Ο εκσυγχρονισμός του παραδοσιακού υποκόσμου, ο ξενόφερτος και το νέο status quo

Ακούγοντας τη λέξη υπόκοσμος, το μυαλό όλων πηγαίνει προς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Δηλαδή, στους κακοποιούς, τους εγκληματίες, τους γκάγκστερ που δραστηριοποιούνται με διάφορες παράνομες ενέργειες και που έμαθαν να λύνουν τις διαφορές τους αλλιώς. «Τι είναι υπόκοσμος;», γράφει στο διαδίκτυο ή ρωτά ένας ανίδεος… «Υπόκοσμος είναι ναρκωτικά, δολοφονίες, προστασίες...»    
 
Βέβαια, θα μπορούσε να πει κάποιος πως στις μέρες μας η λέξη υπόκοσμος είναι παρεξηγημένη, αφού την συνδέουμε μόνο με πρόσωπα, κυρίως από την Κύπρο, και καταστάσεις της νύχτας, επ’ ονόματι φατρίες χωρισμένες σε στρατόπεδα και με διαφορετικές συνιστάμενες, φτιάχνοντας celebrity, που ο κόσμος διψά να διαβάσει τα κουτσομπολιά γύρω από το όνομα τους, όπως αυτά πλασάρονται ή διαδίδονται. Επίσης, χαρακτηριστικό του υποκόσμου είναι πως λειτουργεί με συγκεκριμένο τρόπο…

Ωστόσο, οι εποχές αλλάζουν και τα δεδομένα με το πέρασμα του χρόνου διαφοροποιούνται, αν και ο κορμός μπορεί να παραμείνει ο ίδιος. Αναμφίβολα, ο υπόκοσμος εξελίσσεται, όπως άλλωστε εξελίσσεται γενικά ο κόσμος και η κοινωνία, έχοντας στη διάθεση του διαφορετικά μέσα.

Ως εκ τούτου, θα έλεγε κανείς πως και η λέξη υπόκοσμος χρήζει και αυτή εκσυγχρονισμού, αφού πλέον δεν έχουμε να κάνουμε με τον γνωστό άγνωστο υπόκοσμο που μας συστήθηκε στην Κύπρο δεκαετίες πριν. Θα έλεγε κανείς πως υπάρχει και η νέα τάξη του υποκόσμου, που αποτελείται από διαφορετικούς ανθρώπους, πολλές φορές ανυποψίαστους αφού προέρχονται από διαφορετική κοινωνική τάξη, που λειτουργούν όμως με την ίδια στρατηγική και μεθοδικότητα, που σκοπός και αυτών είναι το χρήμα.

Από την άλλη, υπάρχει και ο ξενόφερτος υπόκοσμος που τα τελευταία χρόνια άρχισε να εδραιώνεται όλο και περισσότερο στην Κύπρο, αλλά ενδεχομένως να μην τυγχάνει της απαραίτητης σημασίας που θα έπρεπε, αφού τα βλέμματα είναι στραμμένα στον κυπριακό υπόκοσμο ή τουλάχιστον εκεί δίνεται περισσότερη βαρύτητα. Όχι πως δεν θα έπρεπε, αλλά ο υπόκοσμος και η εγκληματικότητα δεν έχει να κάνει με το φύλο, την εθνικότητα, την καταγωγή, την οικογενειακή κατάσταση, την κοινωνική τάξη κτλ.

Εδώ και αρκετούς μήνες καταγράφονται σοβαρά εγκλήματα, μεταξύ των οποίων και δολοφονίες, από αλλοδαπούς, οι οποίοι πλέον έχουν δημιουργήσει τις δικές τους φατρίες και ο τρόπος που λειτουργούν, μόνο ασφάλεια δεν μπορούν να νιώσουν οι πολίτες.

Αποτελεί κοινό μυστικό πως για τον κυπριακό υπόκοσμο μπορεί να εξασφαλιστούν περισσότερες πληροφορίες, είτε από «πληροφοριοδότες», είτε από το γεγονός ότι οι Αρχές γνωρίζουν περισσότερα στοιχεία για συγκεκριμένα πρόσωπα, εντούτοις δεν μπορούν να υποτιμούνται οι αλλοδαποί με εγκληματική συμπεριφορά, που έχουν απλώσει επικίνδυνα τα πλοκάμια τους.

Δολοφονίες, ναρκωτικά, εκβιασμοί, προστασίες, απαγωγές, κυκλώματα με εικονικούς γάμους, συμπλοκές και άλλα τόσα, καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια, εκ των οποίων μάλιστα κάποια μπροστά σε ανυποψίαστους πολίτες.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, η τελευταία συμπλοκή που εξελίχθηκε σε απόπειρα φόνου στη Λεμεσό, όπου ο δράστης αφού πυροβόλησε 19χρονο διέφυγε, περπατώντας από την Ανεξαρτησίας στον Εναέριο, πυροβολώντας στον αέρα και προτάσσοντας το όπλο του σε λουόμενους. Δηλαδή, θα μπορούσε να τραυματιστεί οποιασδήποτε ανυποψίαστος πολίτης… Επίσης στη Λεμεσό ψάχνουν ακόμη το πτώμα 31χρονου από τη Συρία που εκτιμάται πως δολοφονήθηκε από τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ στη Λεμεσό ήταν και η πρωτοφανής δολοφονία Ρώσου που εκτελέστηκε σε ταβέρνα, την Τσικνοπέμπτη του 2018… Από την άλλη, ήταν τα τελευταία εγκλήματα στην Χλώρακα αλλά και στην παλιά Λευκωσία, η οποία τους τελευταίους μήνες βρίσκεται στα «φόρτε» της…   

Σε σύγκριση με τον κυπριακό υπόκοσμο, όπου υπάρχουν και οι «πηγές πληροφόρησης», ενδεχομένως να είναι πιο δύσκολο η Αστυνομία να εξασφαλίσει πληροφορίες για τη δράση εγκληματικών στοιχείων. Κινούνται υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, αφού πιθανόν να βρίσκονται στην Κύπρο παράνομα, ενώ ενός «σεσημασμένου», το DNA του βρίσκεται καταχωρημένο, σε αντίθεση με του παράνομου αλλοδαπού. Επίσης, εμπόδιο αποτελεί και η γλώσσα…

Ωστόσο, όλα αυτά δεν πρέπει να αποτελούν δικαιολογίες που να βάζουν φρένο στην πρόληψη και δεν πρέπει να ερμηνεύονται πως η Αστυνομία αδυνατεί να διαχειριστεί την κατάσταση.

Το όλο ζήτημα δεν πρέπει να τυγχάνει ρατσιστικής ερμηνείας, αλλά θα πρέπει να γίνει αποδεκτό πως πλέον υπάρχει και ο ξενόφερτος υπόκοσμος, με μια διαφορετική νοοτροπία, που θα πρέπει να ελεγχθεί και να καταδιωχθεί… Πιθανόν,  να πρόκειται για ανθρώπους που έφθασαν στην Κύπρο φτωχοί, που βρήκαν καταφύγιο στις παράνομες δραστηριότητες για να βγάλουν τα προς το ζην. Μερίδιο ευθύνης ίσως να έχει και η πολιτεία, που αφενός δέχθηκε και αφετέρου δεν μπορεί να απορροφήσει αυτά τα άτομα.
 
Όπλο στα χέρια των Αρχών αποτελεί η άμεση απέλαση όσων διαταράσσουν την ασφάλεια και την τάξη. Μπορεί να κινδυνεύουν στην χώρα τους, μα δεν μπορεί και η χώρα μας να κινδυνεύει από αυτούς…
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Περπατούσε και πυροβολούσε, πρόταξε όπλο σε λουόμενους-Έφτασε μέχρι τον Εναέριο

Δειτε Επισης

Διευκρινήσεις Δήμου Λεμεσού για την κατάρρευση προέκτασης οροφής κτιρίου
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας, Κυριάκος Χαραλάμπους
Τέλος στις κακοποιήσεις παιδιών ζητούν από Χαρτσιώτη μαθητές μέσω τέχνης (pics)
Παρατείνεται μέχρι τον Αύγουστο η δίκη του Κενάν Αγιάζ
Δύο καραμπόλες στο ίδιο σημείο στον αυτοκινητόδρομο-Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα
Υπ. Δικαιοσύνης: Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα προκάλεσε προβλήματα σε πασσάλους της ΑΗΚ και σε λάστιχα άρδευσης
Δεν σταματούν οι βομβιστικές επιθέσεις, έκρηξη σε γκαράζ οικίας στη Λακατάμια-Ζημιές σε ένα όχημα
Αναχώρησαν προς το άγνωστο οι πέντε βάρκες που ανακόπηκαν από τις κυπριακές Αρχές στα σύνορα του Λιβάνου
Ψάχνει τα ίχνη 18χρονου που εξαφανίστηκε στη Λευκωσία η Αστυνομία (pic)