Κυριακή 24 Ιαν, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

O διορισμός Γιολίτη, η… ενδελεχής έρευνα και ο κανιβαλισμός

  04/07/2020 12:52
O διορισμός Γιολίτη, η… ενδελεχής έρευνα και ο κανιβαλισμός

O διορισμός Γιολίτη, η… ενδελεχής έρευνα και ο κανιβαλισμός

  04/07/2020 12:52
Άλλο η κριτική, άλλο ο κανιβαλισμός… Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, η «εισβολή» του διαδικτύου στη ζωή μας, έχει κάνει αρκετούς να χάσουν το μέτρο και να ξεπερνάνε κάθε όριο, στις περιπτώσεις που ένα θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης.
 
Από τη μια οι «πανταχού παρόντες» που έχουν άποψη για όλα τα ζητήματα, ανεξαρτήτως εάν δεν παρακολουθούν ένα ζήτημα, και από την άλλη οι «μπλε» και οι «κόκκινοι» χρήστες του διαδικτύου, που γράφουν με βάση τις πολιτικές του ιδεολογίες. Ωστόσο, από όποια κατηγορία και αν προέρχονται, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Είναι όλοι τους γοητευμένοι από τον λαϊκισμό, στον βωμό των like.  
 
Το να γράφεις την άποψη σου ή να ασκείς κρητική, τεκμηριωμένα και σωστά, είναι ένα πράγμα. Εξάλλου υπάρχει η ελευθερία του λόγου και ο κάθε ένας μας έχει το δικαίωμα να έχει τα δικά του πιστεύω, όποια και αν είναι αυτά, τα οποία πρέπει να είναι και απόλυτα σεβαστά. Το να ασκείς όμως κριτική στον άλλο, όποιος και αν είναι, με βάση το ποιος είναι ο σύζυγος του, από τα ρούχα που φοράει, από το εάν είναι πλούσιος ή φτωχός, είναι άλλο πράγμα.
 
Ο διορισμός της Έμιλυ Γιολίτη στη θέση της υπουργού Δικαιοσύνης, την ώρα που υπήρχαν έντονες επικρίσεις κατά τον προηγούμενο ανασχηματισμό Προέδρου και για την απουσία γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα, φαίνεται να μην ικανοποίησε κάποιους, οι οποίοι επιδίδονται σε κανιβαλισμό, και αφού έχουν «διερευνήσει» ενδελεχώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της, «αποκαλύπτουν» φωτογραφικά ντοκουμέντα, εξαπολύουν δριμύ κατηγορώ με βάση με το ποιους συναναστρέφεται, το που συχνάζει και πώς διασκεδάζει. Μάλιστα, κάποιοι δεν δίστασαν να διαρρεύσουν στο διαδίκτυο απόφαση Δικαστηρίου, η οποία ήταν για ένα προσωπικό ζήτημα και στην οποία αναγράφεται το όνομα του ανήλικου παιδιού της, το οποίο επίσης βρέθηκε στο στόχαστρο της «κριτικής επιτροπής» του διαδικτύου.
 
Δεν είναι το θέμα η ασπίδα προστασίας της Γιολίτη και της κάθε Γιολίτη. Εξάλλου, η ίδια μπορεί να απαντήσει για τον εαυτό της ή ας απαντήσει με τις πράξεις της, μέσα από το πέρασμα του χρόνου. Το θέμα είναι η μανία της ανθρωποφαγίας και πως δεν υπάρχουν πλέον όρια. Η Γιολίτη και η κάθε Γιολίτη από την στιγμή που κατέχει ένα αξίωμα, θα βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής. Το ζήτημα είναι να κρίνουμε τον κάθε ένα επί των πράξεων, μακριά από ταμπέλες και στερεότυπα.
 
Μπορεί η νέα υπουργός να μην καταφέρει να ανταπεξέλθει των προσδοκιών, μπορεί όμως και να τα καταφέρει. Αυτό όμως δεν είναι κάτι που μπορεί να κριθεί μόνο με το άκουσμα του ονόματος της. Σαφώς και κάποιοι θα διαφωνήσουν με κάποιους διορισμούς και κάποιοι θα συμφωνήσουν. Άλλο όμως η διαφωνία και η επιφυλακτικότητα και άλλο ο κανιβαλισμός.
 
Από την άλλη, δεν έλειψαν τα σχόλια περί «βολέματος»… Ας είμαστε όμως δίκαιοι. Δεν είναι αυτό που λέμε σε κάθε περίπτωση; Γιατί σε κάθε περίπτωση εντυπωσιαζόμαστε λες και πρώτη φορά συμβαίνει; Κάθε Κυβέρνηση δεν επιλέγει τους «δικούς» της, για τις θέσεις που πιστεύει ότι είναι ικανοί; Και γιατί εστιαζόμαστε εάν «βολεύτηκε» κάποιος ή εάν είναι ικανός; Και εάν είναι ή όχι ικανός θα φανεί στο τέλος και στο πέρασμα του χρόνου και εκεί θα φανεί εάν είχαμε δίκαιο ή όχι. Και εάν είναι ικανός, ποια η σημασία εάν ήταν «δικός» τους;
 
Αναμφίβολα έχουμε την τάση να βιαζόμαστε να ασκήσουμε έντονη κριτική, χωρίς να περιμένουμε να κρίνουμε τον άλλο από τις πράξεις. Έχουμε την τάση να μπερδεύουμε τα επαγγελματικά με τα προσωπικά. Έτσι και στην «υπόθεση Γιολίτη», χωρίς όμως να θυμόμαστε πως άλλους χαρακτηρίσαμε ικανούς αλλά στο τέλος απέδειξαν το αντίθετο. Εξάλλου, εξαρτάται και από το «PR» που κάνει ο κάθε αξιωματούχος…
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας