Δεν θα καταγγελθούν οι διαμαρτυρόμενοι στο Προεδρικό-Με μάσκες οι εκδηλώσεις

Η υποχρέωση για ύπαρξη διοργανωτή μιας διαδήλωσης ο οποίος θα φέρει ευθύνη αν δεν τηρούνται τα μέτρα ασφάλειας και υγείας, βρίσκεται στο επίκεντρο των κατευθυντήριο γραμμών που συμφωνήθηκαν σε σημερινή σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
 
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη, παρακάθισε σε σύσκεψη με τον Αρχηγό Αστυνομίας Στέλιο Παπαθεοδώρου, λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας, ενώ είχε προηγουμένως τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη για το θέμα των διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, εν μέσω της πανδημίας.
 
Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της σύσκεψης, η κ. Γιολίτη είπε ότι με τον Υπουργό Υγείας, τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Αρχηγό Αστυνομίας, συμφώνησαν στις κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να τηρούνται στην πραγματοποίηση εκδηλώσεων, συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων.

Οι πιο πάνω εκδηλώσεις απαγορεύονται, όπως δήλωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης, σύμφωνα με διάταγμα του Υπουργείου Υγείας, ημερομηνίας 26/8, εκτός αν τηρούνται οι κατευθυντήριες γραμμές ασφάλειας και υγείας του Υπουργείου Υγείας.
 
Αναφερόμενη στις κατευθυντήριες γραμμές που συμφωνήθηκαν στη σύσκεψη η κα. Γιολίτη είπε ότι όλα τα άτομα που διαδηλώνουν σε υπαίθριο δημόσιο χώρο θα φέρουν μάσκα και θα τηρούν απόσταση ασφαλείας 1,5 μέτρο.
 
Σημείωσε ότι θα πρέπει να ορίζεται διοργανωτής της διαδήλωσης ο οποίος θα ενημερώνει τον Αστυνομικό Διευθυντή της Επαρχίας όπου θα διεξαχθεί η διαδήλωση. Ο διοργανωτής που προσκαλεί πολίτες σε διαδήλωση, πρόσθεσε, θα πρέπει να είναι ο συνομιλητής της πολιτείας, να εκπροσωπεί τους διαδηλωτές και να διασφαλίζει την ομαλή διεξαγωγής της διαδήλωσης, τηρουμένων των μέτρων ασφαλείας και να φέρει την ευθύνη αν δεν τηρούνται αυτά.
 
Η Υπουργός ανέφερε ακόμα ότι θα ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες που θα συστήνει η Αστυνομία ως προς τα μέτρα τροχαίας και αστυνόμευσης.
«Πρόθεση είναι να θωρακίσουμε το δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται και να διαδηλώνουν, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε και το ισότιμο δικαίωμα σε προστασία εαυτόν κατά τη διάρκεια της πανδημίας», είπε.
 
Πρόσθεσε ότι τα περιοριστικά μέτρα «που με υπευθυνότητα υπομείναμε μήνες τώρα δεν έχουν σκοπό να πλήξουν τη δημοκρατία και ούτε έχουν πολιτική χροιά ή σκοπιμότητα και εφαρμόζονται καθολικά σχεδόν σε όλες τις χώρες που έχουν πληγεί και είναι ευχόμαστε προσωρινά».

«Έχουν ένα και μοναδικό σκοπό, να σώσουν ζωές και να περιθάλψουν ασθενείς», συνέχισε.
 
Συμπλήρωσε ότι οι πολίτες επέδειξαν μεγάλη υπευθυνότητα στην τήρηση των μέτρων για περιορισμό της πανδημίας και έκανε έκκληση για λίγη ακόμα υπομονή μέχρι «να επιστρέψουμε όλοι στην ομαλότητα που όλοι επιθυμούμε».
 
Ανέφερε ακόμα ότι ο Υπουργός Υγείας θα προχωρήσει στην έκδοση  των κατευθυντήριων γραμμών.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι ο διοργανωτής της εκδήλωσης θα φέρει ευθύνη σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων.

Πρόσθεσε ότι με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει διοργανωτής ώστε να μπορεί να υπάρξει διαδήλωση, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα είναι παράνομη.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι ακόμα δεν έχει καθοριστεί το ύψος των ποινών που θα επιβάλλονται σε περίπτωση μη τήρησης των κατευθυντήριων γραμμών.

Σε σχέση με την εκδήλωση του Σαββάτου είπε ότι σταθμίζοντας τα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν χθες δεν θα προβεί η Αστυνομία σε καταγγελίες.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο παρά πέντε βλέπει εκπαιδευτικούς για τη νέα σχολική χρονιά ο Προδρόμου

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 18χρονο που εντοπίστηκε ένα κιλό κάνναβης στην κατοχή του
Μονόδρομος το Συνταγματικό κατά πλειοψηφία-Ξανά στο προσκήνιο και ο διαχωρισμός εξουσιών του Εισαγγελέα
«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»
Επανασύλληψη 44χρονου για υποθέσεις εμπρησμών
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση στα Κούκλια
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Απουσιάζει από την κατοικία του στην Πάφο 19χρονος (pics)
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων