Οι απαντήσεις που θα δώσει η πορεία της σφαίρας και οι εκδοχές επί της εκδοχής

Καθοριστικής σημασίας κρίνονται τα ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασης επί της σορού της 21χρονης Μαρίας Χάρπα, που έπεσε νεκρή από το όπλο του αδελφού της, χθες στο χωριό Κλαυδία, τα οποία σε συνδυασμό με τον βαλλιστικό έλεγχο, θα δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα και θα ρίξουν περαιτέρω φως στην υπόθεση.
 
Σύμφωνα με τον ποινικολόγο Γιάννη Πολυχρόνης, o οποίος μίλησε στον REPORTER, από την ιατροδικαστική εξέταση θα διαφανεί η πορεία της σφαίρας και η απόσταση από την οποία ρίχθηκε, κάτι το οποίο θα ενισχύσει ή θα αποδυναμώσει την εκδοχή που έδωσε στους ανακριτές ο 23χρονος.   
 
Όπως εξήγησε ο κ. Πολυχρόνης, «εάν κάποιος έριξε τη σφαίρα όρθιος, και η πορεία της σφαίρας ήταν ευθεία, δείχνει πως πολύ πιθανό να στόχευσε. Εάν η σφαίρα είχε ανοδική πορεία, και η θέση του υπόπτου ήταν ότι καθάριζε το όπλο άρα πιθανόν να καθόταν, τότε συνάδει με την εκδοχή του ατυχήματος».
  
Παράλληλα, από τις εξετάσεις της ιατροδικαστικής και της βαλλιστικής θα διαφανεί εάν η σφαίρα ρίχθηκε εξ επαφής ή από κοντινή απόσταση, αφού σε αυτό το σενάριο, η σορός του θύματος θα φέρει εγκαύματα.
 
«Η απόσταση βολής επίσης έχει σημασία. Εάν είναι εξ επαφής ή από πολύ κοντά, θα διαπιστωθεί από τα εγκαύματα στο πτώμα. Μπροστά από την σφαίρα έχει ένα μαύρο κύκλο που έχει πυρίτιδα που προκαλεί κάψιμο. Αυτό το κάψιμο, όσο πιο κοντά ρίχθηκε η σφαίρα, τόσο πιο μεγάλο θα είναι, ενώ όσο πιο μακριά τόσο πιο μικρό. Άρα θα διαφανεί αν την πυροβόλησε από κοντά ή μακριά και θα συγκριθεί με το σημείο που βρισκόταν και τα ευρήματα της ιατροδικαστικής από την αυτοψία».
 
Οι οκτώ σφαίρες που λείπουν
Από τις έρευνες στην οικία της οικογένειας, εκτός από το όπλο του 23χρονου, παραλήφθηκε ο στρατιωτικός εξοπλισμός του, μεταξύ των οποίων και ένα σακούλι νάιλον σφραγισμένο που περιέχει 200 σφαίρες 7,62 χλ. Το εν λόγω σακούλι έφερε μια τρύπα στο πάνω μέρος και από την καταμέτρηση που έγινε, διαπιστώθηκε ότι έλειπαν οκτώ σφαίρες.
 
Σημειώνεται πως το εν λόγω σακούλι με τις σφαίρες που χρεώνονται όλοι οι έφεδροι που έχουν στην κατοχή τους όπλο, φέρει σημείωμα, το οποίο αναφέρει πως απαγορεύεται να ανοιχτεί, εκτός στην περίπτωση που δοθούν οδηγίες από την μονάδα τους.
 
«Ως εκ τούτου οι Αρχές θα πρέπει να διερευνήσουν γιατί έλειπαν αυτές οι σφαίρες και αν είχαν ριχθεί προηγουμένως. Γιατί εάν δεν βρεθούν στην οικία του σημαίνει τις έριξε. Μπορεί να τις έριξε και να έμεινε μια μέσα στο όπλο», ανέφερε ο κ. Πολυχρόνης.
 
Το «ψέμα» και τα δύο σενάρια
Με βάση την νομολογία, το ψέμα που μπορεί να πει οποιασδήποτε ύποπτος που αντιμετωπίζει ένα αδίκημα, δεν αποδεικνύει έναν έγκλημα, όμως μπορεί να αποτελέσει περιστασιακή ή ενισχυτική μαρτυρία ενοχής, αναφέρει ο ποινικολόγος Γιάννης Πολυχρόνης.
 
«Εάν αυτό το ψέμα είναι επί ουσιώδης ζητήματος, ίσως να είναι ηθελημένο και το κίνητρο να είναι η επίγνωση της ενοχής και ο φόβος να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου πολλές φορές από πανικό ή ντροπή ή για να ετοιμάσει μια υπεράσπιση, μπορεί να πει ψέματα».
 
Σε σχέση με τον ισχυρισμό του 23χρονου, ο οποίος ανέφερε στους ανακριτές πως πήγε σε προγραμματισμένη βολή και πως το όπλο του παρουσίασε εμπλοκές και συμβουλεύτηκε από τον οπλουργό της μονάδας του να το καθαρίσει όταν επιστρέψει στο σπίτι, διαπιστώθηκε ότι ήταν ψέμα, αφού ο Διοικητής της μονάδας του είπε πως δεν είχε προγραμματισμένη βολή.  

Ως εκ τούτου, οι ανακριτές της υπόθεσης καλούνται να βρουν τι κρύβεται πίσω από το άλλοθι του 23χρονου. Δηλαδή, εάν αρχικά είπε ψέματα για να καλύψει το γεγονός πως τελικά πήγε μόνος του για βολή, όπως ανέφερε ακολούθως, αφού και πάλι πρόκειται για παράνομη πράξη ή εάν κρύβεται κάτι άλλο.

Για αυτό και η Αστυνομία αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, με τις έρευνες της να επεκτείνονται και στην Εθνική Φρουρά καθώς και στο πεδίο βολής που ανέφερε ότι μετέβη ο 23χρονος, ο οποίος θα υποδείξει.

Σημειώνεται πως η νεκροτομή επί της σορού της 21χρονης Μαρίας, θα διενεργηθεί από την Αγγελική Παπέττα, αφότου πρώτα εκδοθούν τα αποτελέσματα του τεστ για κορωνοϊού, καθώς υπάρχουν αυστηρά πρωτόκολλα που απαγορεύουν τις νεκροτομές εάν δεν διαπιστωθεί πως το θύμα ήταν αρνητικός στον ιό.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

Δειτε Επισης

Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα
«Οι ΗΠΑ δεν διαβίβασαν στη Ρωσία όλα τα στοιχεία για την προετοιμασία της τρομοκρατικής στη Μόσχα»
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους