Πυρ ομαδόν κατά του διατάγματος για τις μοτοσικλέτες-Διαφωνεί και ο ΔΗΣΥ

Την έντονη αντίδραση των κομμάτων προκάλεσε το νέο διάταγμα του Αρχηγού Αστυνομίας, για απαγόρευση της διέλευσης των μοτοσικλετών μεγάλου κυβισμού, συγκεκριμένες ώρες.
 
Σε ανακοινώσεις τους, τα κόμματα ζητούν από τον Αρχηγό να αναθεωρήσει την απόφασή του αυτή, υποδεικνύοντας πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να περιοριστεί η οχληρία. Παράλληλα, κάποια κόμματα ζητούν και παρέμβαση της υπουργού Δικαιοσύνης.
 
Υπενθυμίζεται ότι με το διάταγμα απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των δίκυκλων, τρίκυκλων και τετράκυκλων μοτοσικλετών, με κυβισμό πέραν των 125κ.εκ. σε δρόμους, μέρες και ώρες, που αναφέρονται πιο κάτω:
 
Λευκωσία: Στις 16, 23 και 30 Αυγούστου, 2020, μεταξύ των ωρών 00:01 – 05:00, στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή, από το σημείο της διασταύρωσης με τη λεωφόρο Αρχαγγέλου και τη λεωφόρο Αγίου Προκοπίου, μέχρι τη διασταύρωση με την οδό Θεμιστοκλή Δέρβη και στη λεωφόρο Προδρόμου, από τη συμβολή της με την οδό Ερυθρού Σταυρού, μέχρι τη διασταύρωση με τη λεωφόρο Γρίβα Διγενή.
 
Λεμεσός: Στις 14, 15, 16, 21, 22, 23, 28, 29 και 30 Αυγούστου, 2020, μεταξύ των ωρών 19:00- 04:00 της επομένης, στον παραλιακό δρόμο Λεμεσού και συγκεκριμένα στις οδούς Σπύρου Αραούζου, 28ης Οκτωβρίου, Προμαχών Ελευθερίας, Γεωργίου Α΄ και Αμαθούντος.
 
Πάφος: Στις 14, 15, 16, 21, 22, 23, 28, 29 και 30 Αυγούστου, 2020, μεταξύ των ωρών 20:00-04:00 της επομένης, στη λεωφόρο Ποσειδώνος, στην Πάφο.
 
Ελεύθερη Περιοχή Αμμοχώστου: Στις 14 15, 16, 21, 22, 23, 28, 29 και 30 Αυγούστου, 2020, μεταξύ των ωρών 20:00-04:00 της επομένης, στην οδό Πρωταρά (δρόμος ξενοδοχείων Πρωταρά, Δήμος Παραλιμνίου) και στις λεωφόρους Νησσί και Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, στην Αγία Νάπα.
 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τις απαγορευτικές πρόνοιες του διατάγματος εξαιρούνται οι επαγγελματίες διανομείς φαγητού.
 
ΔΗΣΥ
«Σε σχέση με το διάταγμα της αστυνομίας που εκδόθηκε χθες σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της ηχορύπανσης θέλουμε ως Δημοκρατικός Συναγερμός να αναφέρουμε πως:
 
Αναγνωρίζουμε από τη μια το διαχρονικό πρόβλημα που υπάρχει.  Είναι ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί χιλιάδες συμπολίτες μας που ζουν κοντά στους δρόμους που χρησιμοποιούνται ως πίστες ταχύτητας. Από την άλλη πιστεύουμε πως  τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται και δε λύνονται με απαγορευτικά διατάγματα. Ίσως κάποιες φορές τα διατάγματα αυτά να φέρουν και τα αντίθετα αποτελέσματα.
 
Τέτοια ζητήματα αντιμετωπίζονται με συνολικές και σφαιρικές πολιτικές, που ξεκινούν από την πρόληψη και την ενημέρωση, που δίνουν εναλλακτικές επιλογές και που αξιοποιούν τους πόρους της αστυνομικής δύναμης για σωστή αστυνόμευση.
 
Ως εκ τούτου πιστεύουμε πως το μεγάλο ζήτημα που υπάρχει μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί με άλλους τρόπους παρά με απαγορευτικά διατάγματα».


ΑΚΕΛ
«Ουδείς διαφωνεί ότι υπάρχει πρόβλημα οχληρίας και στους δρόμους. Το βιώνουμε όλοι καθημερινά. Ωστόσο η έκδοση διατάγματος από την ηγεσία της Αστυνομίας για απαγόρευση της κυκλοφορίας μοτοσικλετών με κυβισμό πέραν των 125 κυβικών προκαλεί σοβαρά ερωτήματα. Τόσο για τη χρησιμότητα όσο και για τη νομιμότητά του.
 
Δημιουργεί ταυτόχρονα πρόβλημα σε μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας οι οποίοι δεν διαθέτουν άλλο μέσο μεταφοράς. Πόσο μάλλον που τις ώρες εφαρμογής του διατάγματος είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες οι δημόσιες συγκοινωνίες.
 
Αντί η ηγεσία της Αστυνομίας να εφαρμόσει τη νομοθεσία επιδιώκει να επιβάλει μέτρα που παραπέμπουν σε άλλες εποχές των κέρφιου και της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της οχληρίας σε όλα τα επίπεδα υιοθετεί λογικές τύπου «πονάει πόδι κόβει πόδι».
 
Καλούμε την Αστυνομία να προβεί σε ακύρωση του διατάγματος και σε πιστή εφαρμογή των νόμων της Δημοκρατίας για αντιμετώπιση των κρουσμάτων οχληρίας. Ο υπερβάλλοντας ζήλος και ο ετσιθελισμός δεν αποτελούν λύση σε ένα ευνομούμενο κράτος».

 
ΕΛΑΜ
«Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο εκφράζει έντονα την κάθετη και ξεκάθαρη διαφωνία του αναφορικά με την έκδοση διατάγματος από την Αστυνομία για απαγόρευση της κυκλοφορίας μοτοσικλετών με κυβισμό πέραν των 125 κυβικών, με την δικαιολογία της μείωσης της ηχορύπανσης.
 
Το Ε.ΛΑ.Μ. καλεί το αρμόδιο Υπουργείο καθώς και την ηγεσία της Αστυνομίας, ΑΜΕΣΑ, να άρει τον συγκεκριμένο περιορισμό. Είναι καιρός να αντιληφθούν ότι τέτοιες προσεγγίσεις παραπέμπουν σε εποχές μη δημοκρατικές, όπου ολοκληρωτικά καθεστώτα επέβαλλαν απαγόρευση κυκλοφορίας (curfew).
 
Η δικαιολογία της οχλαγωγίας και της ηχορύπανσης δεν πείθει κανένα. Με το ίδιο σκεπτικό αύριο θα απαγορεύσουν την κυκλοφορία και στα αυτοκίνητα, καθώς και τις συναθροίσεις ανθρώπων».

Δειτε Επισης

Ανήλικη ξυλοκόπησε άγρια τη 17χρονη αδερφή της στην Ελλάδα-Το θύμα έχασε τις αισθήσεις του
«Θέλουμε μία ζωή απαλλαγμένη από τον φόβο της αστυνομικής βίας»-Ειρηνική διαμαρτυρία μεταναστών
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Βαριά καμπάνα σε 49χρονη που πιάστηκε με δεκάδες κούτες αδασμολόγητων τσιγάρων