Το καυτό χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει η Γιολίτη με τη σφραγίδα του Ιωνά

Αναμφίβολα το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης θεωρείται καυτό, αφού ο εκάστοτε υπουργός έρχεται αντιμέτωπος με τα «ναρκοπέδια» που προέρχονται από τις υπηρεσίες που προΐσταται, την Αστυνομία και τις Κεντρικές Φυλακές.

Άλλωστε, στο παρελθόν, υπουργοί αναγκάστηκαν να αφήσουν άρον-άρον τις θέσεις τους, για λόγους ευθιξίας, με τον τελευταίο να είναι ο Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος παραιτήθηκε μετά την υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου, παρά το γεγονός ότι οι ευθύνες βάραιναν την Αστυνομία και όχι τον ίδιο. Ωστόσο, αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτηση του στον Πρόεδρο, αφού ο τότε Αρχηγός της Δύναμης, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, δεν παραιτείτο, με αποτέλεσμα ο Ιωνάς Νικολάου να αναγκαστεί να σηκώσει το βάρος, ώστε να απορροφήσει τους κραδασμούς και να εξομαλύνει την κατάσταση.

Μπορεί ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Σαββίδης, στον ένα αυτό χρόνο, να κράτησε χαμηλούς τόνους, ωστόσο ο τέως υπουργός, Ιωνάς Νικολάου, ήταν μια έντονη αλλά και πολυσυζητημένη προσωπικότητα, λόγω και του δυναμικού του χαρακτήρα και του πρότερου πολιτικού βίου του ως βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Ήταν συχνά στο επίκεντρο της αντιπολίτευσης, η οποία πάντα περίμενε στην γωνία και με την πρώτη ευκαιρία πατούσε τη σκανδάλη, ενώ ο Ιωνάς Νικολάου άνοιξε μέτωπα, από τα οποία επίσης δέχθηκε επικρίσεις, όπως για παράδειγμα η θέσπιση του νόμου για την βία στα γήπεδα και την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου.

Θα έλεγε κανείς, πως λόγω της έντονης προσωπικότητας του Ιωνά και της πολιτικής του προϊστορίας, πολλά θετικά πράγματα που εφάρμοσε ή προώθησε κατά τις θητείες του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, επισκιάστηκαν σε αρκετές περιπτώσεις από τις «ριπές» που δεχόταν από τους ορκισμένους εχθρούς του, που έβλεπαν το δέντρο, που ήταν ο κ. Νικολάου, και όχι το δάσος.

Όπως για παράδειγμα ήταν η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, η οποία άρχισε με σφραγίδα Ιωνά και θεωρείτο ένα από τα σημαντικότερα έργα της Κυβέρνησης. Εξού και ο μετέπειτα διορισμός του Γιώργου Σαββίδη, ο οποίος είναι γνώστης στα θέματα που άπτονται της δικαιοσύνης αφού ο πατέρας του ήταν Δικαστής του Ανωτάτου, Λουκή Σαββίδη.

Η νέα υπουργός Δικαιοσύνης, νομικός Έμιλυ Γιολίτη, παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο από τον απερχόμενο Γιώργο Σαββίδη, θα έχει ενώπιον της φλέγοντα ζητήματα στα οποία θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα.

Εκτός από την μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη, τα περισσότερα θέματα αφορούν κατά κύριο λόγο την Αστυνομία, αφού το κεφάλαιο των Κεντρικών Φυλάκων, το οποίο στο παρελθόν αποτελούσε πονοκέφαλο για τον εκάστοτε υπουργό, αφού είναι ένας χώρος με ιδιαιτερότητες, διευθετήθηκε από τον Ιωνά Νικολάου.

Ο τέως υπουργός, μετά τις απανωτές αυτοκτονίες και τις τραγικές συνθήκες που επικρατούσαν στις Κεντρικές, απομάκρυνε τον Διευθυντή τον Γιώργο Τρυφωνίδη και διόρισε στη θέση του την νομικό Άννα Αριστοτέλους, η οποία έδωσε τέλος στα προβλήματα και άλλαξε άρδην την εικόνα στο σωφρονιστικό ίδρυμα, ενώ πρόκειται για ένα διορισμό που χαρακτηρίστηκε «χρυσάφι», για τον οποίο, τόσο ο Ιωνάς όσο και ο ίδιος ο Πρόεδρος, θα έλεγε κανείς πως δικαιώθηκαν για την επιλογή τους. Μια επιλογή, που επί της ουσίας άλλαξε ριζικά τα δεδομένα, διευκολύνοντας τους επόμενους υπουργούς, που πλέον στηρίζονται στην στρατηγική της νέας Διεύθυνσης των Φυλακών και δεν έχουν να αντιμετωπίσουν τα κατσαδιάσματα από τα Ευρωπαϊκά Όργανα, ρίχνοντας έτσι το βάρος τους στην Αστυνομία, η οποία ανέκαθεν αντιμετωπίζει περισσότερα προβλήματα.

Εκτός από τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, που είναι από τα σημαντικότερα έργα της Κυβέρνησης, η Έμιλυ Γιολίτη σε συνεργασία με τον νέο Αρχηγό της Αστυνομίας, Στέλιο Παπαθεοδώρου, θα πρέπει να καταστρώσουν τη στρατηγική τους, αφού η Αστυνομία, μετά και την υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου, δέχθηκε τεράστιο πλήγμα, ενώ αρκετά είναι τα προβλήματα που παρατηρούνται στις τάξεις της Αστυνομίας, λαμβάνοντας υπόψη και την υποστελέχωση που υπάρχει.

Παράλληλα, το βασικότερο μέτωπο της Αστυνομίας είναι το έγκλημα, το οποίο ταλανίζει, όχι μόνο τους αρμόδιους, αλλά και την κοινωνία, η οποία έχει απαιτήσεις από την Αστυνομία, με αφορμή και τις τελευταίες δολοφονίες που διαπράχθηκαν μεταξύ αλλοδαπών.

Όπως προαναφέραμε, το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι μια καυτή καρέκλα και η Έμιλυ Γιολίτη έχει να διαχειριστεί πολλά ζητήματα, τα οποία πάντως ούσα νομικός, έχει τα εχέγγυα να διαχειριστεί, ωστόσο όπως και οι προκάτοχοι της θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι κινήσεις ματ, το αυτογκόλ που απέφυγε και η παρακαταθήκη… τριετίας

Δειτε Επισης

Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»