Κατηγορούνται για παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος οι δεκαπέντε αστυνομικοί

Σε στάση αναμονής βρίσκονται μέλη της Αστυνομίας, από όλες τις βαθμίδες, οι οποίοι αναμένεται σύντομα να κατηγορηθούν και να παραπεμφθούν σε δίκη ενώπιον του Δικαστηρίου, σε σχέση με την υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου, Νίκου Μεταξά, ο οποίος δολοφόνησε πέντε γυναίκες και δύο παιδιά, τα οποία ήταν στη λίστα με τα ελλείποντα πρόσωπα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διώκονται ποινικά αστυνομικοί για την υπόθεση Μεταξά-Ανάμεσα τους υψηλόβαθμα μέλη
 
Πρόκειται για περίπου 15 αστυνομικούς, από Λευκωσία και Λάρνακα, εναντίον των οποίων ο Γενικός Εισαγγελέας διαπίστωσε πως προκύπτουν ποινικά αδικήματα, όσον αφορά τους χειρισμούς τους γύρω από τις εξαφανίσεις, που όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, δεν επρόκειτο για εξαφανίσεις αλλά για στυγερές δολοφονίες από τον ίλαρχο της Εθνικής Φρουράς, οι φρικιαστικές πράξεις του οποίου άρχισαν να αποκαλύπτονται στις 14 Απριλίου 2019, με τον εντοπισμό του πρώτου πτώματος στο φρεάτιο του Μιτσερού.  
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 15 αστυνομικοί αντιμετωπίζουν το αδίκημα της παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος. Πρόκειται για το άρθρο 134 του ποινικού κώδικα όπου «δημόσιος λειτουργός που εσκεμμένα παραμελεί την εκτέλεση καθήκοντος, το οποίο έχει σύμφωνα με το νόμο υποχρέωση να εκτελέσει, είναι ένοχος πλημμελήματος, νοουμένου ότι η εκτέλεση τέτοιου καθήκοντος δε θα επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο από εκείνο τον οποίο θα αναμενόταν να αντιμετωπίσει άνθρωπος συνηθισμένου σθένους και ενεργητικότητας».
 
Όπως ανέφερε ο Αρχηγός Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδη, ο κατάλογος των αστυνομικών που αναμένεται να διωχθούν είναι μέλη από όλες τις βαθμίδες, μεταξύ των οποίων αξιωματικοί και λοχίες, οι οποίοι ήταν οι προϊστάμενοι των ανακριτών που διενεργούσαν τις εξετάσεις.
 
Οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, «δούλευαν και δουλεύουν κανονικά και νομίζω επειδή υπάρχει η αρχή ότι ο καθένας είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου κανείς δεν μπορεί να εκδιωχθεί», υποδεικνύοντας πως δεν αναμένεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Εκείνα τα σωματάκια, όπως τα είδαμε, θα με συνοδεύουν μέχρι να κλείσω τα μάτια μου»
 
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο Αρχηγός, «ο Γενικός Εισαγγελέας περιλαμβάνει και μέλη που θα διωχθούν πειθαρχικά. Δεν σημαίνει ότι αυτοί που θα διωχθούν ποινικά δεν μπορούν να διωχθούν και πειθαρχικά».
 
Επανέλαβε εξάλλου ότι, «θα σεβαστούμε την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, αλλά θα σεβαστούμε και την όποια ετυμηγορία του Δικαστηρίου. Ο οποιοσδήποτε όμως θεωρείται αθώος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου».
 
Σε ότι αφορά το κατά πόσον υπάρχει προβληματισμός με αυτή την εξέλιξη, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως «προβληματιζόμαστε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ένας υπουργός και ένας αρχηγός έχουν φύγει από τη θέση τους. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια περίοδο ανάκαμψης. Οι μετρήσεις δείχνουν πόσο καλά πάει η Αστυνομία και ίσως λόγω και της κατάστασης με τον κορωνοϊό δεν πρέπει να ξύνουμε πληγές».
 
Ως προς τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, σύμφωνα με τον Αρχηγό, ο φάκελος θα επιστραφεί στην Ανεξάρτητη Αρχή, θα γίνει γραπτή κατηγορία των προσώπων που εμπλέκονται και θα καταχωρηθεί ενώπιον Δικαστηρίου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Tέσσερα μπουλουκάκια και μια πιπίλα κρατούν ζωντανή τη φρίκη...

Δειτε Επισης

Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του Ευρωβουλευτή ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
«Αλλοδαποί στις Κεντρικές ζητούν αναστολή ποινής και συμφωνούν με απέλαση αλλά απορρίπτονται οι αιτήσεις»
Συνελήφθησαν τρία πρόσωπα για υπόθεση λαθρεμπορίου μεταναστών
Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Οκτώ χρόνια φυλάκισης στον προπονητή στίβου που κακοποιούσε ανήλικες αθλήτριες
Καταχωρήθηκε η αγωγή Αναστασιάδη κατά του Μακάριου Δρουσιώτη-Αξιώνει πέραν των δύο εκ.
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Με το ένα πόδι εκτός ΔΗΣΥ η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη
Υπό πλήρη έλεγχο η δασική πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού
Ανακρίθηκε αριθμός ατόμων για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη