Διορίστηκαν Σαββίδης-Αγγελίδης στην παρουσία του Κώστα Κληρίδη (pics)

Στη σκιά της παραίτησης του Κώστα Κλήρίδη, λαμβάνει χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο η τελετή διορισμού του νέου Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη.
 
Οι δύο, αναλαμβάνουν τα ηνία της Νομικής Υπηρεσίας σε μια κρίσιμη καμπή, αφού η παραίτηση Κληρίδη προκάλεσε αναταράξεις και εντός της Υπηρεσίας.

Η τελετή διορισμού των δύο νέων υπουργών γίνεται στην παρουσία του Κώστα Κληρίδη, ο οποίος παρά την εκφρασθείσα από την προηγούμενη εβδομάδα πικρία του, παρέστη στην τελετή. 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε στην ομιλία του ότι στην απόφαση για διορισμό Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, προσμέτρησε το ήθος, την εντιμότητα, την ευθυκρισία την ακεραιότητα του χαρακτήρα που διακρίνει και τους δύο, την εμβριθή γνώση και το άριστο επίπεδο της νομικής σας κατάρτισης και την προηγούμενη πολυετή πείρα και εμπειρία τους στην υπηρεσία σας στη δικαιοσύνη και σε διάφορες συναφείς με τον τομέα της δικαιοσύνης θέσεις.

«Στο πλαίσιο αυτό, είμαι απολύτως βέβαιος ότι η επιλογή σας θα δικαιώσει στον μέγιστο βαθμό τις ομολογουμένως υψηλές προσδοκίες που απορρέουν από τον διορισμό σας», επισήμανε.


Προσδοκίες, πρόσθεσε, «τόσο δικές μου, αλλά πρωτίστως του συνόλου των πολιτών λαμβάνοντας υπόψη ότι στη βάση των αυστηρά καθορισμένων από το Σύνταγμα εξουσιών και αρμοδιοτήτων που σας παρέχει η θέση που αναλαμβάνετε,  καλείσθε να περιφρουρήσετε τις αρχές και αξίες που διέπουν κάθε ευνομούμενο κράτος».


«Αρχές και αξίες που απαιτούν την προσήλωση στην επικράτηση του κοινού περί δικαίου αισθήματος και την πιστή εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος», είπε.

Είναι, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «μια βαριά ευθύνη που κληρονομείτε από τον προκάτοχο σας Κώστα Κληρίδη, τον οποίον και θερμότατα ευχαριστώ για τη συνεργασία και τη θετική συμβολή του στην επικράτηση του κράτους δικαίου».

Ουδείς βρίσκεται υπεράνω», είπε.

Την ίδια στιγμή, είπε, «καλείσθε, επίσης, με απόλυτη ανεξαρτησία στις κρίσεις και τις αποφάσεις σας, να διαφυλάξετε την εύρυθμη λειτουργία, τη νομιμότητα λήψης αποφάσεων και την εντός των ορίων του Συντάγματος συμπεριφορά όλων ανεξαιρέτως των θεσμών και αξιωματούχων του κράτους».


Συνέχισε σημειώνοντας ότι «στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων και της πολιτικής μας τέθηκε εξαρχής η ισοπολιτεία, η ισονομία, η εμπέδωση της χρηστής διοίκησης, ως επίσης η προάσπιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του πολίτη από κάθε μορφή αυθαιρεσίας και κατάχρησης της εξουσίας».

«Υπό το πρίσμα αυτό και προς την κατεύθυνση της συνεχούς προαγωγής και διασφάλισης του υπέρτατου αυτού στόχου, ως νομικοί σύμβουλοι του κράτους, έχετε χρέος να εντοπίζετε στοχευμένα τις όποιες αδυναμίες και λάθη και να λαμβάνετε διορθωτικές αποφάσεις», είπε.

Λαμβάνοντας υπόψη, την ίδια ώρα, τη μεστή αλλαγών και προκλήσεων εποχή που διανύουμε αποτελεί ύψιστης σημασίας για τους πολίτες το αίσθημα, είπε, για την αυστηρή εποπτεία τήρησης των διατάξεων του Συντάγματος, προς προστασία των δικαιωμάτων του συνόλου των πολιτών, αλλά και τη διαφύλαξη του κύρους των θεσμών.

«Την ευρύτερη μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό του τομέα απονομής της δικαιοσύνης, αλλά και συναφών πτυχών του Κυπριακού Δικαίου, που το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προωθήσει», πρόσθεσε.

«Την όσον το δυνατόν ταχύτερη και αποτελεσματική διερεύνηση εκκρεμουσών υποθέσεων», ανέφερε.

«Την παραπομπή ενώπιον της δικαιοσύνης όλων όσων στοιχειοθετούνται εις βάρος τους αδικήματα», συμπλήρωσε.

«Έχουμε πρόθεση να εργαστούμε αξιοποιώντας τα στελέχη της Νομικής Υπηρεσίας αξιοποιώντας την τεχνολογία. Ομοίως η συνέχιση του έργου μεταρρύθμισης της Νομικής Υπηρεσίας είναι προτεραιότητα. Την ίδια ώρα με πλήρη σεβασμό προς την δικαστική εξουσία θα παράσχουμε όποια διευκόλυνση ζητηθεί», σημείωσε από την πλευρά του ο Γιώργος Σαββίδης. 

«Όντας και οι δύο δικηγόροι θα εργαστούμε με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο. Κύριες Πρόεδρε δεσμευόμαστε ότι αντίστοιχα και οι δύο θα επενδύσουμε το άπαν των δυνατοτήτων μας και θα υπηρετήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις με εντιμότητα και ακεραιότητα», είπε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Σαββίδης. 

Απευθυνόμενος στους Γιώργο Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους είπε ότι «από σήμερα καθίσταστε ανεξάρτητοι αξιωματούχοι του κράτους, ουδείς έχει δικαίωμα παρέμβασης στο έργο σας». Κάτι, πρόσθεσε, «που έπραξα και επί της θητείας του απερχόμενου ενικού Εισαγγελέα. Γνώμονας σας από τούδε και στο εξής είναι η αταλάντευτη προσήλωση, συνέπεια, αντικειμενικότητα και αμεροληψία στην επιτέλεση των καθηκόντων σας».

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θέτοντας τη δική σας σφραγίδα θα αποτελέσετε παράδειγμα προς μίμηση, επιφέροντας μέσα από την ευθυκρισία και το βαθύ δημοκρατικό αίσθημα που σας διακρίνει, ουσιαστικές και ορθολογιστικές τομές στη Νομική Υπηρεσία και όχι μόνο», σημείωσε.

Αναφερόμενος στον απερχόμενο Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, ο οποίος επίσης παρευρέθηκε στην τελετή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον ευχαρίστησε «για την επάρκεια και αφοσίωση που επέδειξε υπηρετώντας την κοινωνία και τον τόπο από τη βαρύνουσα θέση που του εμπιστεύθηκε η Πολιτεία».

«Η πολύχρονη και ευδόκιμος παρουσία του στα νομικά δρώμενα της πατρίδας μας υπήρξαν σημαντικές προς υπεράσπιση της συνταγματικής τάξης και των προνοιών του Συντάγματος», σημείωσε.

Αναλόγως σημαντική, πρόσθεσε, «υπήρξε και η συνδρομή του στις υπό εξέλιξη εκσυγχρονιστικές προσπάθειες του συστήματος δικαιοσύνης του τόπου μας».

Στην αντιφώνησή του εκ μέρους του ίδιου και του Σάββα Αγγελίδη, ο Γιώργος Σαββίδης ανέφερε ότι αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους «έχοντας πλήρη επίγνωση του βάρους του καθήκοντος και της υποχρέωσης που απορρέουν από τους διορισμούς μας, αλλά και των προσδοκιών που τόσο εσείς κ. Πρόεδρο όσο και όλη η κοινωνία έχετε».

«Διαδεχόμαστε ένα καταξιωμένο Γενικό Εισαγγελέα, ένα ακούραστο υπηρέτη της δικαιοσύνης, τον Κώστα Κληρίδη, ο οποίος στην πολυετή του θητεία τόσο ως διαπρεπής Δικαστής, αλλά και ως Γενικός Εισαγγελέας υπηρέτησε τη δικαιοσύνη και την χώρα μας με αξιοπρέπεια, ήθος, ακεραιότητα και εντιμότητα».

Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη «δεν είναι ώρα για μεγάλα λόγια».

Διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, με τόλμη, εντιμότητα, αποφασιστικότητα και απαρέγκλιτη προσήλωση στο Σύνταγμα και τους νόμους στην προσπάθεια να ανταποκριθούμε στο ακέραιο και να διαφυλάξουμε το κύρος του θεσμού». Και ομοίως, πρόσθεσε, «στο ακέραιο να αρθούμε στο ύψος των όποιων περιστάσεων διασφαλίζοντας τη συνταγματική τάξη και δημόσιο συμφέρον της χώρας μας».

Σεμνά, είπε, «όπως πιστεύω και οι δυο πιστεύω ότι πορευθήκαμε στο σχετικά σύντομο πέρασμά μας από την πολιτική θα συνεχίσουμε την πορεία μας στη νέα μας τεράστια πρόκληση».

Ο κ. Σαββίδης διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «με πολύ προσοχή, ορθολογισμό και σύνεση θα πράττουμε πάντοτε υπέρ της διασφάλισης της συνταγματικής τάξης και του κράτους δικαίου».

Του κράτους δικαίου, επισήμανε, που είναι ακλόνητη πεποίθησή μας ότι όσο πιο ενισχυμένο τόσο πιο δημοκρατικό, είπε, κωφεύοντας σε οποιαδήποτε τυχόν προσπάθεια επηρεασμού και χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις ή ευνοϊκή μεταχείριση  «θα εργαστούμε για ανύψωση του κύρους της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς μακριά από συμφέροντα και ιδιοτελείς σκοπιμότητες και προάγοντας την υπέρτατη αρχή ότι ο νόμος ισχύει για όλους το ίδιο.

Οι δύο πρώην υπουργοί βρέθηκαν από το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου παρακολούθησαν τις τελετές διαβεβαίωσης των διαδόχων τους, ενώ μετά την τελετή διορισμού τους, στις δύο το μεσημέρι, θα διεξαχθεί η τελετή ανάληψης των καθηκόντων τους.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί προηγήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η τελετή διαβεβαίωσης των νέων δύο υπουργών που αντικαθιστούν στα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Άμυνας τον Γιώργο Σαββίδη και τον Σάββα Αγγελίδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με υποσχέσεις για ασφαλές κράτος δικαίου αναλαμβάνουν καθήκοντα Πετρίδης-Γιολίτη

Εξάλλου, στις 12.30μμ, θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, στον χώρο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ενώ στη μια το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Άμυνας, στον χώρο του Υπουργείου Άμυνας.
 
Η τελετή ανάληψης καθηκόντων νέου Γενικού Εισαγγελέα και του νέου Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, θα γίνει στις δύο το μεσημέρι, στο κτήριο της Νομικής Υπηρεσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στη σκιά της φυγής Κληρίδη αλλάζουν σκυτάλη Νομική Υπηρεσία και δύο Υπουργεία
 

Δειτε Επισης

Έπεσε ο πέλεκυς στον 25χρονο για τον θανατηφόρο που στοίχησε την ζωή στην 19χρονη Μαριλένα-Ποινή δύο ετών
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Συνελήφθη καταζητούμενη για υποθέσεις κλοπών σε Λάρνακα και Αμμόχωστο
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές
Κατασχέθηκαν δύο υπολογιστές μετά από έφοδο σε υποστατικό στο Παραλίμνι
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα