Αποχαιρετιστήριο μήνυμα Αρχηγού με αναφορές σε Μεταξά και κορωνοϊό

Αποχαιρετιστήριο μήνυμα προς τους πολίτες της Κύπρου, αποστέλλει ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Κύπρος Μιχαηλίδης, εν όψει της αποχώρησης του από το Σώμα, στο τέλος του μήνα που διανύουμε.

Στο μήνυμά του, ο Αρχηγός ευχαριστεί όλους για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη που επέδειξαν στο πρόσωπό του και κάνει μια σύντομη αναδρομή της θητείας του στην αρχηγεία της Αστυνομίας. Αναφέρεται στις συνθήκες που επικρατούσαν κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ως Αρχηγός, για τους σημαντικούς σταθμούς αυτής της θητείας και για τα όσα επιτεύχθηκαν. 

Καταλήγοντας ο κ. Μιχαηλίδης καλεί τους πολίτες να παραμείνουν κοντά στην Αστυνομία, αφού όπως επισημαίνει η εμπιστοσύνη και η συνεργασία όλων, αποτελεί μέγιστο παράγοντα εκπλήρωσης της αποστολής της.

Διαβάστε πιο κάτω, ολόκληρο το αποχαιρετιστήριο μήνυμα του Αρχηγού Αστυνομίας:

«Αγαπητοί συμπολίτες, φίλες και φίλοι,

Εδώ και τρεις μήνες έχω συμπληρώσει 43 χρόνια ενεργούς δράσης στην Αστυνομία. Για μένα ολοκληρώνεται ένας μακροχρόνιος και γεμάτος εμπειρίες, γνώσεις και αναμνήσεις κύκλος, στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία, καθώς ετοιμάζομαι να αφυπηρετήσω από τις τάξεις του Αστυνομικού Σώματος. 

Πέραν από τα βαθιά αισθήματα συγκίνησης, νιώθω έντονα την ανάγκη να απευθυνθώ σε εσάς, τον κάθε πολίτη του τόπου μας, για να σας ευχαριστήσω για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη που επιδείξατε στο πρόσωπό μου, κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των καθηκόντων μου, ως Αρχηγός Αστυνομίας. 

Γνωρίζετε ότι οι συνθήκες ήταν και συνεχίζουν να είναι δύσκολες για την Αστυνομία. Για μένα η Αρχηγία του Σώματος, αποτέλεσε υπέρτατη τιμή και ταυτόχρονα μια τεράστια ευθύνη γιατί βρεθήκαμε τότε συγκλονισμένοι, όλοι ως κοινωνία, μπροστά στις αποκαλύψεις των δολοφονιών ανυπεράσπιστων γυναικών, μητέρων και παιδιών. Επτά αθώες ψυχές χάθηκαν από τα χέρια ενός στυγερού δολοφόνου. Η ευθύνη επιρρίφθηκε αναπόφευκτα στην Αστυνομία για πιθανή ολιγωρία, παραλείψεις και λανθασμένους χειρισμούς. Βρεθήκαμε υπό τη σφοδρή κριτική της κοινωνίας και των Μ.Μ.Ε.. 

Σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση που βιώσαμε, πρώτιστο μέλημά μου ως Αρχηγός, υπήρξε η ανάκτηση της εμπιστοσύνης της Κοινωνίας προς την Αστυνομία και η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Ταυτόχρονα, είχα την ευθύνη να δράσω αποφασιστικά, μαζί με την ανακριτική ομάδα για πλήρη εξιχνίαση των υποθέσεων και να διαφυλάξω το κύρος του Αστυνομικού. 

Προς το σκοπό αυτό, ζήτησα από τους πολίτες να μας δώσουν την ευκαιρία να αποδείξουμε την ικανότητα, την ετοιμότητα και αποτελεσματικότητά μας να προσφέρουμε ασφάλεια και προστασία στην κοινωνία. Σήμερα και με το πέρασμα του χρόνου, αισθάνομαι ότι εσείς μας πιστώσατε και εμείς ανταποκριθήκαμε. 

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο, πετύχαμε με σκληρή δουλειά να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος, εστιάζοντας σε καίριους τομείς αστυνόμευσης. Αναθεωρήσαμε εσωτερικές διαδικασίες, διαταγές και μεθόδους συντονισμού. Δώσαμε έμφαση στην πάταξη του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος, στη συνέχιση των αυξημένων μέτρων κατά της τρομοκρατίας, στη μείωση των σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων, στη λήψη περαιτέρω μέτρων που αφορούν στην παράνομη μετανάστευση, αλλά και την αντιμετώπιση του διαχρονικού προβλήματος της διαφθοράς. 

Θεωρώ ότι σήμερα είμαστε περισσότερο έτοιμοι στην πρόβλεψη των εστιών του εγκλήματος, πιο συντονισμένοι και περισσότερο προσηλωμένοι στην αποστολή μας. 

Γι’ αυτό αποχωρώ από τη θέση του Αρχηγού αισθανόμενος βαθιά ικανοποίηση, γιατί πετύχαμε να ανακτήσει ξανά ο Αστυνομικός το ηθικό κύρος που του αρμόζει, αλλά και την εμπιστοσύνη των πολιτών. 

Αγαπητοί συμπολίτες,
Η Αστυνομία αποτελείται από άνδρες και γυναίκες επαγγελματίες που στην συντριπτική τους πλειοψηφία, ασκούν με επάρκεια τα καθήκοντά τους. Είναι εφοδιασμένοι με γνώσεις και δεξιότητες, έχουν εξειδίκευση στο χειρισμό παλαιών και νέων μορφών εγκλήματος που απειλούν την κοινωνία μας. Είναι ταυτόχρονα αφοσιωμένοι να υπηρετούν την κοινωνία και να προστατεύουν τον πολίτη και τα δικαιώματά του, ενώ περιθώρια βελτίωσης πάντοτε υφίστανται. Η Αστυνομία, στο σύνολό της, συνεχώς αναβαθμίζεται και κατ’ επέκταση η κοινωνία μας καλυτερεύει, ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον. 

Συνιστά μεγάλη κατάκτηση του λαού μας, το γεγονός ότι ζούμε σε μια ευνομούμενη και ασφαλή πολιτεία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ικανή να αντιμετωπίζει κάθε σύγχρονη πρόκληση και απειλή. 

Το πολύ πρόσφατο παράδειγμα άλλωστε, του αγώνα και της μεγάλης προσπάθειάς μας για αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid 19, αποτελούν αξιοσημείωτες επιδόσεις για την Κύπρο, διατηρώντας τη φήμη του τόπου μας ως ενός από τους πιο ασφαλείς προορισμούς και ενισχύοντας τη θετική του εικόνα στο εξωτερικό. 

Η Αστυνομία κλήθηκε να συμβάλει αποτελεσματικά στη διαχείριση της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης και πέτυχε να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της, εφαρμόζοντας τα διατάγματα, χωρίς να βρεθεί ενάντια στους πολίτες στην εξ ανάγκης επιβολή περιορισμών θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. 

Με ικανοποιεί γενικότερα η ευρεία αναγνώριση που έτυχε η προσπάθεια μας, καθώς σύμφωνα με έρευνες κοινής γνώμης, γύρω στο 70% των πολιτών αξιολογούν πολύ υψηλά τους χειρισμούς της Αστυνομίας και τη στάση μας για διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. 

Ζούμε σε εποχές που οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε δεν περιορίζονται, αλλά αντιθέτως, συνεχώς επεκτείνονται και περιλαμβάνουν νέες μορφές και τάσεις. Η εμπιστοσύνη και η συνεργασία όλων εσάς των πολιτών αποτελεί μέγιστο παράγοντα εκπλήρωσης της αποστολής μας. Γι’ αυτό καλώ όλους, να συνεχίσετε να περιβάλλετε την Αστυνομία με αισθήματα εμπιστοσύνης και κατανόησης. Ο Αστυνομικός είναι υπηρέτης του νόμου, της τάξης και ασφάλειας, φίλος και συνεργάτης. Είναι ένας από εσάς. 

Ένα ταξίδι φτάνει στο τέλος του. Επιτρέψτε μου να κλείσω, λέγοντας ότι αφυπηρετώ από την ενεργό δράση με απέραντη ευγνωμοσύνη και υπερηφάνεια όχι μόνο επειδή έφτασα μέχρι το αξίωμα του Αρχηγού, αλλά επειδή είχα την τύχη και την τιμή να συνεργαστώ με καταξιωμένους συναδέλφους αστυνομικούς, με ευσυνείδητους και ενεργοποιημένους πολίτες, με οργανωμένα σύνολα και φορείς, στη συλλογική μας προσπάθεια για σταθεροποίηση των συνθηκών ασφάλειας και ευημερίας στον τόπο μας. 

Εύχομαι λοιπόν σε όλους εσάς υγεία, χαρά, δύναμη, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία. Παραμείνετε κοντά στο Αστυνομικό Σώμα και αισθανθείτε την ασφάλεια, τη σιγουριά, τον επαγγελματισμό και την ανθρώπινη προσέγγιση του κύπριου ευσυνείδητου αστυνομικού. Η συνεργασία σας, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλεια και σταθερότητα στον τόπο μας. 

Σας ευχαριστώ όλους θερμά για την εμπιστοσύνη και την αγάπη σας. Να είστε όλοι καλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Συνελήφθη καταζητούμενη για υποθέσεις κλοπών σε Λάρνακα και Αμμόχωστο
Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο