Καταδίκη 48χρονου για γιάφκα με όπλα στη Λάρνακα-Κατονόμασε τον αυτουργό

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου επέβαλε σήμερα ποινή φυλάκισης έξι ετών σε άνδρα ηλικίας 48 ετών από τη Λάρνακα, ο οποίος παραδέχθηκε κατηγορίες που αφορούν κατοχή πυροβόλων όπλων Κατηγορίας Α και Β, κατοχή πυρομαχικών Κατηγορίας Α και Β, κατοχή αντικειμένου κατασκευασμένου να εκτοξεύει ή εκκενώνει επιβλαβή υγρά ή αέρια ή χημικές ουσίες και  κατοχή αντικειμένου κατασκευασμένου να εκτοξεύει ή να εκκενώνει ηλεκτρική ενέργεια.
 
Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης στις 13 Φεβρουαρίου 2020, έπειτα από πληροφορία ότι σε συγκεκριμένη οικία στα Λιβάδια υπήρχε οπλισμός, η Αστυνομία διενήργησε έρευνα στην κατοικία του 48χρονου, όπου σε ερμάρι υπνοδωματίου εντοπίστηκαν ένα στρατιωτικό τυφέκιο G3A3 και 200 φυσίγγια με διάμετρο 7,62 χιλιοστών, συσκευασμένα σε χάρτινο κιβώτιο της εθνικής φρουράς.
 
Ακολούθησε έρευνα στη σοφίτα της κατοικίας του όπου εντοπίστηκαν σε νάιλον σακούλα ένα αυτόματο πυροβόλο όπλο Καλασνίκοφ, ένα έμφορτο περίστροφο Python 357 Magnum με 6 σφαίρες, ένα έμφορτο περίστροφο άγνωστης κατασκευής με 2 σφαίρες, ένα πιστόλι Beretta με τη σφαιροθήκη του, μία άδεια γεμιστήρα πυροβόλου όπλου ΑΚ-47, μία γεμιστήρα πυροβόλου όπλου ΑΚ-47 έμφορτη με 20 σφαίρες και 199 σφαίρες πυροβόλων όπλων, διαφόρων διαμετρημάτων.
 
Εξάλλου σε έρευνα που διεξήγαγε η Αστυνομία στο αυτοκίνητο του εντοπίστηκαν ένα φανάρι που εκκενώνει ηλεκτρική ενέργεια και ένας εκτοξευτής επιβλαβών αερίων.
 
Ανακρινόμενος ο 48χρονος είπε ότι τον οπλισμό του τον παρέδωσε γνωστό του άτομο πριν από δύο χρόνια, ωστόσο αρνήθηκε να αποκαλύψει τα στοιχεία του και πρόσθεσε πως τον οπλισμό τον έκρυψε ο ίδιος, αρχικά στο τζάκι της κατοικίας του, βάζοντας μπροστά διακοσμητικά ξύλα, και ύστερα τον μετέφερε και τον έκρυψε στη σοφίτα.
 
Σε θεληματική του κατάθεση ο κατηγορούμενος είπε πως το φανάρι που εκκενώνει ηλεκτρική ενέργεια και τον εκτοξευτή επιβλαβών αερίων, που εντοπίστηκαν στο αυτοκίνητο του, τα κατείχε για σκοπούς άμυνας, ενώ υπέδειξε στους ανακριτές 14 σφαίρες που έκρυψε στο κουτί του μετρητή της ΑΗΚ έξω από το σπίτι του.
 
Σε θεληματική συμπληρωματική κατάθεσή του, ο κατηγορούμενος κατονόμασε τον συνεργάτη του στο κτηματομεσιτικό γραφείο στο οποίο ήταν συνεταίρος, ως το πρόσωπο που τον προμήθευσε τον οπλισμό πριν από δύο χρόνια, ενώ έδωσε λεπτομέρειες και για άλλη σακούλα με οπλισμό την οποία έκρυψε ο συνεργάτης του αλλού.
 
Στην απόφαση του Κακουργιοδικείου αναφέρεται ότι ο κατηγορούμενος βαρύνεται με δύο προηγούμενες καταδίκες για υποθέσεις που αφορούν εμπρησμό αυτοκινήτου, κλοπή, πλαστογραφία, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου και κλοπή, απόσπαση περιουσίας με ψευδείς παραστάσεις, απόπειρα απόσπασης περιουσίας, κακόβουλη βλάβης και δύο περιπτώσεις κλοπής.
 
Ο κατηγορούμενος τον Ιούνιο του 2020 καταδικάστηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας σε φυλάκιση οκτώ μηνών για απόπειρα διάρρηξης κατοικίας εν καιρώ νυκτός, αδίκημα που διενεργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2017.
 
Το Κακουργιοδικείο ανέφερε ακόμα ότι «τα αδικήματα που παραδέχθηκε ο κατηγορούμενος είναι σοβαρά λόγω της φύσης τους» αλλά και της πολυετούς ποινής που προβλέπεται για τέτοιου είδους εγκλήματα «τα οποία δυστυχώς μέχρι και σήμερα διαπράττονται συνεχώς».
 
Στην επιμέτρηση της ποινής το Σώμα έλαβε υπόψη του, μεταξύ άλλων, την άμεση παραδοχή του κατηγορουμένου, την ηλικία, τις οικογενειακές και προσωπικές του περιστάσεις, την απολογία, ομολογία και μεταμέλεια του, τα οικονομικά και άλλα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο ίδιος και η οικογένεια του, τη συνεργασία του με τις αστυνομικές και ανακριτικές αρχές και για το γεγονός ότι προθυμοποιήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του προμηθευτή του οπλισμού και των πυρομαχικών.
 
Το Κακουργιοδικείο ανέφερε ακόμα ότι δεν παραγνωρίζει την «έκταση της εγκληματικής συμπεριφοράς του κατηγορουμένου, όπως αυτή κατοπτρίζεται από τον αριθμό και είδος του οπλισμού και των πυρομαχικών που εντοπίστηκε συγκεντρωμένος στην κατοχή του, το ότι μερικά από τα όπλα ήσαν έμφορτα ή και συνοδευόμενα από τις σφαιροθήκες, γεμιστήρες και πυρομαχικά τους» και τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε στην εκτέλεση των αδικημάτων, που δεν ήταν πρωταγωνιστικός.  
 
Το Δικαστήριο απεφάνθη πως «η μόνη ενδεικνυόμενη ποινή υπό τις περιστάσεις είναι αφεύκτως και δυστυχώς για τον κατηγορούμενο, η επιβολή ποινής φυλάκισης», ωστόσο έλαβε υπόψη και το γεγονός ότι «τα όπλα και πυρομαχικά δεν φυλάχθηκαν σε δημόσιο χώρο ή χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για εγκληματική δραστηριότητα και το ότι δεν υπήρξε προσχεδιασμός ή σημαντικός σχεδιασμός, ενώ υπογράμμισε πως ο 48χρονος ανέλαβε ως αποθηκάριος του παράνομου οπλισμού και των πυρομαχικών».
 
Στην απόφαση του Κακουργιοδικείου αναφέρθηκε ακόμα ότι «πολλά είναι τα δεινά που μπορεί να προκύψουν από το είδος αυτό της παρανομίας. Ο κατηγορούμενος φύλαγε στην οικία του πολύ επικίνδυνο και χρησιμοποιήσιμο οπλισμό συνδράμοντας στην απόκρυψη του οπλοστασίου αυτού από τη θέαση και έλεγχο της νόμιμης Πολιτείας. Τα όπλα σκοτώνουν και τρομοκρατούν» γι’ αυτό και οι εγκληματίες τα αποκρύπτουν από τους συντεταγμένους θεσμούς με διάφορους τρόπους χρησιμοποιώντας ακόμα και τρίτα άτομα.
 
Προστίθεται ακόμα ότι η ποινή που το Σώμα επέβαλε στον κατηγορούμενο «δεν μπορεί παρά να είναι αυστηρή, όχι μόνον για τον ίδιον, προς ειδική αποτροπή, ώστε να συνετιστεί και να αποφύγει την τέλεση παρόμοιων ή όμοιων αδικημάτων στο μέλλον, αλλά και για κάθε επίδοξο μιμητή, με απόβλεψη τη γενική αποτροπή».
 
Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας επέβαλε στον κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης έξι ετών σε 4 κατηγορίες που αφορούν κατοχή πυροβόλου όπλου κατηγορίας Α και κατοχή πυροβόλου όπλου κατηγορίας Β, ποινή φυλάκισης πέντε ετών σε έξι κατηγορίες που αφορούν κατοχή πυρομαχικών Κατηγορίας Α και κατοχή πυρομαχικών κατηγορίας Β, ποινή φυλάκισης δύο ετών στην κατηγορία της κατοχής  αντικειμένου εκκένωσης επιβλαβούς αερίου και ποινή φυλάκισης ενάμιση έτους στην κατηγορία της κατοχής αντικειμένου εκκένωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ποινές συντρέχουν.

Το Δικαστήριο διέταξε όπως τα όπλα και πυρομαχικά επιστραφούν στην Εθνική Φρουρά.

Δειτε Επισης

BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται στην επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Το λάθος που κάνουμε όλοι-Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες