Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως βρίσκεται σε εξέλιξη ένα κυνήγι μαγισσών, με στόχο αυτή η συζήτηση να αντικατασταθεί από τη συζήτηση για τις διαρροές. Ήδη εκπρόσωποι των κομμάτων έκαναν λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την ουσία, αφού η προσοχή στρέφεται στη διαδρομή των πληροφοριών αντί στο περιεχόμενό τους, που θεωρούν πως πρέπει να είναι και το κυρίαρχο θέμα, από την στιγμή που προκύπτουν προβληματικά στοιχεία.
 
Η κίνηση Αναστασιάδη
Χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προανήγγειλε ότι σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο θα προτείνει στον Γενικό Εισαγγελέα να διορίσει τριμελή ερευνητική επιτροπή «προς τερματισμό της όποιας αχρείαστης αντιπαράθεσης» και για αποτελεσματική διερεύνηση των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων. Οι όροι εντολής της Επιτροπής θα καθοριστούν από τον Γενικό Εισαγγελέα και θα αφορούν πρόγραμμα από το 2007 μέχρι και τις 31 Ιουλίου του 2020.
 
Ουσιαστικά, με τον διορισμό της Επιτροπής, η Κυβέρνηση περιορίζει και το εύρος και το πεδίο της έρευνας που πραγματοποιεί ο Γενικός Ελεγκτής, αφού αναφέρει ότι η απόφαση δεν επηρεάζει τις εξουσίες που έχει από το Σύνταγμα «για να προβαίνει σε έλεγχο του Τμήματος Φορολογίας για το εάν οι σχετικές επενδύσεις έτυχαν του κατάλληλου φορολογικού χειρισμού».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκφράζει λύπη, διορίζει τριμελή επιτροπή για τις πολιτογραφήσεις ο Αναστασιάδης
 
Και στη μέση ο Σαββίδης
Στο επίκεντρο της θεσμικής κρίσης βρίσκεται με πολλούς τρόπους ο μόνος θεσμός που δεν έχει εκφραστεί δημόσια για το θέμα, ο Γενικός Εισαγγελέας. Αυτή είναι η πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του, που ο τέως Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης βρίσκεται σε αυτή την θέση και οι χειρισμοί του βρίσκονται στο μικροσκόπιο όλων των πλευρών, καθώς φορά ταυτόχρονα πολλά καπέλα.
 
Ο κ. Σαββίδης θα αποφασίσει ποια θα είναι επακριβώς η αποστολή της τριμελούς Επιτροπής, την ίδια στιγμή που κατευθύνει τις έρευνες που πραγματοποιεί η Αστυνομία στη Βουλή. Όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, η δύναμη βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τη Νομική Υπηρεσία για τον χειρισμό της υπόθεσης. Εάν, δε, προκύψουν στοιχεία εναντίον συγκεκριμένων βουλευτών, τότε ο Γενικός Εισαγγελέας θα πρέπει να αποταθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο για να αιτηθεί την άρση της ασυλίας τους, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν οι έρευνες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοιχτή γραμμή Αστυνομίας με Νομική Υπηρεσία για τις έρευνες για τις πολιτογραφήσεις
 
Ο Γενικός Εισαγγελέας θα κληθεί, επίσης, να αποφασίσει και σε ό,τι αφορά τα έγγραφα που η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε από το Υπουργείο Εσωτερικών για το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων, αφού το Υπουργείο του ζήτησε να γνωματεύσει κατά πόσον και ποιες πληροφορίες πρέπει να δοθούν στον Γενικό Ελεγκτή. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης άφησε ήδη να νοηθεί πως, σε περίπτωση η άρνηση της Κυβέρνησης στηρίζεται σε γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, θα αποταθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο για επίλυση του θέματος.
 
Η αναφορά αυτή, μάλιστα, εκνεύρισε την Κυβέρνηση, με τον Κυριάκο Κούσιο να διερωτάται στο κρατικό ραδιόφωνο, εάν θεωρείται ορθό ο Γενικός Ελεγκτής να απειλεί και να εκφοβίζει ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο και εάν υπάρχει άλλος ανεξάρτητος θεσμός που επιδίδεται σε «προληπτικό εκφοβιστικό έλεγχο». Η Ελεγκτική Υπηρεσία απάντησε πως θα ανέμενε πως «η διακήρυξη της πρόθεσης μας να προασπιστούμε, με όλα τα νόμιμα μέσα, τη θεμελιώδη συνταγματική αρμοδιότητα μας για έλεγχο των δημοσίων εσόδων, θα γινόταν αντιληπτή και σεβαστή. Ο χαρακτηρισμός της από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο ως "απειλή" θα πρέπει να προβληματίσει».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άνοιξε νέο μέτωπο για τα διαβατήρια-Διασταύρωσαν ξίφη Ελεγκτής και ΥΠΕΣ
 
Η οργή της Βουλής
Μετά την χθεσινή συνεδρία στη Βουλή, στην οποία συμμετείχαν οι αρχηγοί ή οι εκπρόσωποι των κομμάτων, εκδηλώθηκε μία οργισμένη αντίδραση, αφού η Βουλή θεωρεί άτσαλους και προσβλητικούς τους χειρισμούς που έγιναν από μέρους της Αστυνομίας στο πλαίσιο της έρευνας για τη διαρροή.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζήτησε έγγραφα για 115 πολιτογραφήσεις από τη Βουλή η Αστυνομία
 
Η Αστυνομία διέταξε τον Διευθυντή της Βουλής των Αντιπροσώπων να παραδώσει τους πρωτότυπους φακέλους, τα έγγραφα και τις επιστολές του Υπουργείου Εσωτερικών με τα παραρτήματα που κατέχει, σε σχέση με τις αιτήσεις για πολιτογραφήσεις 115 προσώπων, τη διαδικασία χειρισμού των εγγράφων και τις πρωτότυπες αποδείξεις παραλαβής/παράδοσής τους. Ζήτησε, επίσης, έγγραφα που αφορούν τον χειρισμό και διαδικασία κίνησης, διαβίβασης ή άλλης ενέργειας σε σχέση με τις επιστολές και τους φακέλους των προσώπων. «Αν παραλείψετε να παραδώσετε τα αναφερόμενα έγγραφα χωρίς εύλογη αιτία, διαπράττετε αδίκημα, που τιμωρείται με φυλάκιση που δεν υπερβαίνει 3 χρόνια ή με πρόστιμα €2.562 ή και τα δύο», αναφέρεται στη διαταγή.
 
Ο Εκπρόσωπος της Αστυνομίας δήλωσε πως βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης της υπόθεσης, η οποία ξεκίνησε στις 3 Ιουνίου, μετά από καταγγελία από το Υπουργείο Εσωτερικών για διαρροή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα προσώπων που είχαν αποταθεί για πολιτογράφηση. Ακολούθως είδαν το φως της δημοσιότητας διαβαθμισμένα έγγραφα, η δημοσιοποίηση των οποίων αποτελεί αδίκημα.
 
Οι βουλευτές, ωστόσο, πιστεύουν ότι η Αστυνομία λειτούργησε με τρόπο απαράδεκτο και δεν ακολουθεί ορθά τις διαδικασίες. Έγινε, μάλιστα, δημόσια λόγος για τελεσίγραφα και «αστυνομοκρατία», ενώ εκφράστηκε ο φόβος ότι, εάν επιτραπεί στην Αστυνομία να προβαίνει σε αυτού του είδους τις παρεμβάσεις προς τη Βουλή, ελλοχεύει ο κίνδυνος φίμωσης των βουλευτών, αφού κάθε δημόσια καταγγελία στην οποία θα προβαίνουν θα μπορεί να εκλαμβάνεται ως διαρροή και οι αποκαλύψεις τους να τους τοποθετούν στο επίκεντρο αστυνομικών ερευνών, κάτι που έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την αποστολή τους.
 
Η Βουλή θα ζητήσει από τους νομικούς Γιώργο Νικολάου, Αχιλλέα Αιμιλιανίδη και Κρις Τριανταφυλλίδη γνωματεύσεις για το κατά πόσον θα πρέπει να ικανοποιήσει το αίτημα της Αστυνομίας, ενδεχομένως σήμερα. Η γνωμάτευσή τους θα αφορά μία σειρά από νομικές παραμέτρους ως προς τη διαδικασία που ακολούθησε η Αστυνομία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γνωματεύσεις από τρεις νομικούς για την παράδοση εγγράφων θα ζητήσει η Βουλή

Δειτε Επισης

Νέα βάρκα εντοπίστηκε ανοιχτά της Κύπρου-Οδηγείται στο λιμάνι Λάρνακας
Απορρίφθηκε έφεση ενάντια στην Τρ. Κύπρου και την ΚΤΚ για αγορά αξιογράφων
Μικρό σκάφος βυθιζόταν στον κόλπο Λεμεσού-Ενεργοποιήθηκε το «Νέαρχος», διασώθηκαν δύο άτομα
Χειροπέδες σε 44χρονο για τον εμπρησμό 17 οχημάτων σε συνεργείο
Στο κελί για πέντε χρόνια 25χρονος για δύο ληστείες περιπτέρου στη Χλώρακα
Καταζητείσαι 42χρονος Σύρος για παράνομη είσοδο στην Κύπρο το... 2022
Στο κελί οι δύο συλληφθέντες για την άφιξη 110 μεταναστών από τη Συρία
Ποινή φυλάκισης οκτώ ετών σε 34χρονο που χτύπησε και βίασε την πρώην σύζυγο του
Ξεκρέμαστη η υπόθεση κατά Ουκρανού για ξέπλυμα-Από 40 κατηγορίες τελικά... μία αν δεν καταθέσει η Ουκρανή
Εννέα συλλήψεις σε πολυεθνική επιχείρηση της Europol για την 645 εκ. απάτη επενδύσεων JuicyFields